Medicul Catalin Denciu
Breaking News

Catalin Denciu, medicul ranit grav in incendiul de la Piatra Neamt, testat pozitiv la coronavirus

Catalin Denciu, medicul ranit grav in incendiul de la Spitalul Judetean din Piatra Neamt, a fost testat pozitiv la coronavirus, a declarat, luni seara, ministrul Sanatatii Nelu Tataru. Acesta a mentionat, intr-o interventie la Digi 24, ca medicul erou de la Piatra Neamt a avut un test pozitiv pentru COVID-19 facut la Spitalul de Urgenta Floreasca.  

„Da, la Floreasca (a fost testat – n.r.). S-a facut un test Real Time PCR pozitiv. El a suferit de infectie cu SARS-CoV-2 in martie-aprilie, a avut si un tub de anticorpi important, fiind si donator de plasma in repetate randuri. Ramane reevaluarea care se face in Belgia, inclusiv pentru infectie cu SARS-CoV-2, sa avem ca raspuns dat de zilele urmatoare”, a spus Nelu Tataru la Digi 24.

Ministrul a mai spus ca medicul Catalin Denciu are arsuri pe 75 la suta din suprafata corpului si a ajuns la Spitalul Militar din Belgia cu suspiciune de arsuri de cai aeriene superioare, acesta fiind si motivul pentru care s-a decis transferul in strainatate.

In aceeasi interventie la Digi 24, Nelu Tataru si-a cerut scuze pentru declaratia facuta dupa incendiul de la spital, cand a spus ca „toti suntem vinovati” de aceasta tragedie.

Iti recomandam: Medicul Catalin Denciu, ranit la Piatra Neamt, este fiul scriitorului Ioan Dumitru Denciu si a studiat la UMF Iasi
Prof. Dr. Alexandru Oproiu, fondatorul scolii moderne de gastroenterologie, a trecut in eternitate

Redam mai jos pasajul in care ministrul Sanatatii vorbeste despre starea de sanatate a medicului Catalin Denciu:

Domnule ministru, as vrea sa incepem discutia cu tragedia de la Neamt. Ati ajuns acolo in acea seara si vorbit si cu cadrele medicale, inclusiv cu medicul care acum se afla in Belgia. Ce a reusit sa va povesteasca si de ce v-ati dat dumneavoastra seama vazand ce este acolo? Cum s-a intamplat totul?

Nelu Tataru: Din discutiile cu colegul meu, dr. Catalin Denciu, s-a relevat un incendiu fulminant in momentul in care a intrat incercand sa salveze pacientii, in care eforturile, desi au fost mari, nu au putut face mai mult decat s-a infaptuit.

Avem si niste victime, inclusiv medicul si ceilalti trei colegi de-ai lui cu arsuri in diferite grade, colegul nostru fiind deja transferat in Belgia. Din discutiile cu el, a aratat oarecum neputinta in incercarea de a-si salva pacientii si cat de…. Eu stiu… Cat de puternic poate fi incendiul care se dezvolta intr-o terapie intensiva unde avem o cantitate de oxigen importanta prin aparatele care lucreaza acolo si ce inseamna complexitatea unei terapii intensive.

Stiti care este starea de sanatate a pacientilor care au scapat din acel incendiu?

Nelu Tataru: Da. Cei sase pacienti care au fost transferati din salonul alaturat la Iasi in spitalul modular de la Letcani. O situatie stabila era astazi la pranz. Unul dinte cei sase mai era pe ventilatie mecanica, ceilalti fiind pe CPAP sau pe oxigenoterapie, iar colegul nostru se afla la Bruxelles. El cand a ajuns acolo a beneficiat de o procedura de dializa, intrand apoi in tratament si toaleta arsurilor.

Cum a ajuns sa fie transferat in Belgia? De ce? Era nevoie de acest transfer?

Nelu Tataru: Noi am avut evaluarea facuta chiar atunci seara pentru el ca pacient cu arsuri. Locuri erau la Iasi, la Bucuresti, Floreasca si Bagdasar-Arsenie, si la Timisoara. Dar reevaluarea la Floreasca, dimineata cand am ajuns aici, ne-a relevat arsuri pe 75% din suprafata corporala de gradul 2, A2, B si 3 si suspiciunea de arsuri pe caile aeriene superioare. Si atunci complexitatea acestui caz ne-a facute sa decidem transferul in strainatate, in Belgia.

Avea vreo sansa daca ramanea in Romania? Sau era mai greu?

Nelu Tataru: Avem specialisti buni. Cred ca era un pic mai dificil, dar am cautat sa asiguram toate conditiile si tot suportul pentru un act medical de calitate. Adica trebuia sa ne asiguram ca exista toate conditiile si ne-am asumat un transfer in Belgia.

Inteleg ca i-a fost facut si un test pentru COVID in momentul in care a ajuns la Floreasca.

Nelu Tataru: Da. La Floreasca s-au facut evaluarile si un test Real Time PCR pozitiv.

A mai fost pozitiv?

Nelu Tataru: El suferit de infectia cu SARS-CoV-2 in martie, aprilie. A avut si un IgG de anticorpi important, fiind si donator de plasma in repetate randuri. Ramane reevaluarea care se face in Belgia, inclusiv pentru o infectie cu SARS-CoV-2, sa o avem si ca raspuns zilele urmatoare.

Stiri pe aceeasi tema

Laserul de la Magurele a atins cea mai mare putere din lume, a zecea parte din intreaga putere a Soarelui pe Pamant

Cristiana Petrariu Bota

Concerte de 1 Mai pe litoral. Programul evenimentelor din Constanta, Mamaia, Vama Veche

Ioana Badulescu

Comisia de la Venetia se afla in Romania pentru a analiza situatia Codului Penal si Codului de Procedura Penala

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult