-0.5 C
România
28 ianuarie 2023
Cehia, dependenta de forta de munca straina. Cei mai multi lucratori sunt ucraineni, vietnamezi, rusi, dar si romani
Economie

Cehia, dependenta de forta de munca straina. Cei mai multi lucratori sunt ucraineni, vietnamezi, rusi, dar si romani

Cehia duce o lipsa acuta de forta de munca, iar economia acestei tari depinde tot mai mult de lucratorii din strainatate. Datele publicate de Oficiul ceh de Statistica arata ca lucratorii straini au constituit in anul 2019, aproximativ 13% din forta de munca locala, dupa ce in anul 2010 a fost de doar 6%.

Nivelul redus al somajului din ultimii ani a determinat companiile cehe sa atraga un numar sporit de lucratori straini si au facut presiuni asupra guvernului pentru a creste cotele acestora din tari din afara Uniunii Europene. Astfel, in luna noiembrie 2019, guvernul a dublat cota anuala pentru lucratorii din Ucraina la un nivel de 40.000 persoane. In mod traditional, majoritatea lucratorilor straini din tara sunt ucraineni, slovaci si vietnamezi, dar in ultimii ani au fost atrasi un numar tot mai mare de lucratori din Rusia, Polonia, Bulgaria si Romania.

In prezent, exista 646.000 de lucratori straini inregistrati oficial in tara, dintre care 290.000 au resedinta permanenta, 275.000 sunt temporar iar restul sunt straini care au primit sau solicita azil.

Muncitorii straini cei mai bine platiti sunt slovacii care castiga in medie 38.868 CZK pe luna, intr-un moment in care salariul mediu brut lunar in Republica Ceha este de 33.697 CZK. Acest lucru se intampla deoarece, de obicei, slovacii vin sa studieze la universitatile cehe si dupa terminarea studiilor gasesc locuri de munca bine platite. Ucrainenii, care sunt angajati frecvent in industria constructiilor, castiga in medie 27.000 CZK pe luna.

Desi interesul pentru obtinerea de lucratori straini calificati ramane ridicat, analistii locali apreciaza ca in viitorul apropiat, odata cu incetinirea evolutiei economiei, interesul pentru lucratorii straini va scadea temporar.

Related posts

Masina diesel, o problema? Ce se va inampla cu benzina si motorina in urmatorii ani

Lucy Ionesco

ANAF ramburseaza toate deconturile de TVA inregistrate pana la 8 octombrie 2016

Delia Ion

Demnitarul PSD Viorel Hrebenciuc – client al sucursalei elvetine al HSBC Private Bank

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult