12.7 C
România
8 octombrie 2024
Ce efect va avea prabusirea rublei in regiune
Externe

Ce efect va avea prabusirea rublei in regiune

Prabusirea rublei nu va conduce la o criza valutara in regiune, intrucat cauzele sunt mai degraba externe, provenind din scaderea puternica a cotatiilor petrolului si intarirea dolarului, iar efectele asupra Romaniei vor fi limitate, considera Mihai Nichisoiu, analist la Tradeville.

„Nici variabilele cu care este corelata deprecierea monedei rusesti – declinul cotatiilor petrolului si aprecierea dolarului american – nu se contureaza ca elemente destabilizatoare ale economiei romanesti. in ceea ce priveste declinul abrupt al cotatiilor petrolului, preturile combustibililor locali sunt, de regula, relativ inelastice, mai ales atunci cand cotatiile internationale scad. Aprecierea dolarului american nu are efecte, in conditiile in care Romania nu este o economie emergenta cu deficite impresionante ale contului curent si, mai mult, nu a experimentat in ultimii ani vreo euforie a unor intrari masive de capital strain care sa riste o decontare violenta intr-un mediu al unui dolar american tot mai puternic”, apreciaza Nichisoiu, care ocupa pozitia de global macro strategist la Tradeville.

Moneda rusa s-a depreciat cu 50% fata de nivelul de la sfarsitul lunii iunie, iar pretul petrolului Brent a coborat sub 60 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din 2009 pana in prezent, dupa ce Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anuntat ca nu va reduce productia, in pofida cererii slabe.

In acest context, in noaptea de luni spre marti, banca centrala a Rusiei a crescut dobanda de politica monetara de la 10,5% la 17%. in aceste conditii, indicele bursier RTS a coborat la cel mai scazut nivel din martie 2009.

„Pentru rubla, pe termen mai lung, perspectivele raman sumbre. Deprecierea acesteia ar putea sa ia o pauza daca petrolul se stabilizeaza, iar dolarul american se corecteaza negativ. insa, atat declinul cotatiilor petrolului, cat si aprecierea dolarului american reprezinta fenomene structurale, cu un trend dificil de inversat”, a aratat Nichisoiu.

Deprecierea rublei s-a transformat intr-o criza valutara la inceputul acestei saptamani, cand, desi banca centrala a ridicat substantial dobanda cheie la 17%, rubla a pierdut in numai cateva ore aproape o treime din valoare in raport cu dolarul american.

„Foarte probabil, banca centrala va interveni direct in piata valutara si/sau va majora dobanzile din nou, dar evolutia viitoare a rublei va tine mai degraba de contextul global-macro, in general, si de cotatiile petrolului, in particular. Determinantii interni ai deprecierii sunt nesemnificativi. Motivatia investitorilor de a retrage capitaluri din Rusia pe filiere pur geopolitice este probabil sa se fi diminuat puternic in ultimele cateva luni. Influenta administratiei politice de la Kremlin in activitatea economica nu s-a simtit aproape deloc in acest an. De asemenea, banca centrala a Rusiei, sub conducerea Elvirei Nabiullina, a luat decizii coerente si prudente”, a continuat analistul Tradeville.

El noteaza, in schimb, ca rubla este lovita de factori externi puternici, in primul rand cotatiile petrolului, cu care moneda este corelata direct si puternic, si care au pierdut aproape jumatate din valoare in ultimele luni.

„In SUA, Rezerva Federala se apropie de prima crestere a dobanzii cheie dupa 2006, iar aceasta perspectiva antreneaza o apreciere puternica si generalizata a dolarului american – o premisa, din nou, negativa pentru valutele emergente, inclusiv pentru rubla”, a conchis Nichisoiu.

Dolarul s-a apreciat si miercuri in raport cu moneda unica europeana, cu 0,3%, iar cursul a coborat la 1,25 dolari/euro.

Cei mai bogati 20 de oameni din Rusia au pierdut 10 miliarde de dolari luni si marti, in urma declinului rublei si a scaderii actiunilor la bursa, iar de la inceputul anului acestia au ramas fara 62 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

In luna martie, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au decis sa limiteze accesul companiilor din Rusia la finantare, dupa anexarea Peninsulei Crimeea.

Articole asemănătoare

Actiunile APPLE au atins un nivel record inaintea lansarii iPhone 6

Bogdan

Dmitri Rogozin, declarat persona non grata in Republica Moldova

Ioana Badulescu

Guvernul din Spania l-a destituit pe seful politiei catalane, Pere Soler i Campins

Ioana Badulescu