Cazul Kovesi la CEDO - Intrebari menite a stabili in ce masura fosta sefa a DNA a avut un proces echitabil la revocarea sa din functie
Breaking NewsSocial

Cazul Kovesi la CEDO – Intrebari menite a stabili in ce masura fosta sefa a DNA a avut un proces echitabil la revocarea sa din functie

Judecatorii CEDO au transmis, in luna ianuarie, patru intrebari partilor in cauza Kovesi vs Romania, pentru a stabili in ce masura fosta sefa a DNA a avut un proces echitabil in ceea ce priveste revocarea sa din functie.

Verdictul ar putea fi dat in primavara. Pana atunci, Guvernul poate ajunge la o intelegere cu Laura Codruta Kovesi sau poate raspunde la acuzatii.

Cele patru intrebari au fost facute publice, luni, pe site-ul CEDO.

1 – Este articolul 6 paragraful 1 din Conventie aplicabil din perspectiva civila in prezentul caz?

2 – Daca da, a avut petentul acces la justitie pentru a stabili in ce masura au fost respectate drepturile si obligatiile sale civile in legatura cu demiterea ei din functia de sef DNA, in acord cu articolul 6 paragraful 1 din Conventie?

3 – Conform acuzatiilor reclamantei, care sustine ca demiterea ei a fost rezultatul punctelor de vedere exprimate public din punct de vedere profesional, a existat vreo incalcare a dreptului ei la libera exprimare, in acord cu prevederile Articolului 10 paragraful 1 din Conventie? Daca da, aceasta interferenta este reglementata in lege si in acord cu termenii Articolului 10 paragraful 2?

4 – A avut reclamanta la dispozitie acces la o cale de atac interna pentru a rezolva problemele prezentate in contestatie, asa cum prevede Articolul 13 din Conventie?

Potrivit G4media.ro, prima intrebare este importanta intrucat articolul 6 ale doua laturi, civila si penala, si, de principiu, litigiile privind functia publica nu intra in sfera dreptului la un proces echitabil.

In urma cu aproximativ 2 saptamani, actiunea prin care fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din functie a fost admisa, urmand sa inceapa judecata pe fond.

Laura Codruta Kovesi a atacat, in decembrie 2018, la CEDO decizia de revocare din functia de sef al DNA, sustinand ca nu a avut calitatea de parte in conflictul constitutional solutionat la CCR, ca instanta constitutionala a hotarat revocarea sa, dar ca nu a fost citata, nici n-a avut posibilitatea de a se apara. Kovesi mai arata ca decizia CCR nu a putut fi contestata si ca, in consecinta, nu i-au fost respectate garantiile unui proces echitabil.

Pe 9 iulie anul trecut, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa ce a fost obligat in acest sens de Curtea Constitutionala.

Articole asemănătoare

Accident rutier cu trupa DJ Project pe DN7 in judetul Valcea. Cei trei membri au ajuns la spital

Ioana Badulescu

Lactate Bradet din Curtea de Arges este producatorul lotului de branza cu E. coli

Lucy Ionesco

Trenul Regal, calatorie la Iasi pe 16 decembrie. Traseul este acelasi cu cel din 1917, cand in tren se aflau Regele Ferdinand I si Regina Maria

Lucy Ionesco