12.6 C
România
25 septembrie 2021
Castigatorii premiului Nobel pentru Medicina 2019, anuntati la Stockholm. Cei trei cercetatori au descoperit "modul in care celulele simt si se adapteaza la disponibilitatea oxigenului″⁣
Breaking News IT/Stiinta

Castigatorii premiului Nobel pentru Medicina 2019, anuntati la Stockholm. Cei trei cercetatori au descoperit „modul in care celulele simt si se adapteaza la disponibilitatea oxigenului″⁣

Castigatorii Premiului Nobel pentru Medicina din 2019 a fost anuntat, luni, la Stockholm, Suedia. Cercetatorii William G. Kaelin jr., Sir Peter J. Ratcliffe si Gregg L. Semenza au fost desemnati laureatii Premiului Nobel pentru Medicina din 2019, conform anuntului facut luni de Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm. 

Cei trei au fost recompensati pentru ″descoperirea modului in care celulele simt si se adapteaza la disponibilitatea oxigenului″⁣, potrivit anuntului Comitetului Nobel.

Image may contain: 2 people

Anul trecut premiul a fost atribuit cercetatorului american James P. Allison si omului de stiinta japonez Tasuku Honjo “pentru descoperirea terapiei impotriva cancerului prin inhibarea raspunsului imun negativ”, conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Primul Premiu Nobel pentru Fiziologie sau Medicina i-a fost acordat, in 1901, medicului german Emil Adolf von Behring (1854-1917) pentru cercetari asupra seroterapiei si descoperirea serului antidifteris, care a deschis un nou drum in stiinta medicala si a ajutat la salvarea a sute de mii de vieti. Premiul a fost acordat ulterior pentru o serie de descoperiri realizate in domeniul imunologiei, diagnosticelor si dezvoltarii medicamentelor, omenirea continuand sa lupte impotriva bolilor si a mortii.

Pana in prezent, au fost acordate 109 premii Nobel pentru Fiziologie sau Medicina. Dintre cei 216 premiati, 12 sunt femei. Cel mai tanar laureat al acestui premiu, Frederick G. Banting, avea 32 de ani la vremea cand i s-a acordat premiul, iar cel mai in varsta, Peyton Rous, 87 de ani.

Printre laureatii Premiului Nobel pentru Fiziologie si Medicina s-au numarat: Ivan Pavlov (1904, pentru fiziologia digestiei si crearea unei stiinte a reflexelor conditionate); Robert Koch (1905, pentru investigatiile si descoperirile privind tuberculoza); Theodor Kocher (1909, pentru cercetari in fiziologia, patologia si chirurgia glandei tiroide); Alexis Carrel (1912, pentru studii in sutura vasculara si transplantarea vaselor de sange si a organelor); Karl Landsteiner (1930, pentru descoperirea grupelor de sange umane); Sir Henry Hallett Dale si Otto Loewi (1936, pentru descoperiri legate de transmisiile chimice ale impulsurilor nervoase); Sir Alexander Fleming, Ernst Boris Chain, Sir Howard Walter Florey (1945, pentru descoperirea penicilinei si a efectului curativ al acesteia in diverse boli infectioase); Selman Abraham Waksman (1952, pentru descoperirea streptomicinei, primul antibiotic impotriva tuberculozei); Albert Claude, Christian de Duve, George E. Palade (1974, pentru descoperirile lor privind organizarea structurala si functionala a celulei), Robin Warren si Barry Marshal (2005, pentru investigatii care au dovedit ca ulcerele de stomac au o origine bacteriana si ca pot fi tratate in consecinta cu antibiotice); Andrew Z. Fire si Craig C. Mello (2006, pentru activitatea lor in domeniul controlarii fluxului de informatii genetice); Mario Capecchi, Olivier Smithies si Martin Evans (2007, pentru lucrari privind celulele stem); Françoise Barré-Sinoussi si Luc Montagnier (2008, pentru descoperirea virusului imunodeficientei umane); Elizabeth Blackburn, Carol Greider si Jack Szostak (2009, pentru studiul asupra enzimei telomeraza).

Castigatorul din 2010 al Premiului Nobel pentru medicina a fost cercetatorul britanic Robert G. Edwards, pentru cercetarile sale in domeniul fertilitatii si al fecundarii in vitro, descoperire care a ajutat milioane de cupluri infertile sa aiba urmasi.

Cercetatorii Bruce Beutler, Jules Hoffmann si Ralph Steinman au castigat Premiul Nobel pentru medicina, in 2011, pentru studii asupra sistemului imunitar uman.

In 2012, premiul a revenit japonezului Shinya Yamanaka si britanicului John Gurdon “pentru ca au descoperit modul in care celulele mature pot fi reprogramate pentru a deveni pluripotente”.

Anul urmator, in 2013, doi americani, James Rothman si Randy Shekman, si germanul Thomas Sudhof au fost distinsi cu acest premiu pentru “descoperirile lor in domeniul sistemului care regleaza traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre”.

Laureatii Premiului Nobel pentru Medicina din 2014, americanul John O’Keefe si cuplul norvegian May-Britt Moser si Edvard I. Moser, s-au dedicat studierii creierului, ceea ce le-a permis sa descopere ″GPS-ul intern″⁣ care face posibila orientarea in spatiu.

In 2015, laureatii au fost William C. Campbell si Satoshi Omura pentru descoperirea unei noi terapii impotriva infectiei provocate de nematode (viermi cilindrici), alaturi de Youyou Tu, pentru descoperirea unei noi terapii impotriva malariei.

In 2016, omul de stiinta nipon Yoshinori Ohsumi a castigat acest premiu “pentru descoperirile sale legate de mecanismele de autofagie”.

Oamenii de stiinta americani Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash si Michael W. Young au castigat, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina din 2017, pentru studiul privind mecanismele moleculare care controleaza ritmul circadian.

Stiri pe aceeasi tema

Amazon a lansat smartphone-ul Fire Phone, cu ecran care face imaginile să pară 3D.

Teodora Badescu

Theresa May devine, miercuri, noul premier al Marii Britanii. David Cameron a anuntat ca se retrage din functie

Cristiana Petrariu Bota

HRISTOS A INVIAT! Mesajul Patriarhului Daniel: In aceste zile sfinte suntem chemati sa raspandim lumina, pace si bucurie

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult