14.2 C
România
19 octombrie 2021
Cel mai mare planetariu din Romania s-a inaugurat in Salina Slanic Prahova
IT/Stiinta

Cel mai mare planetariu din Romania s-a inaugurat in Salina Slanic Prahova

Cel mai mare planetariu din Romania s-a inaugurat, vineri, in Salina Slanic Prahova in cadrul unui eveniment intitulat „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”. Instalat in Salina Slanic Prahova, la 208 metri adancime, Supernova Planetarium este un proiect in valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finantare europeana.

Cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la pasirea primului om pe luna, in cadrul proiectului Apollo 11, vineri, 19 iulie 2019, de la ora 13, se inaugureaza oficial Supernova Planetarium, instalat in Salina Slanic Prahova, la 208 metri adancime .

La evenimentul de inaugurare, intitulat „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”, amfitrionul a fost cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Romane, iar printre invitatii speciali s-au aflat dr. Debra Elmegreen (viitor presedinte Uniunea Astronomica Internationala, interventia ei va fi video), dr. Magda Stavinschi (Institutul Astronomic al Academiei Romane), prof. Alexandru Mironov si prof. dr. Mircea Rusu (Universitatea din Bucuresti).

Domul Supernova Planetarium de la Salina Slanic este un proiect in valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finantare europeana, initiat de Telescoape.ro si Asociatia Astronomica Urania din Bucuresti

Avand un diametrul de 16 metri, dar si cel mai luminos sistem de proiectie de rezolutie 4K, cu sursa de lumina laser (24.000 lumeni), este cel mai mare planetariu din Romania.

Evenimentul de vineri, 19 iulie, a marcat una dintre cel mai mare realizari ale civilizatiei umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolalta cu deschiderea oficiala a planetariului, finalizat in 2018.

„Turistii au deja ocazia sa participe la prezentari interactive ale constelatiilor si obiectelor de pe bolta cereasca, respectiv sa «navigheze» prin univers prin intermediul proiectiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultima generatie, instalat in planetariu”, arata Dragos Brasov, initiatorul proiectului si presedintele Asociatiei Astronomice Urania in cadrul unui comunicat de presa.

Stiri pe aceeasi tema

Tehnologia ii ajuta pe parinti: Balansoarul electric pentru bebelusi Cangaroo Swing poate fi controlat de la distanta

Ioana Badulescu

Evolso, aplicaţia locală prin are fetele pot agăţa băieţii pe internet

Teodora Badescu

În 15 ani nu vom mai folosi calculatoarele, vom avea relaţii afective cu ele

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult