Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, vineri, să anuleze alegerile prezidențiale, primul tur de scrutin din 24 noiembrie. Decizia este una istorică și vine cu două zile înaintea turul 2 al scrutinului, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi.
Hotărârea de anulare a alegerilor a fost luată în unanimitate, potrivit unui comunicat al CCR. Este o decizie fără precedent, discutată într-o ședință convocată vineri dimineață, care s-a derulat pe parcursul a cinci ore.
Judecătorii au analizat rapoartele desecretizate din ședința CSAT. Aceștia au constatat că întreg procesul electoral a fost viciat, cu tot cu campania electorală, motiv pentru care alegerile au fost anulate în totalitate.
Potrivit comunicatul de presă dat de CCR, judecătorii au decis să anuleze întregul proces electoral cu privirea la alegerea președintelui. „Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României.
Ședința CCR a avut loc în contextul în care miercuri CSAT a decis să desecretizeze documentele de la serviciile secrete care arată interferența unui „actor statal” în procesul electoral din România. De asemenea, documentele dezvăluie rețeaua din spatele candidatului independent Călin Georgescu.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, guvernul urmând să stabilească o nouă dată.
”În temeiul articolului 146 litera f din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României”, se arată în comunicat.
Judecătorii Curții Constituționale s-au reunit de urgență vineri, pentru consultări, în contextul în care la CCR a ajuns un număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale, potrivit digi24.ro. Cererile au invocat documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform cărora campania lui Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara țării.
Ce urmează după anularea alegerilor prezidențiale
Odată anulat întreg procesul electoral de alegere a președintelui României, urmează ca decizia să fie publicată în Monitorul Oficial. Apoi, Guvernul va stabili un calendar al alegerilor prezidențiale, calendar se se poate extinde pe o perioadă de până la 90 de zile, conform legilor în vigoare. Cel mai probabil, alegerile vor avea loc în februarie sau martie. Între timp, va expira mandatul lui Klaus Iohannis (21 decembrie), însă acesta va fi prelungit ca urmre a unei stări de necessitate apărute în situația dată.