7.8 C
România
28 septembrie 2022
Social

Cea mai frumoasa oaie din Romania este roz si traieste la Botosani

Cea mai frumoasa oaie din Romania este roz si traieste la Botosani. Rasa de oaie roz de Botosani a fost obtinuta dupa 25 de ani de incrucisari. La prima vedere, oile roz nu difera cu nimic de mioarele obisnuite, insa cunoscatorii stiu ca blana acestor mioare este cu totul speciala. In ultimii ani, rasa de mioare karakul roz a crescut.

Sute de imperecheri controlate si ani intregi de experimente, de atat a avut nevoie Ilie Airinei ca sa creeze o noua rasa, oaia karakul roz de Botosani. Povestea a inceput prin anii ’90, cand nea Ilie a cumparat cateva capete de ovine din Rusia. Le-a imperecheat cu berbecii din Botosani si rezultatul i-a uimit pe oieri.

Turma lui nea Ilie numara cateva sute, insa doar o parte dintre ele sunt oi rare, cu blana roz. Munca este si ea una pe masura.

Desi provin de la o rasa rara, carnea si produsele date de oile roz se vand la un pret similar cu cele obisnuite. De Paste, din turma, oierul scoate bani doar de la clientii vechi, care il cunosc, iar produsele le imparte cu angajatii.

Nici macar blana speciala nu e valorificata. Fiecare piele de oaie merge la muzeul oilor roz, deschis de nea Ilie chiar in curtea fermei.

Super oaia unica in lume, la Institutul de Cercetare din Popauti

Unul dintre cele mai performante centre de cercetare zootehnică din Europa funcţionează de peste 100 de ani într-un colţ al României, într-un anonimat aproape total. Totuşi, de-a lungul timpului, specialiştii angajaţi la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor din localitatea botoşăneană Popăuţi au produs rezultate remarcabile în domeniul geneticii.

Institutul a fost înfiinţat în anul 1909, prin Ordinul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor Statului, şi a devenit în timp o zonă de cercetare unicat în Europa, fiind singura staţiune specializată în cercetarea rasei de oi caracul. Printre altele, cercetătorii de la Popăuţi au reuşit, în anul 1988, să creeze prin încrucişări atent studiate genetic în laboratoare o specie de oaie unicat, caracul de Botoşani, renumită în toată lumea.

„Nu există o pielicică (n.r. – blăniţă de miel) mai bună şi cu mai multe onduleuri fine, decât cea a caraculului de Moldova“, dă asigurări Ionică Nechifor, unul dintre cercetătorii principali de la Popăuţi, pentru cei de la Adevarul. După alţi 27 de ani de studii şi experimente, cercetătorii botoşăneni se pregătesc să mai dea o lovitură pe piaţa zootehniei.

De această dată, specialiştii de la Popăuţi spun că au creat profilul genetic ale unor „super-oi“, o combinaţie între specii de succes din Germania, Olanda şi Uzbekistan. Noile „produse“ genetice urmează să fie realizate prin încrucişări şi metisaje succesive până se ajunge la specia dorită, o oaie care va influenţa semnificativ industria alimentară. Cercetării din Botoşani spun că studiile necesare „oficializării“ noii specii sunt foarte avansate.

Cei mai experimentaţi zootehnişti de la Popăuţi spun că au gândit cu prioritate ca noua oaie să impresioneze la capitolele cantitate şi calitate a cărnii.

„Ne-am propus aici, la staţiunea de cercetare, să facem o nouă rasă de oaie. O rasă de carne, ca o alternativă la specia creată de noi pentru faimoasele pielicele. Sperăm să obţinem o rasă grea care să aducă o cantitate mare de carne. Am început cercetările şi deja aducem şi exemplarele necesare pentru absorbţie. Vrem să facem oaia de carne Popăuţi, cea mai nouă rasă de oaie“, spune Ionică Nechifor, unul dintre cei mai experimentaţi şi valoroşi specialişti de la Popăuţi.

Super-oaia va fi obţinută prin încrucişarea rasei caracul de Botoşani, cu rădăcini uzbece, şi a rasei „Cap negru german“. Caraculul de Botoşani este o specie românească unicat în Uniunea Europeană, obţinută în staţiunea de cercetare Popăuţi prin încrucişarea raselor moldoveneşti „ţurcana“, neagră şi albă, cu berbeci din rasa caracul aduşi din Uzbekistan. De cealaltă parte, „Cap negru german“ este o specie renumită pentru cantitatea de carne pe care o produce. Un miel din rasa germană acumulează o cantitate dublă de carne la creştere faţă de ţurcana autohtonă.

Related posts

REPARTITIE REZIDENTIAT 2016. Astazi s-au facut repartitiile pe domeniul Medicina. Locuri si posturi neocupate

Lucy Ionesco

Ministrul Educatiei, precizari privind recuperarea materiei. Se propune plata cu 100 de lei pentru fiecare ora remediala

Ioana Badulescu

Gregorian Bivolaru, prins in Franta dupa 12 ani. A riscat la Paris si a iesit sa-si cumpere carti

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult