CCR a admis sesizarea lui presedintelui Iohannis: Legea privind statutul functionarului public parlamentar, adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului
Breaking News

CCR a respins ca neintemeiate sesizarile PNL si ICCJ asupra modificarilor aduse la Statutul judecatorilor si procurorilor

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, marti, ca neintemeiate sesizarile PNL si Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) asupra modificarilor aduse la Statutul judecatorilor si procurorilor, au precizat surse din CCR. 

PNL a depus pe 24 mai, la CCR, sesizarea de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor. Documentul este semnat de deputatii PNL si USR.

„In urma reexaminarii initiativei legislative, ca urmare a pronuntarii Deciziei Curtii nr. 252/2018, am sesizat CCR cu neconstitutionalitatea a sase dintre textele normative astfel adoptate.

Sesizarea vine dupa ce coalitia PSD – ALDE a impus solutii legislative de o calitate foarte scazuta, la minime istorice, unele dintre norme depasind si limitele reexaminarii si, de asemenea, fiind neclare, impredictibile pentru o viitoare aplicare.

Astfel, patru texte normative au fost modificate cu depasirea limitelor legale ale reexaminarii, dispozitiile criticate nu au facut obiectul controlului de constitutionalitate, iar completarea acestora nu reprezenta o corelare legislativa si nici nu se regaseau intr-o legatura indisolubila cu dispozitiile declarate neconstitutionale”, se arata in sesizarea PNL.

Liberalii mentioneaza ca articolul 3 alineatul (12) din Legea nr. 303/2004 – „procurorii numiti de presedintele Romaniei se bucura de stabilitate” – excede deciziei CCR, dispozitiile art. 3 nu au facut obiectul controlului de constitutionalitate, iar completarea acestuia nu reprezinta o corelare legislativa si nici nu se regaseste intr-o legatura indisolubila cu dispozitiile declarate neconstitutionale.

Tot pe 24 mai, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la modificarile aduse legii privind Statutul judecatorilor si procurorilor.

Instanta suprema precizeaza in documentul transmis CCR ca s-a decis sesizarea Curtii cu privire la neconstitutionalitatea articolului I punctul 151 cu referire la articolul 96 alineatul 3 si 4 din Legea 303/2004 in raport cu articolul 147 alineatul 2 din Constitutie, precum si in raport cu articolul 1 alineatul 5 din Constitutie in componenta sa referitoare la calitatea legii.

Sursa mentionata arata ca in cuprinsul dispozitiilor articolului 96 alineatul (3) litera a), in forma modificata, legiuitorul se refera la „incalcarea evidenta a dispozitiilor legale de drept material si procesual” si la „incalcarea grava a drepturilor, a libertatilor si a intereselor legitime”, iar in cuprinsul dispozitiilor articolului 96 alineatul (3) litera b), in forma modificata, se face referire la o hotarare judecatoreasca definitiva „in mod evident contrara legii” si la afectarea grava a drepturilor, a libertatilor si a intereselor legitime, formulari care prezinta un caracter general si imprecis, care nu permit identificarea clara a ipotezelor in care exista eroarea judiciara.

Stiri pe aceeasi tema

Gabriela Firea cere convocarea de urgenta a CEx al PSD pentru a rezolva criza politica: Orice solutie luata va fi mai buna decat instabilitatea actuala

Ioana Badulescu

Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi adusa sambata cu un avion special de o delegatie a Patriarhiei Romane

Ioana Badulescu

Comisia Iordache a adoptat modificarea articolului 297 din Codul Penal cu privire la infractiunea de abuz in serviciu

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult