Politica

Ce prevede Codul de Conduita si Etica pentru ministrii din Guvernul Romaniei

Codul de conduită al membrilor Guvernului României a fost aprobat, in sedinta de joi, de Cabinetul condus de Mihai Tudose. Codul reglementează norme de conduită și etică pentru miniştri.

Obiectivul principal al Codului de conduită îl constituie asigurarea exercitării demnității publice de membru al Guvernului în condiții de integritate, imparțialitate și transparență, ca mijloc de promovare a unei bune guvernanțe, element important al democrației.

Principiile generale care guvernează conduita membrilor Guvernului sunt supremația Constituției și a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morală și transparența în exercitarea demnității publice.

Astfel, membrii Guvernului au obligația să declare, prin orice mijloc, orice situație de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate.

De asemenea, le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale.

Membrii Guvernului au obligația de a asigura, în condițiile legii, transparența administrativă, în vederea menținerii încrederii publicului în integritatea, imparțialitatea și eficacitatea autorităților și instituțiilor publice pe care le reprezintă.

În activitatea publică, membrii Guvernului invitați la dezbateri publice de orice natură, în calitate oficială, au obligația să prezinte poziția oficială asumată de Guvernul României. De asemenea, în cazul în care nu există o poziție oficială a Guvernului, au obligația să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului.

Sesizările în legătură cu încălcarea Codului de conduită de către membrii Guvernului se aduc la cunoștința Prim-Ministrului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

Prim-ministrul pune în discuția membrilor Cabinetului sesizarea, hotărându-se prin consens asupra celor mai bune căi de soluționare.

Abaterile grave de la conduita etică fac obiectul analizei în cadrul Guvernului.

Citeste si: Contributia la pensii si sanatate pentru salariatii cu contracte part-time a fost stabilita de Guvern la nivelul salariului minim

Minivacanta intre 12 si 15 august 2017 de Sfanta Maria. Guvernul le acorda bugetarilor o noua zi libera

Stiri pe aceeasi tema

SALARIZARE 2017. Premierul a explicat ce se intampla cu proiectul de lege privind salarizarea unitara

Ioana Badulescu

Iohannis, la bilantul MApN: Consolidarea prezentei NATO in Romania, printre obiectivele pe 2016

Bogdan

Victor Ponta si ministrii Finantelor, Muncii si Educatiei vor discuta despre majorarea salariilor din invatamant

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult