Recomandari

Ce să NU faci atunci când îți îngrijești dinții

Periajul dentar e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a avea o igienă orală excepțională – acest task simplu, efectuat de minimum două ori pe zi, schimbă felul în care arată dinții tăi. Periajul dentar corect efectuat îți face dinții pur și simplu fericiți. Însă, dacă nu este corespunzător, s-ar putea să le facă mai mult rău decât bine. Dr. Alexandra Mircea vorbește despre ce NU ar trebui să faci atunci când îți îngrijești dinții. 

  • Aceeași periuță pentru luni de zile

Una dintre cele mai întâlnite greșeli pe care le facem atunci când vine vorba de igiena orală este păstrarea aceleiași periuțe de dinți pentru luni de zile. Uneori poate nici nu ne dăm seama că periuța trebuie schimbată, pentru că încă „arată bine”, însă, în realitate, ea ascunde zeci de mii de bacterii dăunătoare.

Periuța de dinți trebuie schimbată odată la 3 luni de zile – sau după fiecare răceală. De asemenea, și după detartraj periuța ta de dinți trebuie schimbată, pentru că dinții tăi vor fi ca noi, iar periuța îi va umple de bacterii de la tartrul de dinainte. 

  • Periaj scurt, agresiv și incorect

O altă greșeală pe care o facem este periajul inconsistent – dacă trecem periuța o singură dată peste dinți, aceștia nu vor fi curați. Timpul recomandat de periere este de minimum două minute – iar tehnica contează și ea: dacă periem dinții orizontal (tehnica cea mai întâlnită), nu facem decât să „mutăm” bacteriile dintr-o parte în alta.

În schimb, periajul trebuie efectuat vertical, printr-o tehnică de „măturare” dinspre gingie spre dinte. Periuța de dinți trebuie să fie una cu peri moi, fie ea manuală sau electrică – dacă, însă, suferi de gingivita, ideal ar fi să alegi o periuță manuală cu perii cât mai moi. De asemenea, uităm că dinții noștri nu au o singură față: ei trebuie periați atât pe partea vizibilă, frontală, cât și pe partea lor interioară.

„Dacă îmi periez dinții cât mai agresiv, îi voi curăța mult mai bine” – e o altă capcană în care putem să cădem. Un periaj agresiv nu înseamnă o mai bună igienizare orală, ci, dimpotrivă, un atac împotriva smalțului dentar și a gingiilor. 

  • Periaj imediat după masă

Ai mâncat și îți simți dinții „încărcați” de resturi alimentare – așa că fugi la baie și îți faci rutina de îngrijire. În realitate, periajul dentar realizat imediat după masă nu face decât să agreseze smalțul dentar – după masă, este ideal să așteptăm cel puțin 30 de minute înainte de a ne peria dinții.

Același lucru este valabil și pentru purtătorii de aparat dentar, care trebuie să își perieze dantura religios după fiecare masă, mai ales dacă au aparat dentar clasic. În cazul aparatelor dentare moderne, precum cel invisalign, regulile sunt ușor mai permisive – însă și când vorbim despre cat costa un aparat dentar de acest gen, prețul este mai crescut.

  • Și, periuța ta de dinți pe unde se odihnește?

Depozitarea nepotrivită a periuței de dinți ne împiedică să avem dantura la care am visat și să menținem o sănătate orală potrivită. E important să nu ținem periuța de dinți într-un suport special închis (atașat de capul periuței), pentru că favorizăm apariția bacteriei – în schimb, asigură-te că periuța e depozitată vertical, cu acces la ventilație foarte bună, astfel încât să se usuce cât mai repede. De asemenea, asigură-te că periuța stă cât mai departe de vasul de toaletă.

Un periaj dentar incorect sau insuficient deja pune o baricadă între noi și dinții sănătoși – periajul dentar menține dinții frumoși și sănătoși și contribuie la întreaga igienă orală. Aceste „bad habits” pe care le avem în ce privește periajul dentar ne împiedică să avem dantura la care am visat – desigur, pentru a avea rezultatele dorite, periajul dentar trebuie să fie însoțit de apă de gură și ață dentară, dar și de controlul regulat în cabinetul stomatologului, de cel puțin două ori pe an.

Stiri pe aceeasi tema

Situatii in care sa te adresezi unui service specializat in reparatii cutii automate

Cristiana Petrariu Bota

Reclamații cu privire la înflorirea trandafirilor – Grădinamax face lumină în acest caz

Cristiana Petrariu Bota

Liftingul mamar: Operația de Mastopexie

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult