CCR a admis sesizarea lui presedintelui Iohannis: Legea privind statutul functionarului public parlamentar, adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului
Breaking News

CCR a decis ca hotararea in cazul votului lui Dan Sova este neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca hotararea Senatului in cazul votului la Dan Sova este neconstitutionala. Decizia de neconstitutionalitate a venit in urma unei sesizari depuse de PNL. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca decizia se va aplica, dar intai se asteapta publicarea motivarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Astfel, judecatorii CCR au decis, in urma unei sesizari depuse de PNL, ca hotararea Senatului in cazul votului pentru solicitarea DNA de incuvintare a arestarii lui Dan Sova, dat in 25 martie si care a provocat un scandal de toata frumusetea in Senat, este neconstitutionala.

Amintim ca PNL a sesizat, pe 23 aprilie, Curtea Constitutionala, aratand ca „Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza”. Presedintele CCR Augustin Zegrean declarase ca, in cazul in care se va decide ca aceasta hotarare este nevalida trebuie data o alta hotarare, deci sa se reia votul. Pe de alta parte, miercuri, Zegrean a afirmat doar ca „Senatul stie ce trebuie sa faca”.

„Nu vom indica nicio cale de urmat, pentru ca Senatul stie ce are de facut. Nu trebuie sa le spunem noi ce trebuie sa faca”, a spus Zegrean.

Decizia Curtii Constitutionale:

In ziua de 6 mai 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. l) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona sesizarea formulata de un numar de 46 senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.32 din 25 martie 2015.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca Hotararea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art.24 alin.4 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Sova Dan-Coman, este neconstitutionala, intrucat a fost adoptata in temeiul unor dispozitii legale si regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 alin.(2) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Senatului.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Articolul invocat de CCR din Constitutie de refera la cvorumul necesar pentru adoptarea unei hotarari. Ce spune art. 76 alin (2) din Constitutie invocat:

ARTICOLUL 76

(2) Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera.

Stiri pe aceeasi tema

Marea Britanie, marea despartire de UE! Intre veselie si tristete, Londra ramane o capitala europeana doar pe harta

Cristiana Petrariu Bota

Populatia Romaniei va scadea cu 17% pana in 2050, tara noastra fiind in topul tarilor din Europa de Est cu cea mai intensa depopulare

Ioana Badulescu

Rares Bogdan: Make Romania Great Again! Asta trebuie sa le cerem celor ce vor veni dupa ziua de duminica

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult