Laserul de la Magurele
Breaking News

Cel mai mare laser din lume, gata sa fie amplasat pe platforma Magurele. Laserul a fost inaugurat luni la Paris si va fi instalat in primavara

Laboratorul de la Magurele va deveni in curand realitate. Cel mai mare laser din lume este gata si urmeaza sa fie amplasat pe platforma Magurele de langa Bucuresti: este vorba despre doua instrumente de mare putere, mai exact de 10 petawati fiecare, adica de 10 milioane de miliarde de wati pentru fiecare instrument in parte, plus un fascicul gamma care este tot o lumina extrema, dar invizibila, relateaza Europa Libera pe pagina online, care mai precizeaza ca in total ar fi vorba despre puterea echivalenta a 100.000 de miliarde de becuri de 100 W. 

Laserul a fost inaugurat luni la Paris si urmeaza sa fie instalat la Magurele in primavara, cand vor fi gata si cladirile aferente. Totusi, laserul va incepe sa functioneze abia in 2017 cu o echipa internationala de peste 200 de fizicieni si ingineri.

Constructia care urmeaza sa adaposteasca acest laser urias va fi total decuplata de sol, fiind asezata pe un set de amortizoare, in asa fel incat sa fie eliminate toate vibratiile.

Vor fi in final doua corpuri diferite: unul pentru lasere si unul pentru fasciculul gamma, in total peste 10.000 de metri patrati construiti, mai noteaza cei de la Europa Libera.

Profesorul Gerard Mourou de la Ecole Politehnique din Paris este initiatorul proiectului Extrem Light Infrastructure (ELI) al carui pilon principal, ELI Nuclear Physics va fi adus la Magurele.

Profesorul Mourou a spus acum o saptamana intr-o conferinta la Ateneul Roman ca fizicienii romani sunt „fabulosi” si ca acesta ar fi unul dintre motivele pentru care a fost aleasa Romania pentru instalarea giganticului laser.

Ar mai fi si alte explicatii dupa cum insista specialistii romani, de exemplu ca Romania a fost a patra tara din lume care la inceputul anilor 1960 a construit un laser chiar la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, apoi ca la Magurele se afla o mare concentratie de institutii de cercetare bine dotate, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara, Institutul de Fizica Laserelor, Plasmei si Radiatiei, Institutul de Fizica Materialelor, Institutul de Optoelctronica, Institutul de Fizica Pamantului plus Facultatea de Fizica.

Proiectul celui mai mare laser din lume reprezinta o investitie europeana de 356 de milioane de euro concretizata intr-un laborator care urmeaza sa cerceteze in detaliu probleme diverse care tin de materialele speciale de interes strategic, de aflarea unor noi metode de procesare a deseurilor radioactive, vor avea loc aici cercetari ale efectelor radiatiilor asupra materialelor folosite in comunicatii, experimentarea unor noi tehnici de imagistica medicala, dar si aplicatii mai concrete, spre exemplu in cazul cancerului pentru a determina cat din substantele citostatice ajung la organul bolnav si pentru cautarea unor noi metode de dozare, mult mai precise, a radiatiilor sau substantelor folosite pentru distrugerea tumorilor prin bombardarea lor locala.

Sursa: Europa Libera

Articole asemănătoare

Atacuri teroriste succesive in Londra la London Bridge, Borough Market si Vauxhall

Bogdan

Ramona Manescu, noul ministru de Externe in locul lui Melescanu in Guvernul Dancila. Nicolae Moga a fost numit la Ministerul de Interne

Ioana Badulescu

Lista actualizata a tarilor cu risc epidemiologic, 30 de tari sunt in zona galbena

Ioana Badulescu