De ce avioanele comerciale nu zboara peste altitudinea de 11,5 km. Explicatii aduse de un lector in studii aviatice
Life

Cat de sus pot zbura avioanele comerciale. Explicatii aduse de un lector in studii aviatice

Zilnic, doar în SUA decolează peste 42.000 de avioane, conform Federal Aviation Administration. Pentru a coordona cu brio decolările, aterizările și zborurile în sine, avioanele trebuie să zboare la o anumită altitudine. Dacă ai zburat vreodată cu un avion comercial, cu siguranță ai admirat norii de sub tine. Motivul pentru care avioanele zboară deasupra norilor este pentru a fi mai rapide. Cu cât se înalță mai sus, cu atât aerul se rarefiază și cu atât zborul devine mai ușor, mulțumită rezistenței scăzute, noteaza Playtech, care citeaza Time.

„Cu avioanele astea mai mari, când decolează din aeroporturi, prima lor misiune este ca practic să iasă de acolo și să se ducă cât mai sus posibil și cât mai repede posibil”, a explicat Adam Beckman, lector de studii aviatice la Ohio State University.

Avioanele comerciale zboară la altitudini între 9,5 și 11,5 kilometri de sol. De obicei, ele ajung la altitudinea de croazieră la 10 minute de la decolare. Totuși, avioanele pot zbura mult mai sus de atât. Motivul pentru care acest lucru nu se întâmplă este siguranța. În cazul unei urgențe, de exemplu depresurizarea cabinei, ar dura mai mult ca pilotul să aducă avionul la o altitudine sigură pentru pasageri.

Mai există însă un motiv – combustibilul. Dacă zboară la altitudini mai joase, avioanele sunt ajutate și de vânt, astfel consumând combustibil în mod eficient (lucru care nu se întâmplă la înălțimi mai mari). Un alt motiv pentru care avioanele nu zboară mai sus decât o fac este greutatea lor. Cu cât un avion cântărește mai mult, cu atât e mai dificil să se ridice la o anumită altitudine.

În cazul avioanelor comerciale, altitudinile atinse sunt chiar mai mici. Ele zboară de obicei la 4 kilometri față de sol. Motoarele lor sunt mai asemănătoare cu cele ale mașinilor, motiv pentru care zborurile trebuie să fie mai scurte și realizate la altitudini mult mai mici. Dacă piloții ar încerca să zboare mai sus cu aceste avioane private, ar apărea riscul hipoxiei, un fenomen în care țesuturile nu primesc suficient sânge.

Sursa: Playtech

Stiri pe aceeasi tema

Batoane crocante de ciocolata, un desert delicios de la Flory Kitchen

Cristiana Petrariu Bota

Marioara Zavoranu, impacare istorica cu Vadim Tudor in Saptamana Mare. FOTO

Cristiana Petrariu Bota

Copii salvati de la avort vor avea casa noua datorita unui preot din judetul Botosani

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult