Ce vrea America de la partenerii sai? Tillerson: Sa fie suverani si dedicati idealurilor occidentale
Externe

Ce vrea America de la partenerii sai? Tillerson: Sa fie suverani si dedicati idealurilor occidentale

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat, intr-un discurs privind relatia SUA cu tarile din Europa, ca administratia Trump vrea de la partenerii sai sa fie suverani si dedicati idealurilor occidentale. In discursul lui Tillerson sunt cateva indicii si pentru Romania, desi referirea directa la tara noastra a fost scurta.

Șeful diplomației de la Washington a făcut referiri multiple la nevoia de întărire a justiției în țările vulnerabile de pe vechiul continent, a vorbit despre relațiile comerciale, dar și despre amenințarea pe care o reprezintă Rusia în viziunea sa.

Cu toate că din România discursul secretarului de stat american Rex Tillerson privind relația Statelor Unite cu Europa includea un set de așteptări legate de recentele îngrijorări arătate de departamentul de stat privind modificarea legilor justiției. Tillerson a făcut o singură referie la România intr-o enumerare a statelor membre NATO care au stabilit să își suplimenteze contribuțiile la apărare, cu 2% din PIB.

Totuși discursul șefului diplomației americane a oferit câteva indicii interesante privind politica externă a Statelor Unite in lume, intr-o harta extrem de curpinzătoare din care putem recupera teme importante pentru Romania si regiunea în care se află.

Geeks for Democracy: Dragnea si Tariceanu pun in pericol viitorul democratic al Romaniei. Ambii sunt intr-o betie a vitezei care ne va duce pe toti in prapastie

Tillerson a atras atenția asupra conflictului din Ucraina, În acest context, șeful Departamentului de Stat a vorbit despre încălcarea suveranității Ucrainei de către Rusia. „Să fim clari, sancțiunile de la Minks vor fi menținute, până când Rusia îndeplinește condițiile. Încurajăm Ucraina să continue lupta împotriva corupției și consolidarea sistemului judiciar”.

Potrivit lui Tillerson furnizarea energiei a devenit o unealta politică pentru Rusia – invocând chiar un șantaj economic referitor la exportul de gaze. De aceea Tillerson a subliniat rolul pe care Statele Unite și l-au luat în regiune prin oferirea de sprijin tehnic – în consolidarea infrastructurii în Croația, Polonia, Bulgaria sau Grecia. De fapt recent Polonia anunța că a încheiat un contract pe 5 ani pentru cumpărarea de gaz lichefiat de la americani.

Acesta este primul contract pe termen mediu pentru achiziția de gaze lichefiate din SUA în Europa Centrală și de Est. Mișcarea e conformă cu strategia Poloniei de reducere a dependenței de gazul rusesc, iar în același timp va crește rolul SUA pe piața europeană a gazelor.

Cotinuând cu discursul lui Tillerson, fragilitatea și instabilitatea din regiunea Balcanilor a fost o direcție urmarita de secretarul de stat: „In Balcani putem vedea o nouă generație care trebuie să ierte trecutul, deși nu-l va uita”, a continuat Tillerson care i-a indemnat pe cetatenii statelor balcanice să abandoneze vechile animozități.

Totodată, secretarul de stat a adresat și problema războiului civil din Siria: „Partenerii europeni trebuie să continue eforturile. Nu trebue ca al-Assad sau familia sa să mai aibă vreun rol în conducerea Siriei.” Un alt subiect abordat este cel al Coreei de Nord: „Aliații europeni știu cu Phenianul este o amenințare și îi rugăm să continue inițativele pentru denuclearizarea țării.”

Secretarul de stat Rex Tillerson a încearcat să reasigure Europa că Statele Unite se mențin angajate în domeniul securității europene, în special în combaterea amenințărilor din partea Rusiei.

Tillerson a declarat că SUA va fi prima care va răspunde la orice atac asupra unui aliat european în temeiul clauzei de apărare reciprocă din articolul 5 al NATO.

Tillerson a fost extrem de critic față de Rusia, spunând intervențiile sale militare în Georgia și Ucraina, iar ingerința în alegerile din intreaga lume și in politica europeană sunt inacceptabile și nedemne de membru responsabil al comunității internaționale.

Related posts

Marea Britanie, Franta, Germania si SUA au emis un comunicat comun privind cazul Serghei Skripal si au cerut Rusiei informatii despre programul chimic Noviciok

Ioana Badulescu

Romanul Gherghut Lulian, rapit in Burkina Faso. MAE a activat o celula de criza

Lucy Ionesco

Papa Francisc va vizita Casa Alba pe 23 septembrie

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult