14.8 C
România
23 octombrie 2021
Conversia creditelor in franci la cursul istoric nu e vazuta cu ochi buni de BNR
Economie

Ce spune Mugur Isarescu despre majorarea salariilor in anul electoral 2016

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, joi, ca majorarea salariilor este o masura care nu poate evitata, in contextul integrarii europene, insa a atras atentia ca nu este de dorit ca doua lucruri sa intre in concubinaj, respectiv cresterile mari de venituri concomitent cu reducerile importante de impozite. Mugur Isarescu a adaugat ca ar fi bine ca veniturile sa urce „cate putin”, prudent, pentru a nu fi reduse ulterior. Totodata, Isarescu considera ca un risc pentru anul 2016, un an electoral, ar fi ca autoritatile sa dea prea mult.

„In Romania, in conditiile adancirii integrarii, a libertatii miscarii fortei de munca, cred ca este inevitabila cresterea salariilor. Din acest motiv si pentru ca vedem aceasta majorare de salarii ca un lucru pe care niciun guvern nu va putea sa-l evite decat cu mari riscuri, politice, sociale dar si economice, am considerat ca relaxarea fiscala este exagerata si nu foarte prudenta. Uitati, se intampla ceea ce nu este de dorit, doua lucruri care nu este bine sa intre in concubinaj au intrat, cresteri mari de venituri concomitent cu reduceri importante de impozite”, a declarat Isarescu intr-o conferinta de presa, organizata dupa o sedinta de politica monetara.

Un risc pentru anul 2016, un an electoral, ar fi ca autoritatile sa dea prea mult, a spus Isarescu.

„Politic, tot timpul trebuie sa dai ceva si in orice caz nu trebuie sa iei. Intrebarea este asa: Daca se da prea mult, cine mai are curajul sa ia? (…) Cine mai are curajul politic sa iasa sa spuna: Trebuie luat ca s-a dat prea mult? Ca sa nu ajungem intr-o astfel de situatie, care inseamna o ajustare de piata, in care ia piata, intrucat echilibrele se restabilesc in economie, (…) este bine sa se dea cate putin, cu prudenta, ca sa nu fim in situatia sa luam, mai ales intr-un an electoral este greu de luat. Este greu de luat oricand. O viziune mai atenta cu procentele de crestere si la venituri si la alte lucruri care se dau este necesara”, a afirmat el.

Autoritatile ar trebuie sa fie mai prudente in privinta macrostabilitatii, astfel incat cresterea economica sa nu fie erodata mai tarziu de cresteri de dobanzi, de inflatie sau de deprecieri de curs, a spus guvernatorul.

„Macrostabilitatea este precum sanatatea: iti dai seama cat de importanta este cand o pierzi. Cand o ai si este si din plin crezi ca este un fapt de viata si ca o ai pentru totdeauna. Numai cand incepi sa dai cu capul de pereti si sa ajungi prin spitale iti dai seama cat de important este sa pastrezi sanatatea. Nu trebuie sa ajungem intr-o asemenea situatie”, a declarat Isarescu.

De asemenea, guvernatorul a apreciat rediscutarea in vara anului trecut a unora dintre aspectele relaxarii fiscale, intrucat actualul guvern se afla, chiar si dupa aceste modificari, la limita deficitului bugetar pentru anul urmator.

„Este bine si ce s-a castigat in urma disputelor de asta-vara, s-a mai tuns asa, s-a mai bretonat, s-a mai atenuat relaxarea fiscala. Daca ar fi sa lansam o cifra, vedeti ca si Guvernul actual, cu 2,95%, adica cu obiectivul sa nu depaseasca 3%, sta pe undeva in cei 0,4-0,5% cat au reusit sa se economiseasca dupa dezbaterile de asta-vara”, a spus Isarescu.

Guvernul a decis, in ultima sedinta a anului trecut, ca salariul minim pe economie sa creasca la 1.250 de lei incepand cu 1 mai 2016, de aceasta majorare urmand sa beneficieze peste un milion de romani, inclusiv bugetarii.

La 1 ianuarie au intrat in vigoare mai multe masuri de relaxare fiscala, cea mai importanta fiind reducerea TVA, de la 24% la 20%.

Stiri pe aceeasi tema

Legea preventiei va intra in vigoare pe 17 ianuarie. In cazul unui control, sanctiunea aplicata e avertismentul plus un plan de conformare

Ioana Badulescu

Informare ANAF: Termen limita pentru contribuabilii cu datorii la stat care vor sa beneficieze de anularea penalitatilor

Cristiana Petrariu Bota

Scenariu mai putin optimist fata de adoptarea monedei euro de catre Romania. Pozitia prezentata de prim-vicepresedintele BNR

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult