Breaking News

Ce spun reprezentantii Guvernului despre capacitatea spitalelor din Romania de a face fata pandemiei: Desi este o presiune foarte mare, inca suntem intr-o zona care poate fi controlata

Guvernul Romaniei nu are in vedere ”in momentul de fata” noi masuri menite a frana explozia cazurilor de coronavirus. In plus, autoritatile considera ca, desi este o presiune foarte mare, spitalele din Romania reusesc sa faca fata pandemiei de coronavirus, aflandu-se „inca” intr-o zona care poate fi controlata. 

Ionel Danca, seful Cancelariei primului-ministru, a declarat intr-o interventie la RFI ca perceptia publica potrivit careia autoritatile arunca vina asupra populatiei pentru nivelul de raspandire a coronavirusului este una falsa.

In plus, acesta sustine ca ”in momentul de fata, nu sunt avute in vedere noi masuri, cel putin in perioada imediat urmatoare, desi sigur ca se fac analize pe diverse scenarii, dar in momentul de fata nu este iminenta adoptarea de noi masuri”.

Desi situatia este ingrijoratoare si in plan european si la noi in tara, noi facem tot posibilul sa asiguram un echilibru intre masurile de limitare a raspandirii infectiilor cu coronavirus si permiterea activitatilor obisnuite in zona sociala, mai ales economica. Cu totii suntem de acord ca trebuie sa avem grija ca odata cu masurile de limitare a raspandirii epidemiei, in acelasi timp sa permitem continuarea activitatilor economice si sociale foarte importante, pentru a continua ritmul normal de viata in Romania (…). In momentul de fata, nivelul de raspandire a infectiilor in Romania este unul ingrijorator, dar din punct de vedere al capacitatii sanitare-medicale, desi este o presiune foarte mare asupra sistemului medical, inca suntem intr-o zona care poate fi controlata”, a declarat Ionel Danca la RFI.

Ionel Danca: Avem un nivel de transmitere comunitara a infectiilor cu coronavirus destul de mare, dar nu este o evolutie exploziva. Rata de deces in Romania este inca la un nivel scazut fata de alte state

Cu privire la esecul autoritatilor in ceea ce priveste masurile luate pentru a frana cresterea bilantului Covid-19, Ionel Danca a replicat: ”Deocamdata, potrivit analizelor pe care le avem la dispozitie din partea comitetului tehnico-stiintific, care fundamenteaza adoptarea unor astfel de decizii in Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, sigur ca masurile adoptate in ultima perioada probabil ne-am fi dorit sa aiba un efect mai important in ceea ce priveste limitarea raspandirii infectiilor cu coronavirus, dar cu siguranta in absenta lor, am fi avut cu totul alte situatii. Pe de alta parte, in ceea ce priveste rata de deces si din acest punct de vedere Romania, repet, nu spunem ca este bine, ca suntem intr-o situatie pozitiva, suntem intr-o situatie negativa, ingrijoratoare, dar chiar si in acest context, rata de deces in Romania este inca la un nivel mai scazut fata de aceste state”.

La precizarea reporterului EFI ca Romania era acum o saptamana pe locul al doilea in UE in privinta ratei de deces, seful Cancelariei premierului a raspuns: ”Sigur, situatia evolueaza de la o zi la alta. Eu am facut referire mai devreme la situatia constatata la nivelul saptamanii trecute. Din acest punct de vedere, Cehia, Belgia inregistreaza niste rate de deces alarmante si sigur ca si pe noi ne ingrijoreaza situatia, dar credem ca deocamdata suntem intr-o evolutie controlabila”.

Ionel Danca a mai precizat caavem un nivel de transmitere comunitara a infectiilor cu coronavirus destul de mare, dar nu este o evolutie exploziva, asa cum se intampla in alte state europene, ceea ce arata ca pe de o parte, desi perceptia publica este ca autoritatile invinovatesc cetatenii, arunca vina asupra populatiei pentru acest nivel de raspandire, este din nou fals. Noi intotdeauna am spus ca gradul de conformare in Romania este unul foarte ridicat. Noi credem ca in momentul de fata, peste 90% din populatie se conformeaza la aceste masuri de limitare a raspandirii infectiilor cu coronavirus. Din pacate, exista o minoritate care poate sa aiba un impact din acest punct de vedere mult mai mare”.

 

Stiri pe aceeasi tema

Kovesi, aleasa de Universitatea Harvard pe lista femeilor cu contributii semnificative in justitie si drept

Cristiana Petrariu Bota

Tudorel Toader: In lipsa urgentei, nu poate fi adoptata o Ordonanta de Urgenta!

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Justitiei a anuntat ca niciun candidat la sefia DNA nu a fost acceptat, procedura de selectie va fi reluata

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult