Adrian Păun, arhitectul din Bucureşti care face case tradiţionale româneşti şi neoromâneşti, a povestit, pentru „Adevărul“, de ce ar trebui să îşi facă românii case în aceste stiluri. De asemenea, bărbatul a prezentat şi imagini cu casele realizate până acum. Adrian Păun are 43 de ani şi în urmă cu câţiva ani a decis să gândească şi să realizeze proiectele unor case tradiţionale româneşti şi neoromâneşti rupte parcă din cărţile vechi în care România era plină de astfel de construcţii. Povesteşte a început când un preot i-a cerut ajutorul, spunându-i că vrea să îşi construiască o casă parohială.
„Atunci mi-am pus problema cum să fac o casă parohială. Nu putea să fie un proiect modern, ar fi trebuit să respecte un alt stil. Şi aşa am început să studiez, să mă documentez. La început am căutat pe internet, după care mi-am luat aparatul foto în spate şi am început să pozez ce vedeam. Din câte ştiu sunt singurul care mă ocup de case în stil neoromânesc“, spune arhitectul, care are şi un site.
„Peste zece ani o să aibă o valoare mult mai mare“
Arhitectul spune că avantajele acestor case sunt nenumărate, însă de departe cel mai important este cel care priveşte valoarea pe care o va avea casa în viitor. „Cel mai mare avantaj este că o asemenea casă n-o să-şi piardă niciodată valoare. Ba mai mult decât atât, peste zece ani o să aibă o valoare mult mai mare în comparaţie cu o casă construită acum“, explică arhitectul bucureştean.
Un alt avantaj, spune Adrian Păun, este că preţul pentru o casă construită în stil tradiţional românesc sau neoromânesc este, cu mici diferenţe, cam acelaşi ca cel necesar pentru ridicarea unei vile moderne. Şi materialele folosite sunt în bună măsură la fel, însă totul ţine de modul în care proiectul casei este gândit.
Articolul integral poate fi citit aici