Rusia
Externe

Ce pierderi va avea Rusia in urma sanctiunilor impuse de Occident

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca sanctiunile impuse Rusiei de tarile occidentale ar putea sa o coste 9% din PIB. ”Efectul sanctiunilor in ceea ce priveste accesul la pietele financiare externe si noile investitii in tehnologie va persista”, se arata in raportul misiunii FMI.

Rubla s-a depreciat cu 50% in ultimele luni, pe fondul scaderii pretului la petrol, dar si al aversiunii investitorilor fata de activele rusesti, in urma sanctiunilor impuse Moscovei de statele occidentale. In plus, Banca Centrala a Rusiei estimeaza ca anul viitor PIB-ul ar putea sa scada cu 5% daca pretul barilului de petrol se va mentine in jurul valorii de 60 de dolari.

Ca represalii pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina, Rusia a fost vizata de mai multe valuri de sanctiuni occidentale fara precedent, care au limitat accesul la capital strain pentru unele dintre cele mai mari companii si banci din Rusia, au afectat industria apararii si pe cea energetica si au impus o inghetare a activelor, dar si interdictii de calatorie pentru unii dintre aliatii presedintelui Vladimir Putin.

Presedintele Rusiei a reactionat, semnand anul trecut un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina.

FMI estimeaza ca efectul imediat al sanctiunilor impuse de statele occidentale si al celor impuse de Moscova va costa Rusia intre 1% si 1,5% din PIB, iar in urmatorii ani 9% din PIB.

De asemenea, Fondul Monetar International se asteapta pe termen lung la o crestere economica slaba a Rusiei, de aproximativ 1,5%. Inainte de criza din 2008, PIB-ul Rusiei inregistra un ritm de crestere de aproximativ 7%.

‘Rusia se confrunta cu un ritm lent al adoptarii reformelor structurale, declinul investitiilor si scaderea numarului de locuitori. Recomandam reducerea rolului statului in economie, protejarea drepturilor de proprietate si stimularea consumului”, se arata in raportul FMI.

FMI estimeaza un avans al PIB-ului Rusiei de 0,2% anul viitor, dupa un declin de 3,4% anul acesta, in linie cu precedentele sale prognoze. Rata inflatiei ar urma sa se situeze la 12% in 2015 si la 8% in 2016, in timp ce Banca Centrala a Rusiei estimeaza o rata a inflatiei de 7% pana la mijlocul lui 2016.

FMI apreciaza ca politica Bancii Rusiei de reducere graduala a ratei dobanzii este adecvata, dar ritmul reducerilor trebuie sa fie ‘prudent’.

Saptamana trecuta, Banca Centrala a Rusiei a redus dobanda de politica monetara pentru a cincea oara in acest an, pentru a contracara declinul economiei.

Institutia a redus dobanda de politica monetara de la 11,5% la 11%, continuand procesul de scadere a dobanzii cheie inceput in ianuarie, in conditiile in care anul trecut rubla a atins noi minime istorice in raport cu euro si cu dolarul, pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor economice occidentale.

La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna septembrie a scazut vineri cu 1,10 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 52,21 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna septembrie a scazut cu 1,40 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 47,12 dolari.

Produsul Intern Brut al Rusiei s-a contractat in iunie cu 4,2%, comparativ cu perioada similara din 2014, pe fondul sanctiunilor economice occidentale si al scaderii pretului la petrol, arata datele publicate marti de Ministerul Economiei de la Moscova. Comparativ cu luna precedenta, economia rusa a inregistrat un declin de 0,1% in iunie, in linie cu estimarile analistilor. In aprilie si mai, scaderea a fost de 0,5% si, respectiv, 0,4%.

Stiri pe aceeasi tema

Ei sunt teroristii kamikaze care au detonat explozibil in aeroportul din Bruxelles. FOTO

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson efectueaza o vizita in Romania

Ioana Badulescu

La Oxford se studiaza Limba Romana! Uite cine invata limba de care unii romani au ajuns sa se fereasca

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult