Cazul Kovesi la CEDO - Intrebari menite a stabili in ce masura fosta sefa a DNA a avut un proces echitabil la revocarea sa din functie
Breaking News Social

Cazul Kovesi la CEDO – Intrebari menite a stabili in ce masura fosta sefa a DNA a avut un proces echitabil la revocarea sa din functie

Judecatorii CEDO au transmis, in luna ianuarie, patru intrebari partilor in cauza Kovesi vs Romania, pentru a stabili in ce masura fosta sefa a DNA a avut un proces echitabil in ceea ce priveste revocarea sa din functie.

Verdictul ar putea fi dat in primavara. Pana atunci, Guvernul poate ajunge la o intelegere cu Laura Codruta Kovesi sau poate raspunde la acuzatii.

Cele patru intrebari au fost facute publice, luni, pe site-ul CEDO.

1 – Este articolul 6 paragraful 1 din Conventie aplicabil din perspectiva civila in prezentul caz?

2 – Daca da, a avut petentul acces la justitie pentru a stabili in ce masura au fost respectate drepturile si obligatiile sale civile in legatura cu demiterea ei din functia de sef DNA, in acord cu articolul 6 paragraful 1 din Conventie?

3 – Conform acuzatiilor reclamantei, care sustine ca demiterea ei a fost rezultatul punctelor de vedere exprimate public din punct de vedere profesional, a existat vreo incalcare a dreptului ei la libera exprimare, in acord cu prevederile Articolului 10 paragraful 1 din Conventie? Daca da, aceasta interferenta este reglementata in lege si in acord cu termenii Articolului 10 paragraful 2?

4 – A avut reclamanta la dispozitie acces la o cale de atac interna pentru a rezolva problemele prezentate in contestatie, asa cum prevede Articolul 13 din Conventie?

Potrivit G4media.ro, prima intrebare este importanta intrucat articolul 6 ale doua laturi, civila si penala, si, de principiu, litigiile privind functia publica nu intra in sfera dreptului la un proces echitabil.

In urma cu aproximativ 2 saptamani, actiunea prin care fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din functie a fost admisa, urmand sa inceapa judecata pe fond.

Laura Codruta Kovesi a atacat, in decembrie 2018, la CEDO decizia de revocare din functia de sef al DNA, sustinand ca nu a avut calitatea de parte in conflictul constitutional solutionat la CCR, ca instanta constitutionala a hotarat revocarea sa, dar ca nu a fost citata, nici n-a avut posibilitatea de a se apara. Kovesi mai arata ca decizia CCR nu a putut fi contestata si ca, in consecinta, nu i-au fost respectate garantiile unui proces echitabil.

Pe 9 iulie anul trecut, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa ce a fost obligat in acest sens de Curtea Constitutionala.

Stiri pe aceeasi tema

INS atentioneaza ca populatia Romaniei a ajuns la nivelul anului 1966

Cristiana Petrariu Bota

Crestinii catolici si ortodocsi sarbatoresc Pastele simultan. Cand va mai fi urmatoarea astfel de ocazie?

Delia Ion

Amir Ali Hajizadeh este generalul din Iran care isi asuma responsabilitatea doborarii avionului ucrainean: As fi preferat sa fi murit

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult