Ce s-ar intampla daca Federatia de Fotbal din Anglia ar boicota Cupa Mondiala din Rusia?
Breaking News Externe

Ce s-ar intampla daca Federatia de Fotbal din Anglia ar boicota Cupa Mondiala din Rusia?

Ce se poate întâmpla dacă Federația de Fotbal din Anglia va decide, într-adevăr, să boicoteze Cupa Mondială din Rusia? Publicația electronică Short List încearcă să dea un răspuns și, mai întâi, reamintește că există un singur caz de forfait la Cupa Mondială și, coincidență , există și o legătură cu Anglia.

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a comparat Cupa Mondială de Fotbal din Rusia cu Jocurile Olimpice din 1936, organizate de Germania hitleristă. Rusia consideră ofensatoare afirmațiile șefului diplomației de la Londra. Iar presa vorbește despre contextul și consecințele acestei polemici.

Comparațiile cu Germania nazistă sunt un subiect deosebit de controversat în Rusia, amintește Washington Post. Uniunea Sovietică a pierdut mai mult de 20 de milioane de oameni în timpul celui de-al doilea război mondial și a fost teatrul unora dintre cele mai sângeroase bătălii din Europa, între 1941 și 1944. Până în zilele noastre, statul rus comemorează frecvent sacrificiile din timpul războiului.

Olimpiada de vară, dar și cea și de iarnă din 1936 au avut loc în Germania. Inițial, Germania a încercat să-i excludă pe sportivii evrei de la jocuri, ca și pe cei de altă rasă decât cea albă. Dar Hitler a renunțat, după amenințările cu boicotul. Uniunea Sovietică nu a participat oricum la niciun eveniment olimpic, până în 1952.

În Marea Britanie, Daily Express spune că ministrul de externe Boris Johnson se află sub o presiune crescândă din partea Parlamentului pentru a emite un avertisment clar către suporteri cu privire la riscurile călătoriei la Cupa Mondială din Rusia.

În urma incidentului de la Salisbury, Boris Johnson nu a exclus posibilitatea ca Ministerul de Externe să le ceară în mod explicit fanilor să renunțe la a merge în Rusia, întrucât siguranța lor nu poate fi garantată. Aceste îngrijorări au devenit și mai puternice după expulzarea unor oficiali ai ambasadei britanice, inclusiv însărcinatul cu supravegherea măsurilor de siguranță pentru suporteri. El s-a aflat printre cei 23 de diplomați britanici expulzați din Rusia la începutul acestei săptămâni, ca măsură de retorsiune la sancțiunile impuse de Theresa May în urma incidentului de la Salisbury.

Boris Johnson a exclus ca guvernul să ceară boicotarea Cupei Mondiale, însă a recunoscut că există preocupări privind siguranța fanilor.

Dar ce se poate întâmpla dacă Federația de Fotbal din Anglia va decide, într-adevăr, să boicoteze Cupa Mondială din Rusia?

Publicația electronică Short List încearcă să dea un răspuns și, mai întâi, reamintește că există un singur caz de forfait la Cupa Mondială și, coincidență , există și o legătură cu Anglia.

La ediția din 1938, Austria bătuse Letonia într-un play-off pentru calificare. Cu toate acestea, după cum explică scriitorul Brian Glanville în celebra sa carte ”Povestea Cupei Mondiale”, „Anschluss-ul a înghițit Austria, ai cărei cel mai buni jucători au fost pur și simplu răpiți de echipa națională germană”.

Locul Austriei a fost oferit Angliei, care în acel moment nici nu era membru FIFA. Englezii au refuzat oferta, astfel că Suedia, adversarul desemnat al Austriei, în primul tur eliminatoriu la Cupa Mondială, a mers mai departe.

Acum nu se mai joacă meciuri eliminatorii încă din primul tur, așa că retragerea Angliei ar lăsa grupa cu numai trei echipe, Belgia, Panama și Tunisia.

Mai recent, când Iugoslavia a fost interzisă la Campionatul European din 1992, locul a fost oferit Danemarcei – următoarea echipă din grupa de calificare. Și până la urmă, Danemarca a câștigat turneul, într-o manieră senzațională.

Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că acesta a fost un turneu UEFA, nu unul FIFA. Dacă însă s-ar aplica aceleași reguli, atunci locul Angliei ar reveni Slovaciei.

Potrivit regulamentelor FIFA , o retragere de la turneul final ar putea fi amendată cu sume cuprinse între 250.000 și 500.000 de franci elvețieni.

Însă FIFA poate impune pedepse suplimentare, inclusiv eliminarea de la viitoarele turnee. Așa că, dacă Anglia ar boicota Cupa Mondială, atunci i s-ar putea chiar interzice să participe la calificările pentru viitoarea Cupă Mondială, din 2022, din Qatar.

Un material semnat de Ovidiu Nahoi pe site-ul RFI

Foto: theguardianspro.com

Stiri pe aceeasi tema

Atac la Londra. MAE: Doi cetateni romani se afla printre victime. Precizari oferite de ambasadorul Romaniei la Londra

Cristiana Petrariu Bota

La Multi Ani, Romania! Mii de oameni au participat la parada militara de la Arcul de Triumf

Ioana Badulescu

Brexitul ar putea lasa sute de mii de oameni in saracie extrema. Studiu: Acestea sunt estimari modeste

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult