Recomandari

Cât de des trebuie realizate acțiuni de întreținere a ușilor și ferestrelor pentru clădirile rezidențiale?

Dacă doar ce ai schimbat ușile și ferestrele în casă sau dacă doar ce ți-ai luat în primire noua locuință, cu siguranță că vrei să te bucuri cât mai mult timp de buna funcționare a tuturor elementelor. Întreținerea corespunzătoare a elementelor esențiale precum ușile și ferestrele din clădirile rezidențiale rămâne un aspect vital pentru a putea garanta siguranța, eficiența energetică și un aspect estetic plăcut.

Am realizat un mic ghid care îți oferă o privire de ansamblu asupra frecvenței și a importanței acțiunilor de întreținere pentru uși și ferestre, contribuind astfel la prelungirea duratei lor de viață și la menținerea calității spațiului locativ.

Curățarea regulată

Curățarea ușilor și ferestrelor trebuie să facă parte dintr-o rutină de întreținere lunară sau trimestrială ce nu trebuie trecută cu vederea. Folosește un amestec de apă și săpun pentru a îndepărta praful, murdăria și eventualele pete de pe suprafață și mecanisme. Nu trece cu vederea orice mâner de geam termopan din aluminiu, fiind unul dintre elementele care se strică cel mai des, deoarece este folosit constant. Nu uita să cureți și ramele și să verifici dacă există eventuale fisuri sau deteriorări.

Lubrifierea mecanismelor

Ușile și ferestrele pot conține mecanisme care necesită lubrifiere periodică pentru a asigura funcționarea eficientă și a împiedica blocarea. Folosește un produs lubrifiant pe bază de silicon, special pentru astfel de accesorii pentru uși metalice sau ferestre. Aplică-l pe balamale, șine și alte componente mobile. Această acțiune simplă va preveni zgomotele nedorite și uzura prematură a mecanismelor.

Verificarea izolației

Verifică periodic sistemul de închidere al ușilor și mai ales al ferestrelor, pentru a te asigura ca închiderea se realizează în mod etanș, pentru a nu permite infiltrarea apei sau a aerului rece. Eroziunea cauzată de condițiile meteo sau uzura în timp poate rezulta în ineficiența izolației și pierderea eficienței energetic. Dacă sesizezi probleme la închidere, înlocuiește garniturile de etanșare.

Verificarea sistemelor de siguranță

Verifică și întreține sistemele de siguranță ale ușilor și ferestrelor, precum încuietorile, siguranțele, broasca și balamalele. Asigură-te că toate mecanismele de blocare funcționează corespunzător și că nu există fisuri sau slăbiciuni în structură, care ar putea facilita accesul nedorit.

Controlarea condensului

Pentru ferestrele izolate termic, controlarea nivelului de condens este importantă, deoarece prezența constantă a acestuia poate duce la apariția mucegaiului și la deteriorarea elementelor unei ferestre. Asigură-te că încăperea este bine ventilată și aerisită, iar dacă acest lucru nu este posibil, optează pentru un dispozitiv de absorbție a umidității.

Întreținerea ramei și a jaluzelelor

Dacă ferestrele sunt echipate cu jaluzele sau rulouri, asigură-te că acestea sunt funcționale și nu prezintă blocaje sau defecțiuni. Îndepărtează murdăria și praful de pe jaluzele și verifică dacă mecanismele de acționare sunt în stare bună de funcționare.

Inspectarea elementelor de feronerie

Fiind vorba despre niște piese care sunt utilizate zilnic, iar uneori poate chiar bruscate, precum un mâner de fereastră din aluminiu, balamalele, mânerul ușii, siguranța și alte elemente de feronerie, acestea necesită o verificare amănunțită. Strânge sau înlocuiește orice piese slăbită sau deformată, pentru a evita accidentele și pentru a menține buna funcționare.

Înlocuirea componentelor deteriorate

Nu prelungi utilizarea componentelor serios deteriorate și înlocuiește-le imediat ce le descoperi. O ușă sau fereastră uzată sau defectă nu doar că afectează aspectul estetic al locuinței, ci poate și compromite siguranța și eficiența energetică.

Întreținerea elementelor de feronerie nu este nici un lucru complicat și nici o treabă care necesită intervenția unor specialiști. Este doar important ca aceasta să se realizeze periodic și cu simț de răspundere, iar reparațiile sau chiar eforturile de înlocuire pentru elementele afectate vor scădea vertiginos.

Sursa foto: unsplash.com

Related posts

De ce trebuie să ții cont când ai un business la început de drum?

Lucy Ionesco

Jocul Vieții și cum să-l joci… cu înțelepciune – Descoperă-ți puterea interioară!

Lucy Ionesco

De ce este vinilul încă la modă?

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult