-6.5 C
România
26 ianuarie 2022
Ciolos
Politica

Ce probleme majore va avea de rezolvat guvernul Ciolos

Premierul desemnat Dacian Ciolos va avea de rezolvat o serie de probleme majore lasate de fosta guvernare. Jurnalistii de la Ziarul Financiar au identificat cinci probleme majore ce pot deveni un „pat al lui Procust” pentru viitorul premier.

“Prima dintre problemele ce le ridică instalarea unui nou guvern în actuala conjunctură este: cum vor arăta viitoarele taxe?

Reducerea TVA de la 24% la 20%, la nivel general, ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Decizia de reducere a taxelor a fost însă asumată politic, cu riscul acceptat de împingere a deficitului bugetar până la limita maxim admisă de 3% din PIB. Întrebarea este acum dacă noul guvern îşi va asuma acest pariu care nu este dinainte câştigător,” scrie Iulian Anghel.

Dacian Ciolos: Am intentia sa deschid Guvernul si administratia guvernamentala spre societate

“Concomitent cu reducerea taxelor, guvernul a început şi o campanie de majorare de salariilor bugetarilor la un nivel care i-a pus în gardă pe economişti. Deja anvelopa salarială a bugetarilor a sărit de 7% din PIB (un nivel maxim convenit în vremea în care România avea un acord cu FMI).

Florin Pogonaru explica cum va putea premierul tehnocrat sa impace interesul politic cu realitatea economica

Cum va arăta bugetul pe 2016?

Apoi, fiecare schimbare de guvern pune problema înlocuirii unei imense garnituri de oameni numiţi politic – sunt cel puţin 1.000 de poziţii de vârf din ministere, prefecturi, organisme descentralizate care sunt în bătaia furtunilor politice indiferent de ce se afirmă public. Rămâne la putere „nomenclatura” PSD şi vine cea a PNL? În fine, subdezvoltarea este corolarul unui trecut complicat împletit cu decizii greşite din istoria recentă.

Cu jumătate din populaţie care trăieşte în mediul rural în condiţii proprii doar societăţii de acum 100 de ani, orice guvern viitor va duce în spate o piatră de moară ce-i va încovoia şira spinării ori de câte ori va crede că are o scăpare spre un liman”, mai noteaza Ziarul Financiar.

Stiri pe aceeasi tema

Premierul Tudose, mesaj de Ziua Nationala: Centenarul Marii Uniri este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor nationale

Cristiana Petrariu Bota

Dacian Ciolos: Germania este un partener strategic important pentru Romania. Voi reveni in primavara

Cristiana Petrariu Bota

Sedinta de Guvern din 15 iulie, prima dupa operatia lui Victor Ponta in Turcia. Vezi actele normative incluse pe agenda

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult