ALDE, noul partid rezultat din fuziunea PC cu PLR. Alegerile in cadrul ALDE vor avea loc in 2017
Politica

Ce au discutat Daniel Constantin si Calin Popescu Tariceanu la sedinta comisiei de fuziune ALDE

COMUNICAT DE PRESA – În urma ședinței de marți, 13 octombrie, a Comisiei de Fuziune a Alianței Liberalilor și Democraților, copreședinții ALDE Călin Popescu – Tăriceanu și Daniel Constantin au anunțat principalele subiecte din agenda politică a Alianței Liberalilor și Democraților.

Cu acest prilej, copreședintele ALDE Călin Popescu – Tăriceanu a subliniat faptul că inițiativa legislativă a ministrului Daniel Constantin, copreședintele ALDE, referitoare la sistemul național de irigații a fost adoptată de către Camera Deputaților. De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu și-a exprimat insatisfacția față de votul care s-a dat în Senat cu privire la Legea referitoare la înființarea Agenției pentru recuperarea prejudiciilor.

„PNL-ul a votat împotrivă, cu toate că le-am acordat în două rânduri răgazul pe care l-au cerut pentru consultarea legii (…) Regret că există această atitudine, mai ales în contextul în care am văzut că doamna Gorghiu a pledat cu ardoare pentru înființarea agenției, dar numai la televizor, iar votul a fost împotrivă”, a declarat copreședintele ALDE Călin Popescu – Tăriceanu.

Totodată, printre subiectele discutate în cadrul Comisiei de Fuziune referitoare la agenda politică pentru perioada următoare s-au numărat și Legea lobby-ului, proiect blocat la Camera Deputaților și aflat în dezbatere din decembrie 2012.

„Astăzi am avut o întâlnire cu reprezentanți importanți ai mediului de afaceri, față de care ne-am angajat să promovăm această lege. Am gândit cu ei constituirea unui grup de lucru pentru ca ei să-și poată aduce observațiile și sugestiile la acest proiect. Am mai discutat cu ei și proiectul de lege referitor la organizarea holdingurilor, astfel să se evite dubla impunere a componentelor care fac parte din holdinguri. Nu ne referim numai la holdingurile de stat, ci mai ales de mediul privat. La întâlnire a fost prezent și ministrul Finanțelor Eugen Teodorivici și colegul nostru, deputatul Daniel Chițoiu, care este și secretar general al ALDE, și care cunoaște foarte bine această problematică, deoarece aceste proiecte au fost inițiate în perioada în care era ministru de Finanțe”, a subliniat Călin Popescu- Tăriceanu.

Copreședintele Călin Popescu- Tăriceanu a afirmat că ALDE își va aduce contribuția „la ordonanța de urgență pe care Guvernul urmează să o promoveze marti referitoare la facilitățile fiscale. Inițiativa noastră se referă la obligativitatea compensării datoriilor către buget cu TVA-ul de rambursat, astfel încât să nu mai lăsăm firmele să aștepte decizia de rambursare de la Ministerul Finanțelor, care vine pe o cale birocratică”.

Un alt subiect aflat pe agenda politică a fost cel referitor la votul prin corespondență. Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că votul prin corespondență are două impedimente majore, acelea că este birocratic și poate fi fraudat. Potrivit acestuia, ALDE propune un sistem de vot simplu, similar celui din Germania.

„Modalitatea de vot prin corespondență are două impedimente majore. Primul este cel birocratic: formalitățile, procedurile care trebuiesc efectuate de cei care doresc să-și exprime votul sunt greoaie. Le-am explicat și celor de la PNL acest lucru și văd că această dorință nu este dorința românilor din străinătate de a vota prin corespondență, ci dorința PNL-ului. Al doilea impediment, este posibiliatea de fraudare. Ar trebui să învățăm din experiența altor țări, în această privință. Toate țările care au practicat acest sistem în ultima perioadă, ne-au explicat că s-au înregistrat fraude importante. Și acum, în unele țări occidentale din cauza practicării acestui sistem, alegerile nu pot să fie validate în toate colegiile electorale pentru că sunt permanente contestații.

(…) Propunem să fie copiat sistemul din Germania, care prevede o singură operațiune. Se duce fiecare cetățean român din străinătate și se înregistrează la ambasadă sau la consulat ca viitor votant, în așa fel încât Guvernul să poată dimensiona secțiile de votare în mod corespunzător. Apoi, românii se duc și votează în ziua alegerilor.

Dar mai este o problemă. Votul prin corespondență nu respectă prevederile constituționale. Constituția spune așa: votul este universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Subliniez încă o dată: direct este votul, nu prin corespondență! Acest lucru va permite atacarea la Curtea Constituțională și, ca atare, vreau să dăm un semnal tuturor decidenților politici, că acesta este punctul nostru de vedere pe care îl vom susține indiferent de ce vor alții. Eu cred că trebuie să fim corecți, să înțelegem care sunt solicitările românilor din străinătate și să nu încercăm să promovăm cu de-a sila, cum face PNL-ul astăzi, un sistem de vot care este, după părerea mea, contrar intereselor elementare ale românilor din străinătate: acela de a-și putea să își exercite dreptul de vot ușor și neîngrădit”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a afirmat că, după o analiză a ultimelor sondaje de opinie, mai este mult de lucru în ce privește cunoașterea activității pe care ALDE o are în momentul de față la nivelul Parlamentului, sau în teritoriu.

„În primul rând am făcut un apel către președinții de organizații, dar și către parlamentari să aibă o activitate mult mai vizibilă în teritoriu, astfel încât proiectele noastre de legi să fie cunoscute de către electorat. Din acest punct de vedere le-am mulțumit colegilor noștri pentru contribuția pe care au avut-o la adoptarea proiectului de lege privind reabilitarea sistemului național de irigații”, a spus copreședintele ALDE.

Daniel Constantin a anunțat că „săptămâna viitoare vom veni în Parlament cu un alt proiect de lege privind schimbarea conceptului de cooperativă în țara nostră, care, pe lângă acest aspect, creează o serie de facilități fiscale astfel încât cei care lucrează individual, cei care au greutăți în a-și începe producția, a-și recolta producția obținută, să lucreze în comun, să comercializeze în comun, dar cu precizarea că rămân proprietari (…) Singura obligativitate este aceea de a comercializa un procent de minim 50% în comun prin aceste cooperative. Vizăm în felul acesta câteva sute de mii de fermieri care lucrează individual și care au greutăți în a-și înființa cultura în fiecare an. Cred că va fi un proiect care va însemna o mică revoluție în agricultură și sper ca prin trecerea de la convingere la stimularea fermierilor să reușim să avem acea formă de organizare absolut necesară pentru a fi adaptată la ceea ce înseamnă economia de piață”.

Articole asemănătoare

Candidatul PNL la Primaria Capitalei ar putea fi Adriana Saftoiu. Sunt probleme cu candidatura lui Cristian Busoi

Lucy Ionesco

Deputatul PSD Nicolae Bacalbasa, despre „tentativa de asasinare” a lui Dragnea: Se incearcă lichidarea unor personaje incomode, pe model Kennedy si Aldo Moro 

Ioana Badulescu

Radu Mazare si Decebal Fagadau, urmariti penal in acelasi dosar pentru abuz in serviciu

Lucy Ionesco