Externe

Ce se intampla daca Grecia intra in faliment? Statele din Balcani, printre care si Romania, au pus in carantina bancile grecesti

Statele din Balcani isi iau masuri de precautie pentru o eventuala intrare in faliment a Greciei. Daca Guvernul de la Atena se declara in incapacitate de plata, statele vecine Greciei risca sa fie afectate de raspandirea crizei transmisa via bancile grecesti care controleaza o parte importanta din sectoarelor lor bancare, transmite Reuters.  Printre statele care vor fi afectate de intrarea in faliment a Greciei se numara ARomania, Albania, Bulgaria, Macedonia si Serbia.

Impactul asupra Romaniei

Oficialii din Albania, Bulgaria, Macedonia, Romania si Serbia sustin ca au pus in carantina diviziile locale ale bancilor grecesti, astfel incat chiar daca bancile mama intra in colaps subsidiarele lor vor supravietui. Insa chiar si asa nu pot impiedica retragerea depozitelor.

Daca criza din Grecia declanseaza o panica in randul deponentilor care se vor grabi sa-si scoata banii din institutiile de credit controlate de bancile grecesti rezultatele vor fi impredictibile.

Vezi si: Rusia, Bruxelles si pokerul politic al Atenei

Grecia ar putea iesi din zona euro, sustine sefa FMI. Cat de probabil este un Grexit

„Nu este bine atunci cand casa vecinului tau este in flacari”, a declarat presedintele Asociatiei bancilor din Bulgaria, Levon Hampartzoumian, chiar daca acesta considera ca nu exista o amenintare directa din partea Greciei, potrivit Agerpres.

Bancile grecesti controleaza aproximativ o cincime din sectoarele bancare din Bulgaria si Macedonia si usor mai putin in Romania, Serbia si Albania.

Reuters a intrebat bancile centrale din regiune cu expunere pe cele grecesti care sunt masurile preventive pe care le-au introdus.

In Bulgaria, banca centrala are autoritatea de a limita nivelul fondurilor care pot fi transferate de la diviziile locale catre actionarii din Grecia.

„Bancile grecesti din Bulgaria sunt structuri separate”, a declarat presedintele bulgar Rosen Pleneliev, la inceputul lunii.

In mai multe tari vecine Greciei legislatia impiedica bancile mama sa reduca capitalul subsidiarelor lor locale fara permisiunea bancii centrale.

De asemenea, mai multe banci centrale au decis in ultimele luni sa sporeasca monitorizarea bancilor grecesti.
„Ne-au informat zilnic cu privire la tranzactiile pe care le deruleaza cu bancile mama. Pana acum nu am sesizat nimic neobisnuit”, a declarat un oficial de la Banca centrala a Macedoniei.

Cu toate acestea, economistul sef pentru Europa Centrala si de Est de la UniCredit, Lubomir Mitov, a subliniat ca toate canalele de contagiune au fost acoperite cu exceptia unuia.

„Ne putem astepta la o problema doar daca populatia se grabeste sa-si retraga depozitele de la banci”, a spus Lubomir Mitov.

Tocmai pentru a se pregati pentru o eventuala panica in randul deponentilor, bancile centrale din regiune au imbunatatit in ultimii ani capitalizarea si lichiditatea sectoarelor bancare. De exemplu, in Romania, Banca Nationala sustine ca bancile grecesti au un nivel de capitalizare de 17%, mai mult decat pragul minim de 10% cerut de organismele de reglementare.

Foto: The Economist

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus.   

Stiri pe aceeasi tema

Donald Trump spera sa se intalneasca cu Papa Francisc la sfarsitul lunii mai

Ioana Badulescu

Nicolas Sarkozy publică un neaşteptat volum de amintiri politice – „Passions”

Cristiana Petrariu Bota

Presa straina reflecta protestul diasporei din Piata Victoriei. Reuters: Romanii de peste hotare, furiosi din cauza coruptiei inradacinate. Coalitia de la guvernare a luat in deradere protestul

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult