12.2 C
România
28 septembrie 2022
Cea mai mare economie din Europa intra in recesiune, pe fondul unui Brexit fara acord si a tensiunilor comerciale globale
Breaking NewsEconomie

Cea mai mare economie din Europa intra in recesiune, pe fondul unui Brexit fara acord si a tensiunilor comerciale globale

Cea mai mare economie din Europa intra in recesiune, pe fondul unui Brexit fara acord si a escaladarii tensiunilor comerciale globale. Institutul de cercetare economica Ifo din Munchen si-a redus estimarile privind evolutia PIB-ului Germaniei in 2019 si a avertizat ca o recesiune va lovi cea mai mare economie europeana.

Anul acesta economia germana ar urma sa inregistreze un avans de 0,5%, fata de o crestere de 0,6% previzionata anterior.

De asemenea, potrivit Ifo, PIB-ul Germaniei se va contracta probabil cu 0,1% in trimestrul trei din 2019, ceea ce va duce la intrarea in recesiune, dupa un declin similar in perioada aprilie-iunie 2019. 

„Perspectiva este afectata de incertitudinile ridicate”, a apreciat Timo Wollmershaeuser de la Ifo, scotand in evidenta posibilele riscuri la adresa economiei provocate de un Brexit fara acord si de escaladarea tensiunilor comerciale globale.

Declinul din sectorul industriei se va extinde treptat spre alte parti ale economiei, afectand si piata fortei de munca, avertizeaza Ifo.

Totusi institutia estimeaza o usoara redresare in trimestrul patru din 2019, daca nu se vor inregistra noi tensiuni comerciale globale sau un Brexit fara acord.

Pentru 2020, Ifo si-a inrautatit estimarea de crestere la 1,2%, de la un avans de 1,7% previzionat anterior.

Saptamana trecuta, ministrul de Finante, Olaf Scholz, a dat asigurari ca Germania poate contracara o posibila criza economica injectand „multe, multe miliarde de euro” in economie si si-a aratat disponibilitatea pentru un pachet masiv de stimulare in cazul unei recesiuni.

„Deoarece atunci va fi foarte important pentru noi, care suntem cea mai mare economie a UE, sa putem contracara tendintele economice negative. Si din punctul meu de vedere, cu aceste fundatii financiare solide pe care le avem in prezent, suntem in situatia de a contracara o criza economica cu multe, multe miliarde de euro, daca va aparea una in Germania si in Europa”, a declarat Scholz.

Acesta a adaugat: „O vom face intr-adevar atunci, va fi o politica activa impotriva crizei”. Dar pana acum nu exista o criza economica, a dat asigurari ministrul de Finante.

Economia concentrata pe export a Germaniei sufera de pe urma agravarii tensiunilor comerciale globale. Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat in al doilea trimestru, iar Banca Centrala (Bundesbank) prognozeaza o noua contractie in trimestrul al treilea, pe fondul escaladarii disputelor comerciale dintre SUA si China.

Performantele dezamagitoare ale economiei germane, prima economie europeana, a inmultit solicitarile pentru stimulente fiscale. Guvernul de la Berlin studiaza mai multe optiuni in cazul in care situatia se va deteriora insa zilele trecute presedintele Bundesbank a spus ca nu este o nevoie urgenta de noi stimulente in conditiile in care rata somajului este aproape de minimul istoric, companiile continua sa investeasca, iar cererea interna ramane robusta.

 

Related posts

Modificarile la Codul Fiscal, amanate de Guvern pentru saptamana viitoare. Mediul de afaceri si sindicatele condamna Revolutia Fiscala fara dezbatere publica

Ioana Badulescu

Ce spune Ministerul Sanatatii dupa ce Corina Cretu a anuntat ca spitalele regionale vor fi gata cu intarziere

Ioana Badulescu

Lumina Sfanta de la Ierusalim a ajuns in Romania si este impartita in toate bisericile din tara pentru Slujba de Inviere

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult