Motiunea de cenzura a Opozitiei este dezbatuta si votata astazi in Parlament. UDMR va parasi sala
Politica

Cat au muncit parlamentarii in ultimele cinci luni

Alesii din Parlamentul Romaniei au muncit in plen in ultimele cinci luni un numar de 316 ore, echivalentul a 39 de zile. Potrivit unei analize citate de agentia Mediafax, senatorii si deputatii au lucrat in plen un total de 316 ore in prima sesiune parlamentara din 2015, ceea ce reprezinta echivalentul a 39 de zile la un program normal de 8 ore.

In acelasi timp, parlamentarii au lasat restante peste 700 de proiecte si initiative legislative, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputatilor si al Senatului.

Prima sesiune parlamentara din anul 2015 a inceput in luna februarie si s-a incheiat la sfarsitul lunii iunie. In aceasta perioada, deputatii si senatorii au lucrat in plen un total de 316 ore. La un program mediu de 8 ore pe zi, cum au majoritatea bugetarilor, ar insemna ca senatorii si deputatii au petrecut doar 39 de zile, din ultima jumatate de an, pentru dezbaterea si votarea proiectelor legislative.

O parte a acestui timp a fost petrecut insa de senatori si deputati pentru declaratii politice si adresarea de intrebari si interpelari membrilor Guvernului. Alte 17 ore au fost lucrate de senatori si deputati in 11 sedinte de plen reunit.

Sesiune extraordinara a Parlamentului pentru Codul Fiscal la sfarsitul lunii august

Desi au lucrat in mai putine sedinte de plen, senatorii au strans mai multe ore de dezbateri decat depuatii. Astfel, senatorii au participat, de la inceputul anului, la 58 de sedinte de plen, totalizand aproape 157 de ore de activitate (19 zile de munca la un program de 8 ore), in timp ce deputatii au lucrat doar 142 de ore in plen (mai putin de 18 zile de munca la un program de 8 ore) in 62 de sedinte.

Potrivit analizei citate, deputatii au avut si cele mai multe sedinte de plen suspendate fie din lipsa de cvorum, fie din cauza ca la lucrari nu au participat reprezentantii Guvernului pentru raspunsurile la intrebarile si interpelarile alesilor.

Au fost 5 sedinte de plen ale Camerei Deputatilor care au fost suspendate dupa mai putin de 10 minute, cea mai scurta dintre aceasta fiind de doar un minut si 44 de secunde. Recordul absolut al Parlamentului s-a inregistrat insa in sesiunea anterioara, cand vicepresedintele de atunci al Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a suspendat lucrarile dupa doar 23 de secunde.

Pe de alta parte, deputatii au vrut in aceasta sesiune sa introduca si un plen special, dedicat premierului si membrilor Guvernului. O data pe saptamana, ministrii sau premierul ar fi trebuit sa se prezinte in fata Parlamentului, pentru a dezbate probleme actuale din domeniile pe care le gestioneaza. Desi aceasta masura a fost anuntata inca din luna ianuarie, in cele cinci luni de activitate, Victor Ponta a venit o singura data in fata deputatilor. La randul lor, doar trei ministri au participat la aceste activitati – ministrul Agriculturii, cel al Sanatatii si cel al Finantelor.

In pofida orelor petrecute in plen, senatorii si deputatii au lasat multe restante peste vara – peste 700 de legi asteapta solutii din partea comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor si din Senat pentru a ajunge la votul final. Aceasta, in timp ce alte 730 de initiative si proiecte au fost votate in Camera Deputatilor si in Senat, fiind fie adoptate, fie respinse.

Stiri pe aceeasi tema

Premierul l-a revocat din functie pe Toma Florin Petcu, seful Agentiei pentru Protectia Mediului

Cristiana Petrariu Bota

Deputat socialist, despre Dragnea: Daca un politician cu probleme in justitie nu se retrage singur din functie, atunci partidul ar trebui sa-l suspende

Ioana Badulescu

Demisie in politica romaneasca. Ioana Petrescu a anuntat ca se retrage din echipa Pro Romania

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult