Cazul Kovesi la CEDO – Intrebari menite a stabili in ce masura fosta sefa a DNA a avut un proces echitabil la revocarea sa din functie

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 18, 2019 19:56

Cazul Kovesi la CEDO – Intrebari menite a stabili in ce masura fosta sefa a DNA a avut un proces echitabil la revocarea sa din functie

Judecatorii CEDO au transmis, in luna ianuarie, patru intrebari partilor in cauza Kovesi vs Romania, pentru a stabili in ce masura fosta sefa a DNA a avut un proces echitabil in ceea ce priveste revocarea sa din functie.

Verdictul ar putea fi dat in primavara. Pana atunci, Guvernul poate ajunge la o intelegere cu Laura Codruta Kovesi sau poate raspunde la acuzatii.

Cele patru intrebari au fost facute publice, luni, pe site-ul CEDO.

1 – Este articolul 6 paragraful 1 din Conventie aplicabil din perspectiva civila in prezentul caz?

2 – Daca da, a avut petentul acces la justitie pentru a stabili in ce masura au fost respectate drepturile si obligatiile sale civile in legatura cu demiterea ei din functia de sef DNA, in acord cu articolul 6 paragraful 1 din Conventie?

3 – Conform acuzatiilor reclamantei, care sustine ca demiterea ei a fost rezultatul punctelor de vedere exprimate public din punct de vedere profesional, a existat vreo incalcare a dreptului ei la libera exprimare, in acord cu prevederile Articolului 10 paragraful 1 din Conventie? Daca da, aceasta interferenta este reglementata in lege si in acord cu termenii Articolului 10 paragraful 2?

4 – A avut reclamanta la dispozitie acces la o cale de atac interna pentru a rezolva problemele prezentate in contestatie, asa cum prevede Articolul 13 din Conventie?

Potrivit G4media.ro, prima intrebare este importanta intrucat articolul 6 ale doua laturi, civila si penala, si, de principiu, litigiile privind functia publica nu intra in sfera dreptului la un proces echitabil.

In urma cu aproximativ 2 saptamani, actiunea prin care fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din functie a fost admisa, urmand sa inceapa judecata pe fond.

Laura Codruta Kovesi a atacat, in decembrie 2018, la CEDO decizia de revocare din functia de sef al DNA, sustinand ca nu a avut calitatea de parte in conflictul constitutional solutionat la CCR, ca instanta constitutionala a hotarat revocarea sa, dar ca nu a fost citata, nici n-a avut posibilitatea de a se apara. Kovesi mai arata ca decizia CCR nu a putut fi contestata si ca, in consecinta, nu i-au fost respectate garantiile unui proces echitabil.

Pe 9 iulie anul trecut, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa ce a fost obligat in acest sens de Curtea Constitutionala.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.