Theresa May, Marea Britanie (UK)
Externe

Ce prevede proiectul de acord pentru Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles

ACORD BREXIT – Negociatorii europeni si reprezentantii guvernului din Marea Britanie s-au inteles, in sfarsit, asupra unui proiect pentru Acordul Brexit. Textul se intinde pe 585 de pagini, cele mai importante puncte le puteti parcurge sintetizat in cele ce urmeaza. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale, transmite RoNews.co.uk.

„In sfarsit, Theresa May a ajuns la un acord cu Bruxellesul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana, un fapt care ne aminteste ce a spus Winston Churchill despre democratie – cea mai proasta forma de guvernare, in afara de toate celelalte”, comenteaza publicatia The Wall Street Journal intr-un editorial intitulat „Cel mai bun acord Brexit prost / Tratatul de retragere din UE negociat de Theresa May este slab, dar este singura propunere”.

In cazul in care planul aprobat de Guvernul Theresa May va trece de Parlamentul britanic, acordul va intra in procesul de ratificare, iar negocierile se vor axa pe relatiile bilaterale post-Brexit.

Theresa May a acceptat ca Marea Britanie sa ramana in uniunea vamala comunitara daca nu va fi semnat un alt tratat comercial. Marea Britanie va accepta unele reglementari UE, iar prevederile economice ar putea ajunge sa difere intre Irlanda de Nord si restul Marii Britanii”, subliniaza WSJ, observand ca lideri conservatori pro-Brexit precum Boris Johnson au dreptate sa critice acordul si sa il catalogheze „specific unui stat vasal”, in contextul in care aranjamentul limiteaza abilitatea Marii Britanii de a negocia acorduri comerciale terte inaintea aranjamentelor cu Bruxellesul.

Pe 29 martie 2019, Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana. Urmeaza o faza de tranzitie, in care tara ramane pentru o perioada in Piata Interna Europeana si in Uniunea Vamala, pentru a evita efectele dure asupra economiei. Aceasta faza urmeaza a lua sfarsit pe 31 decembrie 2020, dar poate beneficia de o prelungire, care trebuie solicitata pana cel tarziu pe 1 iulie 2020.

Marea Britanie se obliga in schimb sa recunoasca prevederile UE, fara a avea drept de vot, si continua sa cotizeze la bugetul comunitar. Londra are insa dreptul sa parafeze propriile „acorduri internationale”, comerciale, de exemplu, cu conditia ca acestea sa intre in vigoare dupa faza de tranzitie.

CE PREVEDE PROIECTUL DE ACORD BREXIT

Cetatenii UE

In Marea Britanie traiesc peste trei milioane de oameni din alte state comunitare, iar in UE se afla circa un milion de britanici. Ei au dreptul de a ramane, studia si lucra unde doresc. Sunt garantate si drepturi precum asigurari medicale, pensii sau alte beneficii sociale. Prevederile sunt valabile si pentru cei care sosesc in faza de tranzitie. Toti au dreptul, dupa cum a declarat negociatorul sef al Uniunii Europene, Michel Barnier, sa isi intregeasca familia pe „toata durata vietii”.

Iti recomand si: MRP: Romanii din Marea Britanie vor putea continua sa lucreze, sa locuiasca si sa studieze in Marea Britanie in baza obtinerii unui nou statut special (settled status)

Theresa May in Parlamentul de la Londra: Libera circulatie se va incheia odata pentru totdeauna”, se va introduce un sistem de imigratie bazat pe „contributia la Marea Britanie”

Un deputat pro-Brexit cere un vot de neincredere in Parlament impotriva premierului Theresa May. Anuntul vine dupa demisia mai multor ministri din Guvern

Romania ar putea fi mai afectata de Brexit decat alte tari, potrivit unui raport. Motivul: Declinul remitentelor!

Obligatii financiare

Marea Britanie va indeplini toate obligatiile financiare asumate ca membru comunitar, chiar daca acestea se extind dupa Brexit. Nu s-a stabilit o suma exacta, doar metoda de calcul. Guvernul britanic estimeaza un total de 35 pana la 39 de miliarde de lire (40,2 pana la 44,8 miliarde de euro). Pana in 2020, Marea Britanie va mai beneficia de planurile financiare comunitare, dar ulterior beneficiile vor fi sistate, chiar daca faza de tranzitie va fi prelungita.

Irlanda de Nord

Granita dintre provincia britanica Irlanda de Nord si statul comunitar Irlanda este cea mai complicata chestiune a Brexitului. Acordul din Vinerea Mare, prin care s-a pus capat sangerosului conflict dintre nationalistii catolici si protestantii nord-iralndezi, se bazeaza pe granite fara control. Brexitul implica reintroducerea controalelor persoanelor si marfurilor la granita, pe care ambele tabere doreau sa le evite.

Cele doua tabere promit sa depuna „toate eforturile” pentru a obtine un Acord Comercial, cu sase luni inainte de finalul perioadei de tranzitie. Daca nu au succes, atunci faza de tranzitie poate fi prelungita sau se apeleaza la un „Backstop”, o clauza de salvgardare, prin care Marea Britanie ramane in Uniunea Vamala cu UE. Irlanda de Nord ar beneficia de prevederile pietei interne comunitare, ceea ce ar exclude controlale vamale.

Stiri pe aceeasi tema

Franta a numit o romanca in functia de ministru al Sporturilor. Este vorba de Roxana Maracineanu, fosta campioana de natatie

Ioana Badulescu

Frans Timmermans asteapta explicatii de la Guvernul Romaniei cu privire la propunerea de revocare a procurorului-sef al DNA

Ioana Badulescu

Marea Britanie, avertizata de Comisia Europeana sa nu mai amane Brexitul la infinit

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult