4.1 C
România
27 noiembrie 2021
Sedinta de Guvern
Breaking News

Cartel Afla: Guvernul a incercat un santaj. Transferul de taxe la angajat nu face decat sa ia de la salariati ca sa acopere gaurile din buget. Niciunde nu s-a facut asta

Presedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, a declarat, vineri, ca Guvernul a incercat un santaj prin transferul de taxe de la angajator la angajat, in caz contrar avansand posibilitatea de a nu intra in vigoare legea salarizarii. Guvernul nu doreste sa vina cu o solutie si insista asupra transferului de taxe, a aratat Bogdan Hossu, care a adaugat ca transferul contributiei nu face decat sa ia de la salariati o parte ca sa acopere gaurile bugetului de stat. „Niciunde nu s-a facut asta”, a punctat sindicalistul.

Guvernul nu doreste sa vina cu o solutie si insista asupra acestui transfer, a mai spus presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la iesirea de la discutiile avite cu oficialii din Guvern, potrivit Agerpres.

„Romania va deveni o lada de gunoi din punct de vedere al conditiilor si implicit se va crea un dumping. In loc ca angajatorul sa plateasca pentru conditii deosebite sau speciale, grupa I sau II de munca, practic va fi salariatul care va scoate din buzunar ca sa isi plateasca prostia aceea de loc de munca, care nu corespunde conditiilor si standardelor normale. Niciunde nu mai exista chestiunea asta cu transferul integral. A ramas ca Guvernul nu doreste sa vina cu o solutie si insista asupra transferului de taxe. Transferul nu face decat sa ia de la salariati o parte ca sa acopere gaurile bugetului de stat. In acelasi timp a ramas ca va fi o noua discutie, dupa ce Guvernul va discuta cu angajatorii, intrucat premierul crede ca va putea lua angajamentul ca toti angajatorii din Romania, reprezentati de confederatiile patronale, vor face majorarea cu 23% ca sa nu existe un efect negativ pe salariile respective”, a afirmat Bogdan Hossu.

Liderul Cartel Alfa a mai spus ca s-a incercat un santaj impotriva sindicatelor, in sensul ca daca acestia nu accepta transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul nu va aproba Legea salarizarii.

„S-a incercat un santaj impotriva partii sindicale, in sensul in care „Nu vreti sa acceptati transferul, atunci anulam Legea de salarizare”, ceea ce este complet anormal, pentru ca practic, legat de acest lucru, niciodata nu s-a pus la pachet cu o multitudine de alte mecanisme. Sunt inventii pe care le-au introdus din luna aprilie, cand si-au dat seama ca depasesc capacitatea lor financiara, insistand pe o imagine populista legata de acest lucru”, a precizat Hossu.

Citeste si: Modificarile la Codul Muncii, noi discutii. Inspectia Muncii cere imbunatatirea proiectului

Cartel Alfa continua protestele, sindicalistii vor iesi in Piata Victoriei. Nemultumirile sunt legate de Legea 153/2017, de legea salarizarii si de Legea 63 privind dialogul social

Federatia Sindicala Ambulanta declanseaza joi actiuni de protest pe perioada nedeterminata

La randul sau, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a subliniat ca a venit cu o propunere, conform careia daca retinerile salariale facute de catre angajator nu vor fi virate catre bugete, acest lucru sa devina o infractiune.

„Blocul National Sindical este impotriva deciziei de a transfera contributiile angajatorului si de a modifica, a creste artificial salariul brut al angajatului. De asemenea BNS a propus in aceste conditii ca salariul minim sa creasca, de la 1.450 de lei la 1.550 de lei, de la 1 ianuarie. Am propus de asemenea indexarea deducerilor din codul fiscal, prin care se aplica salariile din Romania, intrucat daca nu s-ar face aceasta indexare de deducere, vom ramane in continuare cu cea mai mare fiscalitate pe salariile mici. Am propus, de asemenea, intrucat in opinia noastra legea nr. 153 in formatul in care este publicata in Monitorul Oficial nu se poate aplica, ca Fondul de salarii disponibil pentru anul urmator sa fie orientat diferentiat, dupa cum urmeaza: anul viitor, corectiile sa fie propuse in sistemul public de sanatate, educatie, aparare si ordine publica. Nu in ultimul rand, ultima propunere pe care am facut-o Guvernului a fost aceea de a reintroduce, ori in legea pentru combaterea evaziunii fiscale, ori in Codul fiscal, o prevedere prin care retinerile la sursa facute de angajator, care nu sunt virate catre bugete, sa redevina infractiune, considerand ca este un gest extrem de grav, care nu trebuie lasat asa in voia sortii”, a punctat Costin.

Intrebat ce vor face sindicatele de acum incolo, Costin a spus ca joi, 12 octombrie, va fi o intalnire in cadrul Biroului Executiv al BNS, in cadrul caruia se vor decide actiunile de protest, precum si „demersuri de natura juridica”.

O delegatie formata din reprezentantii principalelor confederatii sindicale a intrat, vineri dimineata, la discutii cu premierul Mihai Tudose, la sediul Guvernului. Tema discutiilor este reprezentata, in principal, de revendicarea privind anularea masurii de transfer al contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Confederatia Cartel Alfa a organizat, miercuri, un miting la care au participat cateva mii de sindicalisti. Cartel Alfa a solicitat modificarea Legii 62 a dialogului social si renuntarea la propunerea de transfer al contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, ca nu a renuntat la transferul platii contributiilor de la angajator la angajat si ca in aceasta privinta se cauta o solutie alaturi de sindicate, astfel incat toata lumea sa fie de acord. Acesta a adaugat ca masura transferului de taxe sociale la angajat face parte dintr-un pachet legislativ, alaturi de Legea salarizarii si scaderea nivelului de impozitare.

Stiri pe aceeasi tema

Politica mare, doar in partidele mici. Tariceanu si Basescu ar putea deveni adevaratii protagonisti ai alegerilor din 2016

Cristiana Petrariu Bota

Gigi Becali va fi eliberat conditionat, insa dupa judecarea contestatiei

Corina Alexandru

SALARIZARE. Noua lege a salarizarii va ajunge in Parlament in decembrie. Ministerul Muncii: Angajatii cu salarii mici vor avea salarii majorate cu pana la 70%

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult