Regulamentul de sporuri in sanatate si asistenta sociala, adoptat de Guvern. Se aplica un spor mai mare pentru cei care lucreaza in conditii foarte periculoase
Economie

CASS 2017. Modificari aduse contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) din februarie

CASS 2017. Modificari aduse contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), de la 1 februarie 2017. In primul rand, pentru veniturile din pensii nu se mai aplica retinerea contributiei la sanatate (CASS), indiferent de suma incasata. De CASS sunt scutite si PFA-urile, dar si persoanele care incaseaza bani din drepturi de autor sau din chirii. Totodata, un salariat din Romania are dreptul sa işi deduca abonamente medicale in suma de 400 euro anual.

Pentru veniturile din dividende, dobanzi sau din vanzarea de actiuni se va plati CASS neplafonata, calculata la valoarea integrala a veniturilor daca beneficiarul inregistreaza doar venituri din dividende.

Modificari aduse contributiei de asigurari sociale de sanatte (CASS)

– in cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate nu mai este plafonata la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, fiind reprezentata de castigul brut.

ANAF, anunt privind ultimele schimbari in ceea ce priveste reducerea sarcinilor administrative ale contribuabililor

Care sunt taxele nefiscale eliminate de la 1 februarie

– persoanele care realizeaza venituri din investitii sau din alte surse nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri: din salarii, din activitati independente, din pensii, din asocierea cu o persoana juridica, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din somaj, indemnizatie crestere copil, ajutor social, indemnizatie incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

– in cazul in care CASS se datoreaza la investitii si/sau alte surse, contributia se stabileste de organul fiscal, in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.

– in cazul veniturilor din investitii si/sau din alte surse, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanattae. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor venituri.

– incepand cu data de 1 februarie 2017 pentru veniturile din investitii si/sau alte surse contributia de asigurari sociale de sanatate nu mai este plafonata la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Stiri pe aceeasi tema

Proiect de modificare a Codului Fiscal: Cheltuielile salariale cu zilele libere de sarbatori vor fi suportate de la bugetul de stat

Ioana Badulescu

Neplata la buget a contributiilor si impozitelor retinute de patroni devine infractiune pedepsita cu inchisoarea

Cristiana Petrariu Bota

Farmaciile Sensiblu sunt pe punctul de a fi achizitionate de o companie din Cehia

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult