Mugur Isarescu - BNR
Economie

Ce spune Isarescu despre cresterea Robor: Asa sunt bancherii, speriosi!

Guvernatoul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit joi despre cresterea Robor, precizand ca la inceputul perioadei de rezerva minima obigatorie, a venit o colectare mai buna a Trezoreriei. Insa au fost si alte aspecte care s-au petrecut in septembrie, a mentionat Isarescu. „Trezorierii bancilor sperau in septembrie ca vine o banca al carei nume incepe cu R. si care avea permanent surplus de lichiditate si care brusc lasa in piata surplusul. Dar R. n-a mai venit…”, a exemplificat guvernatorul BNR.

„Ar trebui sa se inteleaga mai bine faptul ca in momentul in care contul general al Trezoreriei Statului este la Banca Nationala, banii care ajung in acel cont sunt retragere de masa monetara. Distrugere temporara, ca sa spunem asa- de o saptamana sau doua- de masa monetara. Cu alte cuvinte, daca ei au retras in perioade de varf, atunci cand se platesc impozitele, MFP ajunge sa aiba in cont si 20 de miliarde de lei. Noi le-am dat 9 miliarde si am compensat practic extragerea de masa monetara. De regula, banii sunt atrasi de MFP exact in perioada cand bancile isi formeaza rezervele minime obligatorii- in jurul datei de 24 ale lunii. Si atunci orice banca, orice trezorieri- si ganditi-va ca sunt 40 de banci deci 40 de trezorieri care se uita ca la cartoful fierbinte la cati bani au in cont”, a explicat joi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

O banca normala are cateva sute de incasari si de plati pe zi, a mai spus joi Isarescu. „In plus, el trebuie sa tina in rezerva minima obigatorie un minim de lichiditate. E ca la baia de ulei de la motorul masinii”, explica numarul 1 din BNR. Trebuie sa ai acolo niste ulei, ca altfel iti distrugi motorul.” Daca ei nu tin suma necesara, vine BNR si ii aplica o dobanda penalizatoare. Le-am dat flexibilitatea sa nu tina in fiecare zi, ca e foarte greu sa tina acolo o suma minima – sa faca o medie pentru 30 de zile . Dar la inceputul perioadei de rezerva minima obligatorie, cei 40 sunt prudenti”, precizeaza Isarescu.

Acestea sunt doua lucruri care s-au intamplat in septembrie, pentru prima oara dupa foarte multi ani. La inceputul perioadei de rezerva minima obigatorie a venit si o colectare mai buna a Trezoreriei. „De regula ramaneau in piata 2-3 miliarde de lei. Fiecare trezorier stia ca o sa apara un deficit la mine in cont. Dar merg in piata si vine R. O banca care incepe cu R si care avea permanent surplus de lichiditate permanent. Si trosc!, ii lasa in piata. Si eu ii dau lui mai mult decat daca i-ar lasa in piata si i-ar lua BNR la facilitatea de depozit. Ii dau cu 0.3-0.4 dobanda mai mare. Si trece o zi, trec doua, si nu mai apare R! Ca Finantele au colectat mai bine si i-au luat lui R lichiditatea. Si R n-a mai pus bani in piata. Asa sunt bancherii, sunt speriosi!”, a mai adaugat Guvernatorul.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Articole asemănătoare

Traficul aerian in Europa si-ar putea reveni abia dupa 2024. Este o imagine catastrofala pentru industria aviatica, sustine Eurocontrol

Teodora Badescu

Primii pasi la ANAF dupa inregistrarea la Oficiul National al Registrului Comertului

Lucy Ionesco

Marti este termenul limita pentru depunerea cererilor in vederea obtinerii mai multor facilitati fiscale

Ioana Badulescu