9.1 C
România
27 noiembrie 2021
Breaking News IT/Stiinta

Castigatorul premiului Nobel pentru Pace 2019 este premierul Etiopiei care a reusit sa rezolve un conflict vechi de 20 de ani cu Eritreea

Castigatorul premiului Nobel pentru Pace in 2019 este premierul Etiopiei, Abiy Ahmed Ali, a anuntat comitetul Nobel. Abiy Ahmed Ali va fi recompensat pentru ca a reusit sa rezolve un conflict vechi de 20 de ani cu vecinii din Eritreea. Premiul Nobel pentru Pace 2019 a fost acordat premierului etiopian “pentru eforturile sale de a aduce pacea si cooperarea internationala si, in special, pentru initiativa sa decisiva de a solutiona conflictul cu Eritreea”, a anuntat Institutul Norvegian pentru Nobel din Oslo.

Cel putin 200 de persoane si 78 de organizatii au fost nominalizate anul acesta pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Premierul Etiopiei va ridica un premiu in valoare de 9 milioane de coroane suedeze, adica aproape 900 de mii de dolari. Practic, premierul Abiy Ahmet Ali a reusit sa puna capat unui conflict intre Etiopia si Eritreea, tari africane care au dus un razboi cu privire la granita inca din 1998.

Cele doua state au reluat relatiile in iulie 2018, la doar cateva luni, dupa ce Abiy Ahmet Ali a devenit premier al Etiopiei si a incheiat un acord de pace cu presedintele tarii vecine.

„Sunt de parere ca ce a facut Abiy cu problema privind Eritreea a fost ceva foarte curajos si remarcabil. Cele doua tari nu se mai afla in razboi. Familiile au fost reunite pentru ca zborurile intre cele doua state au fost reluate. Relatiile care au fost tensionate timp de 20 de ani au fost refacute”, a afirmat Awol Allo, profesor de origine etiopiana, asociat al Universitatii Keele din Marea Britanie.

Presedinta Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen, a spus ca „eforturile lui Abiy Ahmed merita sa fie recunoscute si au nevoie sa fie incurajate”, adaugand ca spera ca acest premiu „sa consolideze munca importanta a premierului etiopian”.

Abiy Ahmet Ali a initiat o serie de reforme care le-au adus etiopienilor speranta intr-un viitor mai bun. A ridicat starea de urgenta in primele 100 de zile de mandat, a acordat amnistie prizonierilor politici, a pus capat cenzurii mediatice, liderii acuzati de coruptie au fost demisi si s-a implicat in organizarea de alegeri libere si corecte.

Premierul Abiy Ahmet Ali s-a angajat si in alte procese de pace si reconciliere in Africa de Est si Nord-Est.

Stiri pe aceeasi tema

Programul de guvernare al PNL, lansat sambata de Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Ce prevede documentul

Cristiana Petrariu Bota

Cererea de arestare a lui Darius Valcov a ajuns la Senat

Cristiana Petrariu Bota

Invatamantul obligatoriu din Romania, la un pas sa fie extins de la 11 la 15 ani. EDU CER: Sa faci clasele a XI-a si a XII-a obligatorii este o eroare

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult