Lifestyle

Cele mai bune sfaturi de îngrijire a părului pentru un look sănătos și strălucitor

Îngrijirea părului este esențială pentru a avea un aspect sănătos și strălucitor. Fie că ai părul drept, creț, ondulat sau fin, există câteva practici universale și produse esențiale care te pot ajuta să-ți menții părul în cea mai bună formă. În acest articol, vom explora cele mai bune sfaturi de îngrijire a părului, de la spălare și hidratare la protecția împotriva factorilor externi și utilizarea corectă a produselor de styling.

1. Spală-ți părul corect

Frecvența spălării

Spală-ți părul de două-trei ori pe săptămână, în funcție de tipul și necesitățile părului tău. Spălarea prea frecventă poate elimina uleiurile naturale ale scalpului, ceea ce poate duce la uscarea și deteriorarea părului.

Alegerea șamponului

Alege un șampon potrivit tipului tău de păr (gras, uscat, normal, vopsit). Evită produsele care conțin sulfați și parabeni, deoarece acestea pot fi agresive și pot usca părul.

Masajul scalpului

Masează ușor scalpul în timpul spălării pentru a stimula circulația sângelui și pentru a asigura o curățare profundă. Folosește vârfurile degetelor și nu unghiile pentru a evita zgârierea scalpului.

Clătirea corectă

Clătește părul bine pentru a elimina toate reziduurile de șampon și balsam. Utilizează apă călduță, deoarece apa fierbinte poate deteriora părul și scalpul.

2. Hidratează și condiționează părul

Folosește balsam

Aplică balsam pe toată lungimea părului, evitând rădăcinile, pentru a preveni îngrășarea acestora. Lasă balsamul să acționeze câteva minute înainte de a clăti bine.

Măști de păr

O dată pe săptămână, folosește o mască de păr pentru a-i oferi hidratare și nutrienți suplimentari. Măștile de păr cu ulei de cocos, avocado sau miere sunt excelente pentru hrănirea profundă a părului.

Uleiuri naturale

Uleiurile naturale, cum ar fi uleiul de argan, uleiul de cocos și uleiul de jojoba, sunt excelente pentru hidratarea și strălucirea părului. Aplică o cantitate mică de ulei pe părul umed sau uscat, concentrându-te pe vârfuri.

Produse recomandate

 • Balsam: Pantene Pro-V Daily Moisture Renewal Conditioner, OGX Renewing + Argan Oil of Morocco Conditioner
 • Mască de păr: L’Oréal Paris Elvive Total Repair 5 Damage-Erasing Balm, SheaMoisture Jamaican Black Castor Oil Strengthen & Restore Treatment Masque
 • Uleiuri naturale: Moroccanoil Treatment, OGX Renewing + Argan Oil of Morocco Penetrating Oil

3. Evită expunerea excesivă la căldură

Protecție termică

Folosește un spray termoprotector înainte de a utiliza ustensile de styling cu căldură, cum ar fi uscătoarele de păr, plăcile de îndreptat și ondulatoarele. Acesta va ajuta la protejarea părului de temperaturile ridicate și la prevenirea deteriorării.

Setarea temperaturii

Setează ustensilele de styling la o temperatură moderată și evită utilizarea acestora zilnic. Permite părului să se usuce natural cât mai des posibil.

Uscarea corectă

Când folosești uscătorul de păr, menține-l la o distanță de aproximativ 15-20 cm de păr și mișcă-l constant pentru a evita supraîncălzirea unei singure zone.

Produse recomandate

 • Spray termoprotector: Tresemme Thermal Creations Heat Tamer, CHI 44 Iron Guard Thermal Protection Spray

4. Tunde-ți părul regulat

Tunsul regulat este esențial pentru a preveni vârfurile despicate și pentru a menține părul sănătos. Este recomandat să te tunzi la fiecare 6-8 săptămâni pentru a elimina părțile deteriorate și pentru a stimula creșterea sănătoasă.

5. Protejează-ți părul de factorii externi

Protecția împotriva soarelui

Razele UV pot deteriora părul, ducând la uscarea și decolorarea acestuia. Folosește produse cu protecție UV sau poartă o pălărie sau o eșarfă atunci când te expui la soare.

Evitarea clorului și a apei sărate

Clorul și apa sărată pot fi foarte dăunătoare pentru păr. Clătește-ți părul cu apă curată înainte și după ce ai fost în piscină sau în mare pentru a minimiza efectele nocive.

Produse recomandate

 • Spray cu protecție UV: Sun Bum 3 in 1 Leave-In Treatment, Bumble and Bumble Hairdresser’s Invisible Oil Heat/UV Protective Primer

6. Adoptă o alimentație sănătoasă

Dieta echilibrată

O dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, este esențială pentru sănătatea părului. Consumă alimente bogate în omega-3, proteine, fier, zinc și vitaminele A, C și E.

Hidratarea

Bea suficientă apă zilnic pentru a menține hidratarea corespunzătoare a corpului și a părului. Hidratarea corectă contribuie la un păr sănătos și strălucitor.

Suplimente

Dacă este necesar, ia suplimente de vitamine și minerale pentru a acoperi eventualele carențe nutritive care ar putea afecta sănătatea părului.

Alimente recomandate

 • Omega-3: Pește gras (somon, macrou), semințe de in, nuci
 • Proteine: Carne slabă, ouă, leguminoase
 • Fier: Spanac, carne roșie, leguminoase
 • Vitamina C: Citrice, ardei roșu, broccoli
 • Vitamina E: Semințe de floarea-soarelui, migdale, avocado

7. Evită produsele chimice dure

Alegerea produselor naturale

Optează pentru produse de îngrijire a părului care conțin ingrediente naturale și evită produsele cu parabeni, sulfați și alte substanțe chimice dure care pot deteriora părul.

Vopsirea părului

Dacă îți vopsești părul, alege vopsele fără amoniac și alte substanțe chimice agresive. Evită vopsirea frecventă și optează pentru tratamente de îngrijire post-vopsire pentru a menține sănătatea părului.

Produse recomandate

 • Șampon fără sulfați: Pureology Hydrate Shampoo, SheaMoisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Shampoo
 • Vopsea fără amoniac: Garnier Olia Ammonia-Free Hair Color, L’Oréal Paris Inoa Ammonia-Free Hair Color

8. Evită coafurile prea strânse

Coafuri relaxate

Coafurile prea strânse, cum ar fi cozi de cal strânse sau cocuri bine fixate, pot pune presiune pe firele de păr și pe scalp, ducând la ruperea părului și la pierderea acestuia. Optează pentru coafuri mai relaxate și schimbă-ți frecvent modul de prindere a părului pentru a evita stresul constant asupra acelorași zone.

Utilizarea accesoriilor adecvate

Folosește elastice de păr fără metal și accesorii de păr care nu deteriorează firul de păr. Elasticele din material textil sau cele spirale sunt ideale pentru a preveni ruperea părului.

Prin urmarea acestor sfaturi și utilizarea produselor potrivite, poți obține și menține un păr sănătos și strălucitor. Fiecare pas contează în rutina de îngrijire a părului, iar consecvența în aplicarea acestor practici va aduce rezultate vizibile și de durată.

Sursă articol ok-mag.ro

Articole asemănătoare

Un cunoscut ziar dispare de pe print de la 1 iulie

Lucy Ionesco

Padurea amazoniana, urgenta internationala! Imagini dramatice cu incendiul care distruge 20% din oxigenul Planetei

Lucy Ionesco

Colinde de Craciun din toata lumea cu Corul de Copii Radio, la Sala Radio

Lucy Ionesco