Economie

Ce impact va avea coronavirusul in economia lumii. Circa 22 de milioane de firme din China sunt afectate de epidemie

Coronavirusul a sters de la inceputul saptamanii peste 3.300 de miliarde de dolari de pe burse, arata un indice de piata care urmareste evolutia a 1.600 de companii din 23 de tari cu economii puternice, mai putin China. Este o suma intre PIB-ul Germaniei si cel al Marii Britanii. 

Ingrijorarea s-a simtit de la New York la Tokyo, dupa ce investitorii au vazut cum situatia s-a agravat peste noapte in Coreea de Sud si Italia si cum virusul apare in tot mai multe tari. Deocamdata, este prea devreme pentru a evalua impactul si pentru a spune in ce directie o vor lua lucrurile, iar incertitudinea este inca un motiv de ingrijorare.

22 de milioane de firme din China si 56.000 de companii din intreaga lume, afectate de coronavirus

China este de departe cea mai afectata tara, dar ce se intampla in a doua economie a lumii are efect de domino. Presedintele chinez avertiza zilele trecute ca impactul va fi relativ mare asupra economiei si societatii, dar a numai pe termen scurt, si a dat asigurari ca guvernul intensifica eforturile de amortizare a loviturii.

Activitatea a inceput sa se reia treptat, dupa o vacanta de Anul Nou prelungita de carantina, care a tinut inchise unele dintre cele mai importante centre industriale ale tarii – fabrici si uzine de care depind lanturile de productie ale multor mari companii, din domenii precum cel auto sau cel tehnologic.

Potrivit analistilor de la Dun and Bradstreet, se estimeaza ca in jur de 22 de milioane de firme din China sunt afectate de epidemie. Acestea, la randul lor, afecteaza 56.000 de companii din intreaga lume.

Si nu este vorba numai de manufacturi, ci si de producatorii se materiile prime. China este cel mai mare producator de bumbac, furnizeaza 70 la suta din materiile prime rare si 70 la suta din precursorii materiilor prime folosite de industria farmaceutica.

„O evaluare (a impactului coronavirusului, n.r.) si previziuni serioase nu sunt deocamdata posibile. Este o situatie care evolueaza din rapid, pe care continuam sa o urmarim indeaproape”, a declarat Paolo Gentiloni – comisarul UE pentru economie.

Prabusire a rezervarilor turistice in Italia

Este de acum o certitudine ca aceasta criza sanitara va lovi si Europa, dar inca nu se stie cat de puternic. Deocamdata vedem ca in Italia, cea mai afectata tara, deja se vorbeste de recesiune, dupa ce criza sanitara a dus la o prabusire a rezervarilor turistice de la 30 la suta la Napoli, la 60 la suta la Roma si 80 la suta in unele zone din nordul Italiei. Si nu este vorba doar despre frica de calatorie, caci principalele focare sunt in inima industriala a tarii, iar inchiderea fabricilor risca sa intrerupa lantul de productie pentru mari companii precum Renault, BMW sau Peugeot.

Comisarul pentru Economie a precizat ca legile fiscale europene permit guvernelor sa creasca cheltuielile pentru a compensa cele mai grave efecte ale masurilor de limitare a contagiunii care a luat avant de cateva zile.

„In acest moment, in Pactul de Stabilitate, asa cum este formulat, exista clauze de flexibilitate pentru circumstante exceptionale. Asadar, vom discuta in lunile urmatoare cu tarile membre, tinand cont de conditiile in care aceste clauze pentru situatii exceptionale pot fi folosite”, a asigurat Paolo Gentiloni.

FMI estima zilele trecute ca impactul va fi relativ minor si de scurta durata. Se asteapta ca aceasta criza sa taie 0,1 din cresterea globala din 2020. Totusi, FMI avertiza ca daca virusul va continua sa se propage, consecintele vor fi grave. In acest caz, Fondul spune ca este pregatit sa acorde sprijin suplimentar, mai ales tarilor mai sarace.

Zorii unei noi crize? 

De cand a aparut pe radar aceasta chestiune a coronavirusului am tot insistat pe pagubele economice, nu doar ca asta e jobul nostru, ci si pentru ca acolo va fi efectul cu adevarat usturator. Din pespectiva pericolului asupra sanatatii trebuie sa fim precauti, fara a ne panica.

E un virus mai slab decat virusul gripal. Nu e nici Ebola, nici febra spaniola de acum o suta de ani. Dar mai departe, masurile de izolare, blocajele, sunt puternic decontate de economie. Pietele raspund prima data la astfel de evenimente.

Related posts

Romania va inregistra in 2017 una dintre cele mai mari cresteri salariale reale din Europa

Delia Ion

Oamenii de afaceri care administreaza spitale private au avut afaceri in crestere cu 23%. Cele mai multe investitii sunt in Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi sau Constanta

Ioana Badulescu

Salarii majorate in 2016 pentru angajatii care lucreaza la privat

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult