9.1 C
România
27 noiembrie 2021
sedinta de guvern, senat, judecatori, vechime minima, vechime magistrati, vechime in munca
Social

Cat a platit Romania pentru onorariile avocatilor din oficiu. Intre timp, avocatii protesteaza fata de modul de stabilire a onorariilor din oficiu

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca statul roman a platit, in ultimii zece ani, aproape 89 de milioane de euro avocatilor desemnati din oficiu si arata ca remarca un „trend descrescator” de la an la an privind implicarea aparatorilor platiti de stat in procese.

„Am aici o statistica a sumelor platite de la bugetul statului drept onorarii din oficiu, de la 2008, de la primul protocol, pana la 2018. Am sumele defalcate pe ani, dar totalul este 88.893.143 de euro. Asta este suma care mie imi apare, primita de la minister, ca a fost platita drept onorarii din oficiu”, a afirmat Tudorel Toader, marti, in comisia pentru abuzuri din Parlament.

Acesta a adaugat ca remarca „un trend descrescator” in ceea ce priveste serviciile prestate de avocatii desemnati din oficiu in totalul serviciilor avocatiale.

„Am mai observat ca asistenta juridica gratuita – nu am explicatia – are, asa sa ma exprim, un trend usor descrescator : 0,18%, 0,15%, 0,13% ca pondere in totalul serviciilor avocatiale care sunt prestate la organele judiciare”, a mai aratat ministrul Justitiei.

Avocatii din Bucuresti si din 14 judete au protestat, luni, pentru a trage un semnal de alarma in legatura cu nivelul si modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei au purtat banderole albe pe brat si au avertizat ca vor organiza astfel de actiuni pana la solutionarea disfunctionalitatilor din sistemul de asistenta juridica.

Facand remarca potrivit careia intelege ca se apropie alegerile la avocati si ca „unii au intrat in campanie”, ministrul Justitiei Tudorel Toader a replicat demersurilor acestora repostand un mesaj privind corespondenta cu ei, respectiv memoriul lor si raspunsul ministerului, spunand ca reprezentantii avocatilor nu si-au mai precizat sau reconsiderat apoi pozitia.

Proteste au fost anuntate de barourile din Alba, Arges, Buzau, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Timis. In Bucuresti, avocatii s-au adunat la ora 13.00, pe scarile Curtii de Apel.

Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocatilor in cauzele respective, purtand o banderola alba pe brat in perioada 11-24 februarie; asigurarea asistentei judiciare exclusiv in cauzele penale in care se discuta masurile preventive in perioada 25 februarie – 10 martie; neasigurarea asistentei judiciare, la inceput cate 30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi pe termen nelimitat, pana la identificarea si aplicarea solutiilor la problemele de mai sus, din 11 martie.

Solicitarile celor avocatilor vizeaza:

– Majorarea onorariilor cuvenite avocatilor pentru prestarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala:

– Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneratiilor cuvenite curatorilor.

– Eliminarea practicii judecatorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

In replica, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a scris, duminica, pe Facebook: „Intelegand faptul ca se apropie alegerile la avocati, intelegand si faptul ca unii au intrat in campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului ca avocatii nu si-au precizat/reconsiderat pozitia!”.

Stiri pe aceeasi tema

Medicul Mircea Beuran va fi plasat in arest la domiciliu, a decis Tribunalul Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

BUNA VESTIRE. Blagovestenie sau Ziua Cucului, ziua in care nu ai voie sa te certi

Cristiana Petrariu Bota

Raed Arafat ar fi in vizorul DNA, sustine Robert Turcescu

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult