Ce sanse sunt ca Scotia sa obtina independenta si sa ramana in Uniunea Europeana

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iunie 30, 2016 11:09

Ce sanse sunt ca Scotia sa obtina independenta si sa ramana in Uniunea Europeana

Uniunea Europeana (UE) se confrunta cu o noua criza generata de Brexit. Sunt disensiuni la Bruxelles, dupa ce Franta si Spania au anuntat ca se opun negocierilor cu Scotia, tara care si-a declarat intentia de a obtine independenta fata de Marea Britanie si de a ramane in UE. Numai ca cele doua tari au o pozitie clara: nu sunt de acord. Potrivit BBC News, in urma vizitei efectuate la Bruxelles de premierul scoian Nicola Sturgeon, care a vorbit despre un referendum pentru independenta si despre blocarea in Parlamentul national a deciziei de parasire a Uniunii Europene.

Amintim ca 62% dintre scotieni au votat, la referendumul de saptamana trecuta, pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana. Ulterior, scotienii au fost cei mai nemultumiti din Regat de iesirea din UE. Dupa o serie de declaratii privind organizarea unei noi consultari populare privind independenta, premierul scotian Nicola Sturgeon a afirmat chiar ca Parlamentul de la Edinburgh ar putea bloca, prin veto, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Precizam ca Marea Britanie are nevoie de aprobarea legislativelor din Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord pentru a pune in aplicare votul de iesire din Uniunea Europeana, in baza arangajamentelor care au ca scop descentralizarea puterii.

Franta si Spania nu vor admiterea Scotiei in UE

Acum, François Hollande şi Mariano Rajoy, se opun organizării de negocieri pentru admiterea Scoţiei în Uniunea Europeană. Toată lumea se opune acestor negocieri; ”dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, atunci iese şi Scoţia”, a declarat Mariano Rajoy.”Spania se opune organizării de Negocieri cu altcineva în afară de Guvernul Marii Britanii”, a subliniat Rajoy.

Iti recomandam si: Un nou referendum in Marea Britanie? Parlamentul European cere iesirea IMEDIATA a Regatului Unit din UE, Guvernul britanic anunta cresterea taxelor

Scandal in Parlamentul European. Nigel Farage, huiduit dupa un discurs sfidator: Acum nu mai radeti, nu?

François Hollande a insistat că Uniunea Europeană nu trebuie să accelereze ajungerea la vreun acord cu Scoţia. “Negocierile trebuie să fie cu Marea Britanie, nu cu o parte a Marii Britanii”, a insistat preşedintele Hollande.

Problema celor doi este legată de faptul că astfel de discuţii ar implica declararea independenţei Scoţiei, lucru care ar încuraja şi alte mişcări separatiste, cum ar fi cele din Catalonia şi Corsica, mai transmite BBC News.

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, se află la Bruxelles, pentru a negocia aderarea la UE după eventuala obţinere a independenţei. Liderii Uniunii Europene s-au arătat deschişi discuţiilor privind eventualitatea rămânerii Scoţiei în Blocul comunitar.

Iti recomandam si: UE are si avantaje de pe urma Brexit: Mai multa franceza eleganta, mai putina engleza sacadata, armata UE poate deveni realitate

BREXIT, EFECT DE DOMINO IN EUROPA. Unda de soc la Paris! Extrema dreapta exulta si vrea referendum si in Franta

Cristian Tudor Popescu despre Brexit: Miserupism si egoism national. Un pas spre Europa imperialismului rusesc!

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.