Externe

Ce a discutat Iohannis cu Boris Johnson. Relatia bilaterala a Romaniei cu Marea Britanie ar putea intra pe linia politicii SUA

Presedintele Klaus Iohannis a avut, ieri, o discutie telefonica cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, despre relatiile dintre cele doua state. Au fost, totodata, analizate aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana. Potrivit unor analisti de politica externa, relatia bilaterala a Romaniei cu Marea Britanie ar putea intra in sfera politicii SUA, discutiile cu Londra urmand a fi directe, fara a mai trece prin filtrul Uniunii Europene. 

Discutia dintre Klaus Iohannis si Boris Johnson a avut loc la solicitarea partii britanice.

Klaus Iohannis i-a transmis lui Boris Johnson ca Acordul de Retragere la care au ajuns oficialii europeni si fostul premierul britanic Theresa May este cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din UE, limitand consecintele negative generate de Brexit.

Presedintele Romaniei i-a mai spus premierului Johnson ca prioritatea majora a tarii noastre este protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie.

La randul sau, Boris Johnson l-a asigurat pe Klaus Iohannis ca protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit reprezinta un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar actiunile autoritatilor britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.

Va prezentam mai jos comunicatul integral al Administratiei Prezidentiale:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a avut marti, 27 august a.c., la solicitarea partii britanice, o convorbire telefonica cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, domnul Boris Johnson. In cadrul convorbirii, au fost discutate, in principal, relatiile dintre Romania si Marea Britanie, precum aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste relatiile bilaterale, Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat ca, dupa Brexit, vor fi importante actualizarea si aprofundarea parteneriatului strategic dintre Romania si Marea Britanie, care sa cuprinda atat aspecte economice, cat si privind securitatea, apararea si relatiile externe.

Referitor la Brexit, Presedintele Romaniei a subliniat ca o retragere ordonata a Regatului Unit din Uniunea Europeana este atat in interesul Marii Britanii, cat si al Uniunii. In acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a apreciat ca Acordul de Retragere convenit de cele doua parti ramane in continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, limitand consecintele negative generate de Brexit si garantand drepturile cetatenilor din Uniune care traiesc, lucreaza sau studiaza in Marea Britanie.

Presedintele Romaniei i-a transmis premierului Boris Johnson ca prioritatea majora a tarii noastre este protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie. In acest context, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca, si in perioada urmatoare, cetatenii, atat cei europeni din Marea Britanie, cat si cei britanici din UE 27, trebuie sa ramana o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta vietile acestora sa fie reduse cat mai mult posibil.

Premierul Boris Johnson l-a asigurat pe Presedintele Romaniei ca protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit reprezinta un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar actiunile autoritatilor britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.

Cu privire la drepturile cetatenilor britanici din Romania dupa Brexit, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca acestea vor fi protejate, asigurandu-se reciprocitatea cu drepturile cetatenilor romani din Marea Britanie”.

Romania ii face pe plac lui Boris Johnson?

Analistii de politica externa sustin ca Donald Trump ar urma sa-i ceara lui Klaus Iohannis sa incheie un acord separat cu Marea Britanie, ca parte a sprijinului oferit de SUA Londrei pentru a scapa de UE. 

Un astfel de acord ar putea inseamna ca Romania nu mai discuta cu Londra prin intermediul UE, lasand Berlinul si Parisul sa dirijeze Brexitul si sa isi asuma o relatie bilaterala cu Marea Britanie, spre bucuria lui Boris Johnson si exact pe linia politicii externe americane care vrea sa sprijine Regatul Unit in detrimentul Uniunii Europene.

In comunicat, Iohannis are si o referire la o ”retragere ordonata a Regatului Unit din Uniunea Europeana” si la ”Acordul de Retragere convenit de cele doua parti”, care ar avea ca efect limitarea ”consecintele negative generate de Brexit si garantand drepturile cetatenilor din Uniune care traiesc, lucreaza sau studiaza in Marea Britanie”.

Premierul Boris Johnson l-a asigurat pe Presedintele Romaniei ca ”protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit reprezinta un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar actiunile autoritatilor britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv”.

Apoi, ”cu privire la drepturile cetatenilor britanici din Romania dupa Brexit, presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca acestea vor fi protejate, asigurandu-se reciprocitatea cu drepturile cetatenilor romani din Marea Britanie”.

Stiri pe aceeasi tema

Londra a anulat evenimentele de Revelion 2021 din cauza coronavirusului. Nu vor fi artificii, nu se va intampla nimic in oras pe 31 decembrie

Cristiana Petrariu Bota

Presa internationala despre vizita Theresei May la Washington: In loc sa se impuna ca o mare putere, Marea Britanie devine sora cea mica a Americii

Cristiana Petrariu Bota

Parlamentul European va dezbate intr-o sesiune plenara situatia din Romania

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult