14.1 C
România
28 noiembrie 2021
Ce este un fluturaș de salariu și ce informații trebuie să cuprindă?
Economie

Ce este un fluturaș de salariu și ce informații trebuie să cuprindă?

Realizează fiecare calcul salariu net, apoi generează fluturaș de salariu, administrează corect toate contractele și documentele angajaților, plătește taxe, generează rapoarte sunt doar câteva dintre sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești dacă lucrezi în domeniul HR și Payroll. Totuși, dacă ai atât de multe atribuții, când îți mai rămâne timp să păstrezi o bună comunicare cu angajații, transmițându-le toate informațiile necesare? Ei bine, fluturașul de salariu este o formă de a-l menține informat asupra sistemului de remunerare.

Generează fluturaș de salariu– este sau nu o acțiune obligatorie?

Din punct de vedere legislativ, nu este o înștiințare obligatorie pe care să fii nevoit să o acorzi angajatului. Cu toate acestea, tot mai multe companii generează fluturaș salariu și îl trimit lunar angajaților, odată cu plata fiecărui salariu. De ce? Pentru că este dreptul angajatului să înțeleagă detaliat suma care i se acordă: care sunt contribuțiile, ce plătește la stat, care este suma acordată pentru indemnizații, pentru tichete (de masă, de vacanță, cadou), bonusuri, rețineri. Într-un cuvânt, poate înțelege toate variabilele pe baza cărora se realizează fiecare calcul salariu net.

Ce informații sunt notate într-un fluturaș de salariu?

Am menționat deja că fluturașul de salariu este un document pur informativ, fără vreo valoare legală. În același sens, fluturașul de salariu nu este o garanție a plății salariilor. Prin urmare, fiecare angajator după ce realizează un calcul salariu net și generează fluturaș de salariu, alege ce informații va include în acesta. Altfel spus, această notă informativă prezintă defalcat elementele din care este compus fiecare salariu. De aceea, poate conține următoarele date:

• Salariu brut

• Salariu net

• Prime, bonusuri, diurne, sporuri

• Tichete de masă, tichete de vacanță sau tichete cadou

• Îndemizații de concediu

• Alte beneficii semnalate în contract

• Impozite

• Contribuții sociale (CAS, CASS, CAM)

Pe lângă acestea, la alegere, angajatorul poate nota și alte informații pe care le consideră utile pentru angajat.

Realizează calculele salariale și generează fluturașii de salariu automat, cu un soft performant

Acordarea fluturașului de salariu ține de politica internă a companiilor. În cazul în care companiile utilizează un soft payroll, acesta, după ce efectuează un calcul salariu net, generează fluturaș de salariu automat și îl trimite pe mail către angajat. Este o tactică simplă și comodă, atât pentru specialistul în salarizare, cât și pentru angajat. Un exemplu de astfel de soft este dp-Payroll al companiei UCMS by AROBS. Softul este prezent pe piață de 24 de ani și deține funcționalități complexe, menite să răspundă la nevoi cât mai specifice. Dacă vrei să automatizezi sarcinile din departamentul de salarizare, solicită mai multe informații despre dp-Payroll prin email la office@ucms.ro sau la numărul de telefon 0720534424- direct de la specialiști.

 

 

 

 

 

Stiri pe aceeasi tema

SALARIZARE. Noua Lege a salarizarii prevede salarii majorate pana in 2020. Ce prevede proiectul privind noua Lege a salarizarii

Cristiana Petrariu Bota

RCA 2015. PRETURI RCA 2015. SCUMPIRE EXPLOZIVA la polita RCA. Constanta va avea cele mai mari preturi

Cristiana Petrariu Bota

Legea insolventei persoanelor fizice, promulgata de presedinte. Conditii pentru a cere falimentul personal

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult