Alegeri locale si parlamentare 2016
Politica

Ce datorii au PSD, PNL si PDL dupa ultimele campanii electorale

PSD, PNL, PDL au ramas cu datorii de peste 54 de milioane de lei dupa ultimele campanii electorale. O analiza a Institutului de Politici Publice arata ca ultimele alegeri locale si parlamentare au lasat PSD, PNL, PDL cu datorii de peste 54 de milioane de lei si cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decat veniturile declarate, potrivit informatiilor oferite de Ministerului Finantelor Publice.

”Controlul finantarii partidelor este inexistent in Romania, in conditiile in care ultimele alegeri locale si parlamentare au lasat partidele mari (PSD, PNL, PDL) cu datorii de peste 54 de milioane de lei si cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decat veniturile declarate, iar institutia insarcinata cu verificarea acestora (Autoritatea Electorala Permanenta –n.r.) raporteaza, pe linie, ca nu au fost constatate incalcari ale legislatiei in vigoare”, sustin expertii Institutului de Politici Publice, care au analizat bilanturile publicate de principalele partide politice pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la categoria datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an.

Situatiile financiare ale PSD, PNL si fostul PDL arata ca, din anul 2012 si pana in prezent, bilant anual al niciunuia dintre partidele parlamentare nu s-a incheiat cu datorii mai mici de 10 milioane de lei, potrivit sursei citate.

Astfel, marile partide parlamentare au inregistrat, in mod constant, in ultimii 4 ani, datorii care se ridica la peste 12 milioane de euro, sume datorate catre creditori – inclusiv catre bugetele publice, potrivit potrivit informatiilor oficiale publicate de partidele politice pe site-ul Ministerului Finantelor Public.

In anul 2014, cheltuielile facute de PSD au fost cu 19.978.200 de lei mai mari decat veniturile incasate, iar cele facute de fostul PDL au depasit cu 2.947.031 de lei veniturile declarate de liberali, potrivit IPP. Potrivit sursei citate, MPF nu a publicat bilantul PNL pentru anul 2014.

IPP critica, totodata, o modificare adusa, in anul 2015, la legea finantarii partidelor printr-o initiativa a social-democratilor Mircea Gheorghe – Draghici, Marian Neacsu, Ilie Sarbu si a liberalilor Andrei Gerea si Puiu Hasotti.

”(Legea 113/2015 –n.r.) da libertatea partidelor ca, dupa ce primesc donatii pana la limita permisa de lege, sa se «imprumute» de la persoane fizice sau juridice (eventual aceleasi!) cu inca pe atat, dublandu-si astfel veniturile. Mai mult, reglementarile nearticulate au scapat din vedere sa impuna interdictia asupra imprumuturilor de bani catre partide de la persoane fizice sau juridice straine asa cum este ea prevazuta in cazul donatiilor”, sustine IPP in analiza citata.

Potrivit IPP, aceste noi reglementari permit partidelor ”sa isi protejeze banii primiti de la bugetul de stat printr-o prevedere care spune ca subventiile acordate partidelor politice au statut de afectatiune speciala si NU sunt supuse executarii silite prin poprire”.

Analiza IPP este facuta din perspectiva anului electoral 2016, cand vor avea loc alegeri locale si parlamentare.

Stiri pe aceeasi tema

Adriana Saftoiu: PNL nu e mai prejos decat PSD. Sper ca multi sa se abtina sa il mai atace pe Dragnea. Sustinem ce vrea conducerea

Ioana Badulescu

Victor Ponta ar urma sa ia o pauza in politica. Declaratia a fost facuta de presedintele PSD

Cristiana Petrariu Bota

Traian Basescu, previziuni pentru 2017: Un an de criza si o tara destabilizata economic

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult