Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) arunca in aer dosarele penale intocmite cu ajutorul SRI, printr-o prevedere din motivarea deciziei 91, prin care a admis partial o exceptie de neconstitutionalitate care se refera la Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei. Potrivit CCR, informatiile culese de servicii, in baza legii 51, prin restrangerea unor drepturi si libertati, nu potfi folosite ca proba in instanta.
„(…) dispozitiile legii privind securitatea nationala nu confera calitatea de proba/mijloc de proba datelor si informatiilor rezultate din activitati specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale omului, autorizate potrivit Legii nr.51/1991. Doar dispozitiile art.139 alin.(3) din Codul de procedura penala ar putea conferi calitatea de mijloc de proba inregistrarilor rezultate din activitati specifice culegerii de informatii, autorizate potrivit Legii nr.51/1991, iar nu dispozitiile art.11 lit.d) din Legea nr.51/1991”, precizeaza CCR in paragraful 35 al motivarii deciziei 91 din 28 februaroe 2018.
O decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala – ar putea insemna sfarsitul “fabricii de turnatori” pe care procuroriiLaurei Codruta Kovesi isi bazau in proportie covarsitoare dosarele in care arestau pe banda rulanta, informeaza Sursa Zilei.
Astfel, ICCJ, prin completul amintit mai sus, a admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Constanta – Sectia penala si pentru cauze penale cu minori si de familie in dosarul nr. 17774/212/2013/a2, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept: “Daca in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor, in conditiile in care inculpatul a facilitat identificarea si tragerea la raspundere penala a persoanei denuntate intr-o alta cauza penala si a beneficiat de reducerea la jumatate a limitelor de pedeapsa, efectele dispozitiei penale mentionate se aplica tuturor cauzelor penale aflate pe rolul instantelor de judecata, fara nicio limitare”.
Ca urmare a admiterii sesizarii, judecatorii Inaltei Curti au stabilit urmatoarele:
“Efectele cauzei legale de reducere a pedepsei prevazuta de art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor se produc exclusiv in cauza penala determinata, avand ca obiect una sau mai multe infractiuni comise de persoana care, inaintea sau pe parcursul urmaririi penale ori al judecatii acelei cauze, a denuntat si facilitat tragerea la raspundere penala a participantilor la savarsirea unor infractiuni grave; autorul denuntului nu poate beneficia de reducerea la jumatate a limitelor speciale de pedeapsa in cauze penale distincte, chiar daca au ca obiect infractiuni concurente comise de acesta“.
“Asta inseamna, in termeni simpli, ca degeaba iti amintesti tu ca acum 10 ani ai auzit ca cineva a comis o fapta penala ca nu te mai ajuta cu nimic. Nu mai beneficiezi de reducerea pedepsei. Singura conditie de reducere a pedepsei, care ramane valabila este aceea ca si tu personal sa fi participat la savarsirea infractiunilor pe care le denunti. In functie de cum va arata motivarea judecatorilor cei care ar putea pierde sunt cei care faceau denunturi pe banda rulanta la DNA, pe motiv ca au auzit ei ca nu stiu cine e spagar. Nu vor mai beneficia de nimic acei oameni si ar trebui sa se puna punct acelei combinatii prin care oricine putea fi arestat daca scria cineva un denunt despre el”, au explicat surse judiciare pentru sursa citata.
Decizia Inaltei Curti este obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial.