0.1 C
România
28 noiembrie 2021
Mii de buletine, pasapoarte sau permise de conducere vor trebui schimbate, dupa ultimele modificari legislative facute de senatori
Social

Cartile de identitate s-ar putea schimba in Romania. CE introduce obligativitatea datelor biometrice

Comisia Europeana doreste sa impuna obligativitatea includerii datelor biometrice in cartile de identitate nationale ale tarilor care le elibereaza, cum ar fi amprentele digitale. Masura va fi aplicata inclusiv in Romania. Bruxelles-ul a prezentat o serie de masuri vizand ”restrangerea si mai mult a perimetrului actiunilor teroristilor si infractorilor, lipsindu-i de mijloacele de care au nevoie pentru a planifica, finanta si a comite crimele”.  

In tarile UE care emit carti de identitate se estimeaza ca 80 de milioane de europeni detin in prezent o carte de identitate ce nu poate fi citita de masina si fara identificatori biometrici, potrivit estimarilor Comisiei, care incearca sa contracareze contrafacerea de documente ‘pe care teroristii si infractorii le pot folosi pentru a intra in UE dintr-o tara terta’.

”Unele state membre au in continuare buletine de identitate pe hartie”, cum este Grecia, subliniaza un oficial de rang inalt al Comisiei. ”Suntem in conformitate doar cu regimul impus pentru pasapoarte”, argumenteaza aceeasi sursa.

Comisia insista asupra faptului ca nu este necesar sa se impuna stabilirea unui act de identitate in tarile care nu le elibereaza.

Printre celelalte masuri, care trebuie discutate acum de catre legiuitorii UE, Parlamentul si statele membre, Comisia propune, printre altele, interzicerea noilor substante chimice susceptibile sa fie utilizate la fabricarea explozivilor artizanali si intarirea controlului asupra celor care achizitioneaza acest tip de produs.

La capitolul ”finantarea terorismului”, Comisia urmareste sa autorizeze ‘institutiile de aplicare a legii si birourile de recuperare a activelor (sa aiba) acces direct, de la caz la caz, la informatii bancare din registrele nationale centralizate, care sa permita autoritatilor sa identifice bancile in care un suspect detine unul sau mai multe conturi’.

In fine, aceasta doreste sa actualizeze normele UE privind exportul si importul de arme de foc de uz civil, imbunatatind procedurile de control si consolidand schimbul de informatii.

Date furnizate de Agentia UE pentru protectia frontierelor (Frontex) arata ca Romania ocupa primul loc la capitolul documente de identitate falsificate, potrivit site-ului agentiei ANSA. Pe locurile urmatoare se situeaza Italia si Grecia.

Stiri pe aceeasi tema

Spitalul din Suceava se inchide, iar pacientii internați vor fi transferati. UPU s-ar putea redeschide in 48 de ore cu medici din Iasi si de la clinici private

Cristiana Petrariu Bota

Accident de tramvai in zona Victoriei. Tramvaiul 1 a intrat intr-o masina, traficul este restrictionat

Cristiana Petrariu Bota

Directorul Mediafax, Claudiu Pandaru, si-a dat demisia

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult