11.7 C
România
27 septembrie 2022
Casa Regala, anunt privind starea de sanatate a Regelui Mihai, in preajma zilei de nastere
Breaking News

Casa Regala a facut cateva modificari in programul funeraliilor Regelui Mihai. Sicriul va fi transportat cu trenul regal la Curtea de Arges

Casa Regala a anuntat o serie de modificari in programul funeraliilor Regelui Mihai, dupa mai multe mesaje transmise public de istorici sau cunoscatori ai traditiilor. In primul rand, sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale nu va mai fi transportat cu masina la Curtea de Arges, ci cu trenul regal.

Astfel, sambata, in ziua inmormantarii, „dupa scurta ceremonie religioasa si militara din Piata Palatului Regal, sicriul cu corpul neinsufletit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun si va parcurge traseul pana la Catedrala Patriarhala. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, in semn de omagiu, de un vehicul militar operational”, se arata intr-un comunicat remis sambata Ziare.com.

In plus, sicriul cu trupul neinsufletit al fostului suveran nu va mai fi transportat cu masina, pe sosea, la Curtea de Arges, ci va fi folosit trenul regal.

„Dupa slujba de inmormantare de la Catedrala Patriarhala, sicriul cu corpul neinsufletit al Regelui Mihai va fi urcat intr-o masina mortuara, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regala Baneasa. Sicriul cu corpul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte va fi transportat, apoi, de la Bucuresti la Curtea de Arges cu Trenul Regal”, se arata in comunicatul citat.

De asemenea, ora slujbei de ingropare, care initial era 18:45, va fi anuntata in scurt timp.

Totodata, se precizeaza ca Familia Regala anunta mare doliu pentru 40 zile si doliu timp de trei luni (de la deces). „Marele doliu si doliul se refera la prezenta publica a membrilor Familiei Regale”, subliniaza sursa citata.

Casa Regala mai precizeaza ca „Televiziunea Romana a fost desemnata producator exclusiv al funeraliilor Regelui Mihai I al Romaniei si va asigura productia tuturor ceremoniilor, in colaborare cu Trinitas TV”.

Duminica, 10 decembrie, comunitatea #Rezist organizeza un mars cu candele in memoria fostului suveran, iar luni la Parlament are loc o sedinta solemna.

Mai jos puteti citi noul program al funeraliilor Regelui Mihai I al Romaniei:

In ziua de miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11:00, sicriul cu corpul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu masina la Castelul Peles. Presa va avea acces la ceremonie, dar publicul nu va avea acces la eveniment.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14:00, corpul neinsufletit al Regelui va fi asezat in Holul de Onoare al Castelului Peles. Custodele Coroanei si Familia Regala vor fi prezenti la Sinaia. Programul vizitei oficialitatilor pentru a transmite condoleante la Castelul Peles este urmatorul:

Ora 14-15: Institutia Presedintelui Romaniei, Presedintia Republicii Moldova, Membrii Guvernului Romaniei si ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului Romaniei si ai Parlamentului Republicii Moldova.
Ora 15-16: Reprezentantii Institutiilor Statului, centrale si locale.
Ora 16-17: Reprezentantii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO si ai Organizatiilor Internationale.
Ora 17-18: Reprezentantii Academiei Romane si Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice si ai celorlalte institutii ale Credintei

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18:00, corpul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peles la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20:30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul si presa nu vor avea acces in Sala Tronului pe durata ceremoniei.

Toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul Majestatii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

Miercuri, 13 decembrie 2017, intre ora 21:00 si ora 24:00;
Joi, 14 decembrie 2017, intre ora 08:00 si ora 22:00;
Vineri, 15 decembrie 2017, intre ora 08:00 si ora 22:00.

Intrarea este libera. Accesul presei este permis.

In ziua de sambata, 16 decembrie 2017, la ora 10:30, un scurt serviciu religios va fi oficiat in Sala Tronului de la Palatul Regal.

La ora 10:55, sicriul cu corpul neinsufletit al Regelui Mihai va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurta ceremonie religioasa si militara. Accesul publicului in Piata Palatului este liber, in zonele special amenajate pentru participanti.

La ora 11:15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regala, militari romani, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, in semn de omagiu, de un vehicul militar operational.

De la ora 11:25 la ora 12:15, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Piata Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhala va avea loc slujba de inmormantare. Publicul si presa nu vor avea acces in catedrala.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regala Baneasa. Sicriul cu corpul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucuresti la Curtea de Arges. Vor calatori in Trenul Regal Custodele Coroanei si membrii Familiei Regale a Romaniei. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara Regala Baneasa.

Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Arges, la o ora ce va fi anuntata curand. Cortegiul funerar se va deplasa de la gara la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara din Curtea de Arges.

Sambata, 16 decembrie 2017, la o ora ce va fi anuntata curand, va avea loc slujba de ingropare a Regelui Mihai I in Noua Catedrala de la Curtea de Arges. Ceremonia va fi privata. Noua Catedrala nu va putea fi vizitata in primele 7 zile dupa inmormantare.

Familia Regala anunta mare doliu pentru 40 zile si doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu si doliul se refera la prezenta publica a membrilor Familiei Regale.

Carti de condoleante sunt deschise la Castelul Peles, la Palatul Regal (Calea Victoriei) si la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispozitia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Related posts

Kovesi, interviu BBC: Exista un risc urias pentru sistemul judiciar. DNA poate fi dizolvata

Lucy Ionesco

Tudorel Toader: Nu se sustine afirmatia ca evaluarea procurorului general constituie o forma de presiune in contextul dosarelor privind protestul din 10 august

Ioana Badulescu

Elvetia aplica un plan dramatic. Esti internat doar daca accepti cu semnatura ca nu vei fi reanimat

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult