Cetatenii UE vor putea ramane in Marea Britanie doar daca au permise de munca, indiferent cine va iesi premier
Breaking News

Ce va obtine Romania pentru diaspora din Marea Britanie, pe fondul unui Brexit care va inchide piata muncii pentru straini

Marea Britanie vrea sa implementeze masuri dure pentru imigranti, inclusiv pentru strainii aflati deja in tara. care au un loc de munca. Romania va trebui sa negocieze dur cu Marea Britanie, in contextul unui Brexit draconic, apoi cu lista de cerinte va trebui sa se prezinte si in fata Uniunii Europene (UE), recomanda europarlamentarii romani, care atrag atentia ca romanii care lucreaza in Marea Britanie trebuie protejati. 

Recent, premierul Theresa May a hotarat elaborarea unor masuri pentru diminuarea imigratiei in Marea Britanie, inclusiv printr-un sistem de vize, in contextul iesirii tarii din UE, potrivit unui document guvernamental citat de Reuters.

Practic, Marea Britanie a creat o echipa speciala care are sarcina de a se ocupa de elaborarea masurilor pentru limitarea imigratiei. Echipa este coordonata de premierul Theresa May, iar din ea fac parte alti 12 oficiali guvernamentali, inclusiv ministrul de Externe, Boris Johnson, si David Davis, secretar de stat pentru Brexit, care au sustinut iesirea Marii Britanii din UE.

Ce se va intampla cu romanii din UK dupa Brexit?

Romania va trebui sa negocieze in termeni foarte duri lista de cerinte pentru diaspora din UK. Europarlamentarul Renate Weber sustine ca, in contextul in care Marea Britanie vrea sa-si inchida portile pentru imigranti, inclusiv piata locurilor de munca, Romania va trebui sa-si impuna punctul de vedere si sa obtina o situatie echitabila si favorabila atat romanilor care se afla deja in UK, cat si celor care vor sa ajunga in aceasta tara.

Vezi si: Marea Britanie va avea un BREXIT dur! Theresa May: Plecam ca sa redevenim o tara suverana si independenta

Cati romani traiesc in Marea Britanie, potrivit estimarilor ONS. Doar la Londra traiesc 100.000 de romani

„Este vorba de felul în care lucrătorii români care se află deja în Marea Britanie vor fi trataţi în continuare, dar este vorba inclusiv de alţii care ar putea să meargă în viitor. Marea Britanie în acest moment sau mă rog, ăsta a fost discursul Brexitului, ar vrea cumva să devină închisă pentru astfel de posibilităţi, dar pe de altă parte, doreşte să menţină mai multe din avantajele pe care le are din participarea la piaţa unică. Or piaţa unică nu înseamnă doar circulaţia mărfurilor şi lipsa unor tarife vamale, piaţa unică înseamnă inclusiv piaţa unică a muncii. Deci în condiţiile în care Marea Britanie vrea avantaje de la UE, trebuie să accepte inclusiv să ofere o situaţie echitabilă pentru lucrătorii care ar dori să vină în Marea Britanie”, spune Renate Weber la RFI.

Renate Weber crede că „România poate aici să aibă o voce foarte puternică, o voce care să fie impusă inclusiv în negocierile pe care UE le va avea cu Marea Britanie privind Brexitul, dacă acest Brexit se va produce, pentru că în continuare eu personal observ în jurul meu multă agitaţie în vederea creării unei minuni, dacă pot spune aşa, prin care totuşi Marea Britanie să nu iasă, dar sigur că vor avansa şi discuţiile în vederea producerii efectelor Brexitului şi atunci este firesc ca România să negocieze dur cu Marea Britanie şi după aceea toate aceste cerinţe să le pună şi pe masa UE”.

Iti recomandam si: Romanii din Marea Britanie vor putea locui si munci in continuare in Regat?

Marea Britanie ar putea restrictiona vizele pentru studenti pentru a stopa migratia

Ce ar trebui să negocieze România? „Este vorba de felul în care lucrătorii români care se află deja în Marea Britanie vor fi trataţi în continuare, dar este vorba inclusiv de alţii care ar putea să meargă în viitor. Marea Britanie în acest moment sau mă rog, ăsta a fost discursul Brexitului, ar vrea cumva să devină închisă pentru astfel de posibilităţi, dar pe de altă parte, doreşte să menţină mai multe din avantajele pe care le are din participarea la piaţa unică. Or piaţa unică nu înseamnă doar circulaţia mărfurilor şi lipsa unor tarife vamale, piaţa unică înseamnă inclusiv piaţa unică a muncii. Deci în condiţiile în care Marea Britanie vrea avantaje de la UE, trebuie să accepte inclusiv să ofere o situaţie echitabilă pentru lucrătorii care ar dori să vină în Marea Britanie”, spune Renate Weber.

Marea Britanie va inaspri conditiile pentru strainii aflati pe teritoriu britanic

Guvernul Marii Britanii sustine ca „obiectivul este implementarea unor masuri interne pentru controlul imigratiei, inclusiv prin instituirea unui eficient sistem punctual de vize si prin inasprirea conditiilor pentru strainii aflati pe teritoriul britanic”.

Echipa guvernamentala va avea sarcina de a reduce cu câteva zeci de mii numarul imigrantilor aflati in Marea Britanie.

Liderii europeni au atras atentia Marii Britanii ca libertatea de circulatie a cetatenilor UE si contributiile la bugetul comunitar reprezinta elemente esentiale pentru ca Marea Britanie sa mentina accesul la piata unica dupa iesirea din Blocul comunitar. Insa Guvernul conservator condus de Theresa May a semnalat in mai multe randuri ca nu vrea sa contribuie la bugetul UE dupa Brexit si ca va opri circulatia cetatenilor europeni.

Related posts

Timisoara intra de luni in carantina. Se va circula din nou cu declaratii pe propria raspundere

Ioana Badulescu

Rudel Obreja, in arestul Capitalei pentru 30 de zile: Viata e un meci, plec in cantonament

Lucy Ionesco

Salariile grefierilor vor scadea cu pana la 500 de lei, dupa marirea de 25% de la 1 ianuarie 2018. E posibila greva generala in sistem

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult