14.2 C
România
19 octombrie 2021
Austria a anuntat ca sustine candidatura lui Kovesi la sefia Parchetului European
Politica

CCR decide pe 30 mai soarta lui Kovesi in cazul refuzului presedintelui Iohannis de a o revoca de la conducerea DNA

Soarta Laurei Codruţa Kovesi se va decide pe 30 mai. Curtea Constituţională a decis, joi, să amâne pentru sfârşitul acestei luni, pronunţarea pe sesizarea Cabinetului Dăncilă privind existenţa unui conflict Guvern – Preşedinte ca urmare a respingerii cererii de revocare a şefei DNA Laura Coruţa Kovesi.

Curtea Constituțională a început joi la prânz dezbaterea pe sesizarea Executivului cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintele României, în urma refuzului lui Klaus Iohannis de a o revoca pe Kovesi de la conducerea DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mers personal joi la şedinţa CCR pentru a susţine punctul de vedere al Guvernului, în vreme ce președintele a fost reprezentat de consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu.

Toader a explicat, în pledoaria sa în fața judecătorilor constituționali, că președintele a invocat „oportunitatea politică” în refuzul de a semna revocarea, iar refuzul este de natură să creeze „un blocaj instituţional”.

„Noi am considerat că refuzul preşedintelui de a da curs cererii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA, cu motivarea în sensul lipsei de oportunitate a măsurii, este de natură de creeze un blocaj instituţional, prin refuzul revocării, cu consecinţa unui conflict juridic de natură instituţională. (…) Aş mai adăuga faptul că ministrul Justiţiei are autoritate asupra procurorilor pe care i-o conferă articolul 132 din Constituţie, are criteriile de evaluare ale activităţii manageriale, preşedintele României nu are autoritate asupra procurorilor conferită de Constituţie, nu are instrumente de apreciere a activităţi profesionale”, a argumentat Toader.

Ministrul a mai susținut în pledoaria sa că toate cele 20 de puncte ale raportului prin care a cerut revocarea au devenit și „mai actuale”.

„Între timp, cele 20 de puncte (ale raportului privind cererea de revocare -n.r.) au dobândit, în opinia mea, au devenit şi mai actuale şi mai evidente, cu referire la activitatea managerială a procurorului şef DNA. Concluzia trasă atunci a fost aceea că procurorul şef DNA şi-a exercitat şi îşi exercită în continuare în mod discreţionar funcţia pe care o deţine, deturnând activitatea de combatere a corupţiei şi activitatea instituţiei anticorpţie, deturnând practic de la rolul său constituţional şi legal”, a declarat Tudorel Toader.

Curtea Constituțională a fost sesizată în acest caz de Guvern pe 23 aprilie, după o discuție între Viorica Dăncilă și Tudorel Toader.

Stiri pe aceeasi tema

Pozitia presedintelui Iohannis dupa respingerea Rovanei Plumb de catre Comisia Juridica din Parlamentul European

Ioana Badulescu

Sorin Frunzaverde, condamnat in dosarul alegerilor prezidentiale din 2014

Cristiana Petrariu Bota

Gusa: PSD, ALDE si UNPR ar lua in calcul posibilitatea de a o inlocui pe Firea cu Tariceanu

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult