Ce va fi cu romanii din Marea Britanie? Vor putea locui si munci in continuare in Regat?
Breaking News

Ce va fi cu romanii din Marea Britanie? Vor putea locui si munci in continuare in Regat?

Votul britanicilor la referendumul din 23 iunie prin care se declara in favoarea iesirii Marii Britanii din UE nu schimba statutul Regatului in Uniunea Europeana, a anuntat guvernul din Marea Britanie, care a mai precizat intr-un comunicat preluat de agentiile de presa ca procesul de iesire din UE se declanseaza odata cu notificarea de catre guvern a intentiei de parasire, conform art. 50 al Tratatului UE de la Lisabona din 2009.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a preluat, miercuri, conducerea Guvernului britanic, devenind astfel al doilea premier-femeie din istoria Marii Britanii, dupa „doamna de fier” Margaret Thatcher. Pe eurosceptica Theresa May nu o asteapta o misiune usoara: ea va trebui sa negocieze iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, intr-un moment in care David Cameron demisioneaza si lasa o tara profund divizata, transmite AFP. Ramane sa vedem cum va reusi herea May sa gestioneze situatia tensionata din Regat si din UE.

Deocamdata, guvernul britanic tine sa-i linisteasca pe cetatenii UE din Regat. Nu s-a produs nicio schimbare a drepturilor si statutului cetatenilor UE in Regatul Unit si a cetatenilor Regatului Unit in UE ca urmare a rezultatului referendumului, a precizat guvernul britanic intr-un comunicat, iar asta inseamna ca romanii, in calitate de cetateni UE, pot locui si munci in continuare in Marea Britanie, noteaza Petru Clej intr-un material publicat de RFI.

Guvernul Marii Britanii explica in comunicat ca referendumul din 23 iunie prin care electoratul a votat in favoarea iesirii Marii Britanii din UE nu schimba statutul tarii in Uniune si ca procesul de iesire se declanseaza odata cu notificarea de catre guvern a intentiei de parasire, conform art. 50 al Tratatului UE de la Lisabona din 2009.

Decizia momentului de declansare a articolului 50 si de incepere oficiala a procesuului de parasire a UE va fi atributia prim ministrului. Regatul Unit ramane membru al UE pe durata acestui proces pana la incheierea negocierilor in temeiul Art. 50.

Cand vom parasi UE, ne asteptam cu certitudine ca statutul legal al cetatenilor UE care locuiesc in Regatul Unit casi al cetatenilor Regatului Unit care traiesc in statele membre UE sa fie protejat. Guvernul recunoaste si pretuieste importanta contributie adusa de cetatenii din UE si din afara UE care lucreaza, studiaza si locuiesc in Regatul Unit„, se arata in comunicatul guvernului.

Citeste si: Theresa May este noul premier al Marii Britanii. David Cameron se retrage din functie

Cetatenii UE vor putea ramane in Marea Britanie doar daca au permise de munca, indiferent cine va iesi premier

Documentul citat de RFI da apoi cateva exemple privind statutul cetatenilor UE in functie de vechimea sederii lor in Regatul Unit.

Locuiesc in Regatul Unit de mai mult de cinci ani. Ce inseamna pentru mine votul de parasire a UE?

Cetatenii UE care au trait in continuu si legal in Regatul Unit timp de cel putin cinci ani au automat drept de sedere permanenta. Aceasta inseamna ca au dreptul sa traiasca in Regatul Unit permanent, conform legilor UE. Nu este necesara inregistrarea pentru documentarea cxonfirmarii acestui statut.

Cetatenii UE care au trait in continuu si legal in Regatul Unit timp de cel putin sase ani au dreptul sa solicite cetatenia britanica, daca o doresc. Criteriile de eligibilitate le gasiti aici.

​Ce se intampla daca am trait in Regatul Unit mai putin de cinci ani?

Cetatenii UE continua sa aiba drept de sedere in Regatul Unit conform legilor UE. Cetatenii UE nu au nevoie de inregistarre pentru documentare pentru a se bucura de dreptul la liebra circulatie si responsabilitati. Pentru cei care decid sa solicite un certificat de inregistrare, nu s-a produs nicio schimbare in politica si procesele guvernamentale. Cererile vor continua sa fie procesate in mod obisnuit.

Membrii de familie din afara UE ai cetatenilor UE trebuie sa continue sa solicite un permis de familie daca doresc sa intre in Regatul Unit potrivit legilor UE si nu au nevoie de carte de rezidenta emisa de un stat membru. Nu s-a produs nicio schimbare in politica si procesele guvernamental si cererile vor continua sa fie procesate in mod obisnuit.

Membrii familiilor extinse ale cetatenilor UE trebuie sa continue sa solicite certificate de inregistrare (daca sunt cetateni UE) sau card de rezident (daca sunt cetateni din afara UE) daca doresc sa locuiasca in Regatul Unit. Nu s-a produs nicio schimbare in politica si procesele guvernamentale. Cererile vor continua sa fie procesate in mod obisnuit.”

In incheiere guvernul doreste sa-i asigure pe cetatenii UE aflati legal in Regatul Unit ca ei nu vor indepartati din aceasta tara.

„Planuieste guvernul sa-i indeparteze pe cetatenii UE din Regatul Unit?

Nu a avut loc nicio schimbare a dreptului cetatenilor UE de a locui in Regatul Unit si ca atare nu e nicio schimbare a circumstantelor in care cineva poate fi indepartat din Regatul Unit.

Asa cum se intampla si inainte de referendum, cetatenii UE pot fi indepartati din Regatul Unit doar daca sunt considerati a prezenta o amenintare pentru public care este veritabila, prezenta si suficient de serioasa, daca nu au drept de sedere legala sau daca abuzeaza de dreptul la libera miscare.”

Citeste si: Europa se pregateste de o noua criza! Bancile din Italia sunt intr-o situatie alarmanta

Cine este femeia care va conduce Marea Britanie si ce schimbari pregateste pentru Regatul Unit

Theresa May, care a preluat miercuri postul de prim ministru in locul lui David Cameron care se retrage din functie a generat alama cand a spus ca statutul cetatenilor UE din Marea Britanie va fi parte a negocierilor pcu UE privind parasirea Uniunii.

„Vreau sa ma asigur ca suntem in stare nu doar sa garantam o pozitie pentru acei oameni, dar sa garantam si pozitia cetatenilor britanici care se afla in alte state membre, in alte tari din Europa, si care traiesc acolo. Nimeni nu sta neaparat undeva pentru totdeauna” spunea May la cateva zile dupa intrarea in competitia pentru functia de lider al Partidului Conservator de guvernamant din care Cameron a demisionat a doua zi dupa referendumul din 23 iunie.

Cele mai noi articole de Politica Externa le gasesti pe site-ul RFI.

Lira sterlina va continua sa se prabuseasca in lunile urmatoare. Previziunile traderilor

Stiri pe aceeasi tema

NOUL COD RUTIER 2016. Avalansa de modificari la Codul Rutier. Revine poligonul, reguli noi pentru soferii care conduc masini cu volan pe dreapta

Cristiana Petrariu Bota

Proteste in Sanatate. Mii de oameni protesteaza la Guvern si la spitalele din Bucuresti si din tara

Ioana Badulescu

Organizatia Mondiala a Sanatatii, avertisment ferm: Urmatoarele saptamani sunt critice pentru Europa! Nu va faceti iluzii, inca suntem in mijlocul furtunii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult