Breaking News

Ce facem in caz de atentat terorist? Sfaturi ce au la baza consemnele de securitate prezente la bordul avioanelor

La trei săptămâni după atentatele din 13 noiembrie de la Paris şi Saint-Denis, Guvernul francez a început să difuzeze un document destinat publicului. Afişate pe pereţii primăriilor, prefecturilor, marilor magazine, stadioanelor sau muzeelor, consemnele vor fi difuzate şi pe Internet şi, în particular, pe reţelele de socializare, noteaza RFI pe pagina online.

Afişul intitulat « Ce facem în caz de atac terorist » se inspiră din consemnele de securitate prezente la bordul avioanelor. Se disting trei mari categorii de sfaturi în aşteptarea sosirii forţelor de securitate şi salvare: fuga, ascunsul şi alerta. Aceasta ar fi formula de respectat în caz de atac terorist.

Primul sfat este deci să fugi de la locul atentatului, fireşte, dacă poţi. E recomandat în acest caz să-i ajuţi şi pe ceilalţi să iasă din zona de pericol, însă numai în măsura posibilului şi fără a te expune. Fugind de acolo eşti îndemnat să-i alertezi şi pe cei care vor să se apropie de locul atacului.

Dacă nu poţi fugi de la locul atentatului, ţi se recomandă să te ascunzi, să te închizi undeva, să te baricadezi, să stingi lumina şi să-ţi pui telefonul pe silent.

In fine, odată în securitate, la adăpost, îţi este recomandat să suni la două numere de urgenţă. Când sosesc forţele de ordine, eşti îndemnat să te apropi de ele, dar nu în fugă şi fără gesturi brusce. De asemenea, când te apropii de poliţie, o vei face cu mâinile ridicate si cu palmele deschisă.

Pe lângă aceste trei mari consemne, Guvernul dă şi o serie de alte sfaturi: să cauţi ieşirile de urgenţă din locurile publice, să nu comunici nicio informaţie cu privire la intervenţia poliţiei şi să nu dai mai departe informaţii neverificate pe reţelele de socializare.

Afişul, urmat în curând şi de un film video similar, se înscrie într-un demers impus de recentele atentate de la Paris şi Saint-Denis. “De vreme ce intrăm într-o altă epocă şi trebuie să trăim cu o ameninţare care va dura, atunci trebuie neapărat să dezvoltăm o cultura a solidarităţii şi a gesturilor care salvează” spune anturajul premierului Manuel Valls.

In acest sens, pompierii din Paris au anunţat că anul viitor vor deschide o serie de cazărmi din capitală publicului pentru a-i iniţia pe parizieni cum să acorde primul ajutor. Această iniţiere va dura două ore şi va fi oferită gratuit celor interesaţi.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Medicii de familie sustin ca, de miercuri, nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurari

Ioana Badulescu

Presedintele Iohannis a explicat de ce nu se fac testari in masa pentru coronavirus in Romania

Cristiana Petrariu Bota

PSD convoaca Parlamentul duminica pentru motiunea de cenzura de demitere a Guvernului Grindeanu

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult