Ce se ascunde in spatele anuntului "Donez apartament cu 2 camere in Bucuresti"
IT/Stiinta

Ce se ascunde in spatele anuntului „Donez apartament cu 2 camere in Bucuresti”. Cristi Iosub: O metoda de a aduce trafic fals

Anuntul „donez apartament de 2 camere in Bucuresti”, publicat zilele trecute pe retelele de socializare si pe unele site-uri de profil, s-a dovedit a fi o mare pacaleala, mai exact o metoda de a aduce trafic fals. Nu putini sunt cei care au inceput sa viseze la o casa cazuta din cer, mai ales ca anuntul a fost promovat gratuit si de unele site-uri de stiri, in cautare de senzational si bineinteles, de trafic. 

Am lasat efectul „waw” pe seama celor naivi si am stat de vorba cu cineva care se pricepe, pentru a intelege mai bine metoda prin care autorul anuntului reuseste sa pacaleasca mii de oameni. L-am rugat pe bloggerul Cristian Iosub sa-mi explice si asa am aflat ca asa-zisul romanas care vrea sa-si doneze apartamentul pentru a pleca in SUA s-a folosit de anunt pentru a obtine trafic fals.

Tehnica e simpla: Oamenii dau click, vad „soc si groaza”, apoi trimit informatia catre prieteni

„Tehnica este veche si este o metoda dintre multe altele de a aduce trafic fals pe un site. In cuvinte simple, el posteaza un anunt ce se viralizeaza, ceva socant, publica eventual in  cateva zeci de grupuri de Facebook de anunturi, oamenii dau click, vad soc si groaza, ca apoi sa trimita informatia catre prietenii lor. Este un efect de domino”, ne-a spus Cristian Iosub.

„O alta modalitate este cea de video amuzante, unde nu poti sa vezi clipul pana nu dai Like. De asemenea, cand inchizi popup-ul de Like, de fapt X-ul inseamna Like. El face rost de zeci de mii de fani pe Facebook. Ulterior, acea pagina (dupa o luna, doua) poate genera venituri. La o pagina cu 100.000 de fani, daca ai o rata de afisare de 2%, inseamna 2.000 de vizualizari  de post. Daca postezi de 4-5 ori pe zi, poate ajunge la 10% rata de penetrare. Dintre aceste vizualizari, 30% dau click. Si singurul call2action era completarea adresei email. Lla fel de bine poate posta anunturi legate de produse Altex cu link de afiliere”, a mai explicat bloggerul Cristian Iosub.

Care e faza cu opece.eu

Pe blogul sau, Cristian Iosub detaliaza fenomenul. „Whois pe domeniu spune ca domeniul a fost inregistrat pe 2 august 2015 si deja are 3 NS-uri schimbate. Mai mult, siteul nu are contact, about, absolut nici macar o data ce ar putea oferi credibilitate autorului”, scrie bloggerul.

„Trecem peste asta si ne uitam in sursa. Aici soc si groaza. Tineti minte ca autorul indemna la click pe poza pentru marire, da? Ei bine, asta pentru ca avea un plugin de wordpress numit like jacking ninja si triggerul pentru a capta like-ul este un click oriunde intr-o zona a siteului. stiu, am folosit. Cine a carpit siteul nu stie foarte multa scoala si a folosit Like Jacking Ninja care este deja depasit, vechi, obosit si se vede in sursa siteului care este pagina pe care urmeaza sa dai like: https://www.facebook.com/pages/Cel-Mai-Ieftin-RCA/389206537942691 . Poate sa alterneze intre pagini, insa aceasta era acum”, continua Cristian Iosub.

„Pagina asta de facebook teoretic apartine siteului free-rca.eu . soc, groaza. Daca intrati pe siteul mentionat veti descoperi ca vi se cere o adresa email. Dupa ce ati submitat adresa email in singurul formular existent pe site, veti fi redirectionati prin link de afiliere 2 parale (!) catre rca-ieftin.ro (ID afiliat 48cd20924 – se poate observa in filmare la 01:30).

Care e faza pana la urma? Kinderul care a facut siteul este un spammer care a cautat prin opece.eu sa faca rost de likeuri de facebook. Cu acele likeuri ar fi atras atentia fanilor cu posturi noi publicate periodic. „Victima” ar fi vazut posturi legate de RCA si cum pescuim la undita in mare, poate cineva dadea click pe free-rca.eu. De acolo se intra pe fluxul normal al unui afiliat de a planta cookie. RCA IEFTIN plateste comisioanele crezând ca sunt legit generate, reteaua de afiliere vede trafic de pe un site care promoveaza serviciile, in analytics kinderul dovedeste traficul venit din facebook”, mai arata Cristian.

„Imi pare rau de cei care au crezut in Mos Craciun si si-au spus oful printr-un comentariu la care kinderul s-a amuzat teribil. Eu am reactionat pe facebook imediat ce am vazut valul de share-uri pe facebook numai citind articolul. Facusem deja 4 scenarii de phishing si posibil scam fata de pretendentii la acel cadou, dar din fericire am descoperit in aceasta seara cel de al 5-lea scenariu care este mai putin daunator”, incheie bloggerul.

Articole asemănătoare

TeCOMM te invata cum sa-ti pastrezi clientii in online

Lucy Ionesco

Castigatorul premiului Nobel pentru Economie este Richard Tahler, specialist in economie comportamentala

Ioana Badulescu

FLAVIU TURCU, profesor la UBB Cluj, a primit un premiu echivalent cu Oscarul

Lucy Ionesco