Economie

Cat insumeaza prejudiciul cauzat de Volkswagen statului roman

A fost calculat estimativ prejudiciul cauzat de Volkswagen statului roman. Astfel, pentru cele 105.303 mașini inventariate ca fiind cu probleme, prejudiciul estimatde statul român în cazul Volkswagen  se ridică la peste 30 de milioane de euro (123.616.827 lei), au declarat, joi, pentru Agerpres, surse ministeriale.

Sursa citata precizeaza ca la acest calcul s-a luat în considerare faptul că taxa auto a fost plătită de cumpărători pentru motorizare Euro 5, iar mașina, în realitate, avea motorizare Euro 4. Amintim ca portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.

RAR despre emisiile poluante din scandalul Volkswagen si datele false privind consumul de combustibil

Pe de altă parte, defalcat, datele estimate de Grupul mixt de lucru înființat, recent, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/ și Ministerul Transporturilor /MT/ arată că au fost afectate: 1.944 de unități VW cu motorizare de 1,2 litri (prejudiciu estimat de 588.626 lei), 38.719 unități VW de 1,6 litri (pagubă de 24.487.635 lei) și 64.640 unități VW de 2,0 litri (prejudiciu de 98.540.565 lei).

Aceleași surse ministeriale au precizat că statul român se va îndrepta împotriva constructorului auto pentru recuperarea pagubei, însă instrumentarea efectivă a cazului va începe numai după ce autoritățile germane vor transmite informațiile oficiale, în perioada următoare.

„În cursul săptămânii trecute, Grupul mixt de lucru a stabilit faptul că statul se va îndrepta către constructorul auto german pentru recuperarea prejudiciului. De asemenea, Grupul de lucru a hotărât că va începe instrumentarea efectivă a cazului numai după ce autoritățile germane vor transmite tuturor statelor informațiile oficiale, în perioada următoare’, au subliniat sursele.

Contactat de AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a confirmat valoarea prejudiciului, precum și faptul că șoferii români nu vor avea de suferit în urma crizei Volkswagen.

Grupul auto german a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forțat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.

Compania a anunțat că va începe, în luna ianuarie, rechemarea la service a vehiculelor echipate cu softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, operațiunea urmând să fie finalizată până la sfârșitul lui 2016.

Related posts

Fratii Paval, patronii Dedeman, au cumparat cladirile de birouri AFI Park contra unei sume record in Romania

Delia Ion

Masurile de limitare a gradului de indatorare la credite vor fi anuntate in curand de Banca Nationala a Romaniei

Ioana Badulescu

Salariul Minim pe Economie creste de la 1 mai 2016. Codul Muncii prevede amenzi pentru cei care nu respecta hotararea de Guvern

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult