IT/Stiinta

Castigatorul premiului Nobel pentru Economie este Richard Tahler, specialist in economie comportamentala

Castigatorul premiului Nobel pentru Economie este Richard Tahler, specialist in economie comportamentala. Anuntul a fost facut luni dupa-amiaza de Comitetul Nobel. Astel, premiul Nobel pentru Economie a fost castigat de economistul american Richard H. Thaler (72 de ani), acestuia acordandu-i-se importanta distinctie pentru „contributia sa la intelegerea dimensiunii psihologice a economiei”.

Richard Thaler este autor a numeroase carti pe tema finantelor comportamentale, inclusiv economia cvasi-rationala si blestemul castigatorului. E presedintele Asociatiei Economistilor Americani.

Ideea centrala a operei lui Richard Thaler este aceea ca abordarile bazate pe piata sunt incomplete, negand abordarea economiei conventionale care presupune ca oamenii sunt extrem de rationali si neemotionali in deciziile economice pe care le iau.

In Romania i s-au tradus pana acum doua carti „Nudge”(in 2016) si „Comportament inadecvat. Nasterea economiei comportamentale” (cu un an mai devreme), ambele la editura Publica.

Thaler a studiat de-a lungul intregii cariere ideea radicala conform careia agentii centrali in economie sunt oameni ￯ indivizi previzibili, supusi greselii. „Comportament inadecvat…” este relatarea uimitoare si adesea amuzanta a luptei pe care a adus-o autorul pentru a aduce o disciplina universitara inapoi cu picioarele pe pamant si pentru a ne schimba modul de gandire despre economie, despre noi insine si despre lume.

Imbinand descoperirile recente ale psihologiei cu o intelegere practica a stimulentelor si comportamentelor pietei, Thaler le arata cititorilor cum sa ia decizii mai inteligente intr-o lume din ce in ce mai incalcita. Lamureste cum analiza economica comportamentala deschide noi abordari pentru orice, de la finantele domestice la impartirea birourilor profesorilor intr-o noua cladire, de la concursuri televizate pana la selectia in NFL si afacerile de tipul Uber.

„Premiul pentru stiinte economice al Bancii Centrale Suedeze in memoria lui Alfred Nobel” – cum se numeste oficial ceea ce noi denumim Premiul Nobel pentru Stiinte Economice – este acordat anual pentru contributii exceptionale in domeniul stiintelor economice. Nu este unul dintre premiile Nobel fondate in 1895 prin testamentul lui Alfred Nobel, dar este asimilat cu ele. Premiul a fost fondat in 1968 de Banca Centrala Suedeza (Sveriges Riksbank), la cea de-a 300 a aniversare a bancii, in memoria lui Alfred Nobel.

Laureatii premiului pentru stiinte economice sunt selectati, ca si laureatii premiilor pentru fiziologie sau medicina, fizica si chimie, dupa aceleasi criterii, de un comitet al Academiei Regale Suedeze de Stiinte. Distinctia a fost acordata pentru prima oara in 1969 economistilor Jan Tinbergen si Ragnar Frisch pentru „descoperirea si utilizarea modelelor dinamice in analiza proceselor economice”.

Stiri pe aceeasi tema

Dr. Laura Dracea, despre noutatile medicale in domeniul reproducerii umane asistate si pericolul „designer baby”

Cristiana Petrariu Bota

DIABLO III Reaper of Souls se va lansa oficial pe 24 martie

Bogdan

Cum castiga un hacker 100.000 de dolari pe luna din mesaje

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult