11.4 C
România
19 septembrie 2024
Cat de patrioti sunt in realitate romanii? Psiholog la RFI: Unii se declara cei mai mari romani, altii au o atitudine negativa asupra Romaniei
Breaking News

Cat de patrioti sunt in realitate romanii? Psiholog la RFI: Unii se declara cei mai mari romani, altii au o atitudine negativa asupra Romaniei

Cat de patrioti sunt romanii? Este o intrebare la care a incercat sa raspunda psihologul Daniel David din cadrul UBB Clu-Napoca, intr-un interviu acordat RFI de Ziua Nationala. Este deajuns sa arborezi drapelul tarii la geam sau sa asisti an de an la parada militara de 1 Decembrie pentru a spune ca esti patriot? Iata ce spun psihologii.

Daniel David: Mie mi se pare ca si in cazul patriotismului avem acelasi comportament care este oarecum polarizat, adica unii dintre noi, foarte putini, duc patriotismul la inaltimi aiuritoare si se declara cei mai mari romani si cei mai importanti romani si fac caz de lucrul acesta, iar altora pur si simplu nu le pasa, ba mai mult, au o atitudine negativa si critica asupra Romaniei, romanismului, asupra Zilei Nationale. Din pacate, cei mai multi romani sau un segment foarte mare nu reactioneaza nici cum, adica nu reactioneaza pentru a da o coloratura solemna, festiva, dar in acelasi timp, ponderata Zilei Nationale si patriotismului.

Rep.: Cum se privesc romanii pe ei insisi? Am observat ca parerile oscileaza intre „suntem un popor necivilizat” si „suntem cei mai inteligenti, cei mai frumosi din lume”.

D.D.: Exact ca in cazul Zilei Nationale, avem aceeasi polarizare, in care ori suntem minunati, deosebiti, primii din lume in tot ceea ce poate fi important, iar altii nu vor sa recunoasca acest lucru ori altii ajung sa spuna ca romanii n-au nici o valoare, sunt ultimii si nu-si merita locul intre natiunile civilizate. Eu am spus mereu ca romanii, cel putin prin prisma atributelor pe care eu le-am evaluat, atribute psihologice, atribute psiho-culturale, au acelasi nivel de inteligenta, acelasi nivel de creativitate ca alte popoare civilizate ale acestei lumi, ca celelalte popoare de exemplu din Uniunea Europeana si aici am facut comparatii cu francezii, cu italienii, cu cei din Marea Britanie, cu cei din tarile nordice si nu suntem absolut deloc mai putin inteligenti sau mai putin creativi. Este drept, insa, ca performantele noastre educationale sau de inovatie si competitivitate economica sunt mai slabe, nu pentru ca nu avem acest potential, ci asa cum am spus in monografia „Psihologia poporului roman”, ne lipseste contextul pentru a activa si folosi acest potential si aici sunt cateva lucruri cheie si anume increderea unii in ceilalti si cooperarea.

Vezi si: Livia Ognean, medicul care a ales sa ramana in Romania pentru a salva vietile nou-nascutilor. Sibienii au desemnat-o femeia anului 2015!

Rep.: Si care este explicatia psihologica pentru faptul ca romanii nu au incredere unii in altii si ca se suspecteaza reciproc de toate relele posibile?

D.D.: Greu de spus. Eu ca psiholog am facut o evaluare a acestui nivel de incredere si am vazut ca este scazut, unul dintre cele mai scazute niveluri dintre tarile UE. De ce am ajuns aici? Probabil, cauzele sunt multiple. Unii istorici mi-au spus ca de-a lungul istoriei, Romania a fost mereu la periferia unor imperii, astfel incat strainii sau ceilalti cand veneau in aceasta zona, nu veneau sa dea ceva, veneau sa-ti ia ceva, astfel ca neincrederea in ceilalti sau suspiciunea initiala poate sa fie justificata.

Dupa aceea, in ultimii ani, hai sa luam perioada comunista si anii de dupa Revolutie, institutiile statului n-au fost tocmai constructive, n-au fost tocmai cinstite, n-au fost tocmai oneste cu romanii, astfel incat romanii daca aveau deja un fond de neincredere crescut, acest fond de neincredere crescut le-a fost accentuat romanilor. Astazi, avem un nivel atat de crescut de neincredere, incat ne blocheaza cooperarea, iar blocarea cooperarii duce la irosirea potentialului foarte bun de inteligenta si creativitate pe care-l avem.

Rep.: Ati putea puncta cea mai importanta calitate a poporului roman si cel mai mare defect?

D.D.: Sunt foarte multe calitati, ar trebui sa vorbim mult despre acest lucru, dar daca ar trebui sa punctez cateva, as spune dorinta mereu de a fi primul, dorinta de a te compara cu cel mai bun, dorinta de a fi ca cel mai bun, astfel incat locul doi sau trei nu este multumitor pentru noi. Daca stim sa ne folosim potentialul, am putea sa ajungem acolo.

Lucrurile care nu functioneaza bine sunt cele pe care deja le-am spus: increderea scazuta in oameni, lipsa de cooperare unii cu ceilalti. Daca am reusi sa depasim si cred ca vom reusi sa depasim aceste bariere, nu ne opreste nimeni sa ne folosim potentialul, astfel incat sa fim una dintre tarile cu voce puternica din Uniunea Europeana.

Articole asemănătoare

Autostrada M20 din Marea Britanie ar putea deveni o uriasa parcare pentru camioane timp de mai multi ani dupa iesirea din UE

Ioana Badulescu

Cristian David, fost ministru de Interne, a fost retinut de procurorii DNA

Lucy Ionesco

Inregistrarea audio cu avertismentele transmise de Turcia pilotilor rusi. Pilotul Konstantin Murahtin are o varianta surprinzatoare

Lucy Ionesco