-3.9 C
România
20 ianuarie 2022
Tariceanu a acuzat Comisia Europeana de atitudine partinitoare intr-un discurs tinut in fata sefilor Senatelor din Europa reuniti la Bucuresti
Politica

Ce spune Tariceanu despre desemnarea lui Dacian Ciolos ca premier si cum va vota ALDE in Parlament

ALDE va decide daca va vota Guvernul Dacian Ciolos in Parlament, dupa ce afla propunerile premierului desemnat si la ce se angajeaza viitorul Guvern. Iata ce spune la RFI co-presedintele formatiunii, Calin Popescu Tariceanu. Seful Senatului considera ca „o formula poate mai buna ar fi fost aceea cu un prim-ministru independent si cu ministri desemnati de partide”. Tariceanu mai crede ca Dacian Ciolos „isi va pregati terenul cu meticulozitate, in asa fel incat mandatul sa fie de succes”, subliniind ca experienta de comisar european cred ca l-a invatat multe lucruri.

Cum apreciaza Calin Popescu Tariceanu desemnarea lui Dacian Ciolos pentru functia de premier? „Cred ca este rezultatul normal, firesc al parcurgerii unor etape ulterior demisiei Guvernului Ponta. Presedintele, conform atributiilor sale constitutionale a demarat o serie de consultari cu partidele politice. Sigur ca ar fi fost bine ca aceste consultari sa fi fost de asemenea insotite de negocieri intre partidele politice, ceea ce subliniez nu s-a intamplat, pentru a se degaja o majoritate, care sa sprijine un viitor prim-ministru si un viitor Guvern. In final, presedintele a facut desemnarea, fara ca aceasta etapa importanta, care revine partidelor, e responsabilitatea partidelor sa desemneze un prim-ministru, pe care presedintele ulterior sa-l numeasca in functie. Nu s-a intamplat si mie mi se pare ca este regretabil si este un semn prost pentru modul in care functioneaza democratia reprezentativa la noi, adica partidele s-au derobat de la responsabilitatile pe care le au”.

Ce probleme majore va avea de rezolvat guvernul Ciolos

Cum va vota ALDE in Parlament? „In primul rand, va trebui sa fac o consultare cu conducerea partidului (…). Cred ca trebuie intotdeauna sa ne raportam la niste principii. Suntem intr-o democratie liberala, o democratie reprezentativa, in care partidele au rolul lor bine definit, ca atare, un Guvern politic este rezultatul natural al acestui concept. In sistemele noastre politice, peste tot, in toata lumea civilizata, guvernele sunt politice, nu sunt formate din tehnocrati, sunt formate din responsabilii politici, care au obligatia lor fata de electorat si de aceea merg in fata Parlamentului, sa obtina votul de incredere. Guvernul tehnocrat este un Guvern care n-are nici un fel de legitimitate si reprezentativitate, pana in momentul investirii de catre Parlament. Sigur, dupa ce capata investirea Parlamentului, atunci putem vorbi de legitimitatea data de votul Parlamentului, dar inainte nu vad de ce sa folosim aceste mecanisme (…). Va trebui sa vedem care sunt propunerile pe care le face primul-ministru desemnat, ce doreste sa faca, la ce se angajeaza cu viitorul Guvern, toate aceste lucruri vor fi luate in calcul, pentru a ne stabili pozitia la votul de investitura”, precizeaza Calin Popescu Tariceanu.

Premier tehnocrat si ministri politici

Intrebat daca din viitorul Guvern ar trebui sa faca parte ministri propusi de partide, co-presedintele ALDE a raspuns: „O formula poate mai buna ar fi fost aceea cu un prim-ministru, fiind o personalitate independenta si cu ministri desemnati din partidele care ar putea sa acorde sprijinul politic viitorului Guvern. Nu am inteles ca presedintele accepta aceasta formula”.

Mircea Toader, PNL: Dacian Ciolos este o solutie buna de premier

Cum crede fostul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, ca va gestiona premierul tehnocrat, Dacian Ciolos, presiunile politice care ar putea veni din Parlament si din teritoriu? „Fara un sprijin politic in Parlament, nu e foarte usor de gestionat un Guvern in atari situatii. Sigur ca Guvernul care urmeaza sa se formeze va avea doua misiuni importante. in ordinea cronologica ar fi elaborarea si votarea bugetului, dar atentie, bugetul nu este o expresie a administratiei, nu e o formula administrativa, bugetul este suma unor politici si de aceea este nevoie de un sprijin politic si de o gandire politica. si al doilea lucru, fara indoiala, gestionarea celor doua alegeri, cele locale si cele parlamentare, din punct de vedere administrativ. Dar un Guvern nu poate sa stea 12 luni, sa faca numai atat. De aceea, subliniez ca orice Guvern are nevoie de un sprijin politic in Parlament. Nu stiu cum au gandit presedintele si primul-ministru. Cred ca suntem intr-o situatie nu chiar inedita, dar in care Guvernul nu este expresia vointei cetatenilor exprimata prin intermediul Parlamentului, ci mai degraba formula aceasta care rezulta este rezultatul vointei presedintelui, este un Guvern al presedintelui, mai degraba, decat al cetatenilor”, crede seful Senatului.

Florin Pogonaru explica cum va putea premierul tehnocrat sa impace interesul politic cu realitatea economica

„Dacian Ciolos isi va pregati terenul cu meticulozitate”

Calin Popescu Tariceanu crede ca Dacian Ciolos a capatat suficienta experienta politica, pentru a face fata situatiei:

„Cred ca exercitiul politic pe care l-a facut atat ca ministru al Agriculturii si ulterior, in calitate de comisar european pentru Agricultura i-a permis sa capete o experienta politica, nu numai administrativa, considerabila. Cred ca Dacian Ciolos stie ce trebuie sa faca, presupun ca stie ce trebuie sa faca, dar sigur ca eu nu pot sa vorbesc in numele lui, nici nu vreau sa-i dau sfaturi. Cu experienta pe care o are, fara indoiala si in momentul in care a acceptat aceasta misiune, care nu este una deloc usoara, probabil ca a anticipat o serie de dificultati, pe care trebuie sa le surmonteze si la care va trebui sa gaseasca solutii. Experienta de comisar european cred ca l-a invatat multe lucruri si in pofida dificultatilor pe care eu le-am semnalat si care sunt reale, dupa parerea mea, cred ca-si va pregati terenul cu meticulozitate, in asa fel incat mandatul sa fie de succes”.

Asculta declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu in varianta audio pe site-ul RFI.

Stiri pe aceeasi tema

Dacian Ciolos sustine ca PNL face parte din ”clasa politica veche” care refuza sa se reformeze: Asteapta sa cada PSD natural si ei sa le ia locul

Ioana Badulescu

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a respins cererea DNA de urmarire penala a Rovanei Plumb in dosarul Belina

Ioana Badulescu

Premierul Mihai Tudose reactioneaza la declaratiile ministrului Carmen Dan de la sediul MAI

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult